294
Οι πρόεδροι και τα αυτοκίνητά τους | CreativeProtagon

Και «Κόκκινη Σημαία» εναντίον «Τέρατος» στο Σαν Φρανσίσκο…

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2023, 18:16
Οι πρόεδροι και τα αυτοκίνητά τους
|CreativeProtagon

Και «Κόκκινη Σημαία» εναντίον «Τέρατος» στο Σαν Φρανσίσκο…

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2023, 18:16

Πλακατζίδικο παρασκήνιο από το Σαν Φρανσίσκο κυκλοφόρησε η Corriere della Sera. Σαν νόστιμο ανέκδοτο.

Αποχωρώντας από τον χώρο της συνάντησής του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε τη φαεινή ιδέα να του δείξει το αυτοκίνητό του, το οποίο ταξίδεψε και αυτό από το Πεκίνο για την περίσταση.

«Θέλεις να τη δεις; Λέγεται Χονγκί» είπε ο Σι. Και ο διερμηνέας του έλαβε την πρωτοβουλία (;) να μεταφράσει στα αμερικανικά τη μάρκα της λιμουζίνας: «Χονγκί σημαίνει ‘‘Κόκκινη Σημαία’’» είπε με καμάρι.

Η απάντηση του Μπάιντεν ήταν άκρως διπλωματική: «Ωραίο αυτοκίνητο!… Η δική μου Cadillac είναι παρκαρισμένη εδώ, και τη λένε ‘‘Τέρας’’…» The Beast, δηλαδή.

Το κινεζικό όχημα είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε στην Κίνα, το 1958, επί Μάο. Η χρήση του για 30 ολόκληρα χρόνια ήταν αποκλειστική υπόθεση της κομματικής νομενκλατούρας, όμως τώρα κυκλοφορούν και μοντέλα προς εξαγωγή.

Η «Κόκκινη Σημαία», το όχημα του Σι Τζινπίνγκ, έξω από το ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο όπου κατέλυσε η κινεζική αντιπροσωπεία |REUTERS/Carlos Barria

Το δικό του αμάξι ο Σι συνηθίζει να το κουβαλάει μαζί του στα ταξίδια του στο εξωτερικό, τόσο για να δείξει τα κατορθώματα της Κίνας όσο και για να το προπαγανδίσει σε επίπεδο πωλήσεων.

Η «Κόκκινη Σημαία» που πάτησε την άσφαλτο της Καλιφόρνιας είναι το τετράπορτο μοντέλο N701, μήκους 5,5 μέτρων, με κινητήρα V12 turbo 408 ίππων. Ως προεδρικό όχημα είναι εξοπλισμένο με αντιπυραυλική θωράκιση, με ειδική μόνωση προστασίας από χημική επίθεση, με αλεξίσφαιρα ελαστικά πάχους 50 εκατοστών, κ.λπ. χρειώδη.

Το βάρος του οχήματος είναι περί τους τρεις τόνους. Η αξία του περί τα 700.000 δολάρια. Ο προγραμματισμός για την παραγωγή του την επομένη δεκαετία ήδη έτοιμος: θα κυκλοφορήσουν 50 τεμάχια.

Από την άλλη μεριά (της Ιστορίας), το πενταθέσιο Cadillac του Μπάιντεν ζυγίζει 10 τόνους και αξίζει 1,5 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...