474
Νοσηλεύτρια ελέγχει τη θερμοκρασία των εμβολίων κατά του κορονοϊού που ξεκίνησαν την Τρίτη να χορηγούνται στη Βρετανία | Jacob King /Pool via REUTERS

Και ιδιώτες γιατροί στη μάχη του εμβολιασμού;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Δεκεμβρίου 2020, 19:03
Νοσηλεύτρια ελέγχει τη θερμοκρασία των εμβολίων κατά του κορονοϊού που ξεκίνησαν την Τρίτη να χορηγούνται στη Βρετανία
|Jacob King /Pool via REUTERS

Και ιδιώτες γιατροί στη μάχη του εμβολιασμού;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 8 Δεκεμβρίου 2020, 19:03

Τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας δηλώνει καθ’ όλα έτοιμο για την εμβολιαστική κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού στην Ελλάδα, με ένα σχέδιο 1.018 εμβολιαστικών κέντρων που θα καλύπτουν περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες τον μήνα (εδώ), όπως έχει ανακοινώσει ο Βασίλης Κικίλιας, διερευνά παράλληλα και τη δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων σε ιδιωτικά ιατρεία και δομές υγείας.

Σε έγγραφο που έλαβαν οι ιατρικοί σύλλογοι όλης της χώρας, το υπουργείο Υγείας τούς ζητεί να απευθύνουν πρόσκληση για λογαριασμό του σε ιδιωτικά ιατρεία και κέντρα υγείας που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον ορισμό τους ως εμβολιαστικό κέντρο Covid-19.

Συγκεκριμένα, κάθε ιδιωτικό εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να διαθέτει, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του υπουργείου Υγείας, αίθουσα αναμονής και διακριτικούς χώρους, για λόγους προστασίας της ατομικότητας του κάθε εμβολιαζόμενου.

Επιπλέον, το ιδιωτικό εμβολιαστικό κέντρο, για να μπορέσει να λάβει άδεια και να λειτουργήσει, πρέπει να είναι στελεχωμένο από έναν γιατρό, που θα είναι και ο υπεύθυνος λειτουργίας, έναν επισκέπτη υγείας ή νοσηλευτή και έναν διοικητικό υπάλληλο.

Προδιαγραφές ιδιωτικού εμβολιαστικού κέντρου

Ο εξοπλισμός που θα πρέπει να διαθέτει το ιατρείο ή κέντρο είναι ψυγείο με ψηφιακό σύστημα καταγραφής της θερμοκρασίας, και σύστημα καταγραφής δύο φορές την ημέρα, καθώς και άλλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Αμοιβή

Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, το υπουργείο Υγείας θα προτείνει στους γιατρούς που θα οργανώσουν τα ιδιωτικά εμβολιαστικά κέντρα μία αμοιβή της τάξεως των 3 ευρώ ανά εμβόλιο, δηλαδή 6 ευρώ για τις δύο απαραίτητες δόσεις σε κάθε άτομο που θα εμβολιάζουν.

Η τιμή, βέβαια, δεν είναι καθόλου δελεαστική, ούτε πρόκειται να λύσει ενδεχόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας με τα δημόσια εμβολιαστικά κέντρα.

Ο εξοπλισμός που προβλέπουν οι προδιαγραφές κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ και έτσι τα ιδιωτικά ιατρεία δεν θα είναι δυνατόν να ανταποκριθούν, από τη στιγμή που η αμοιβή του εμβολιασμού για τον κάθε πολίτη θα είναι μόλις 6 ευρώ. Μάλιστα, αυτό είναι το μεικτό ποσό, δηλαδή στον γιατρό θα μένουν καθαρά λιγότερα από 4 ευρώ.

Ετσι, αν δεν είναι εφικτή η κάλυψη του πληθυσμού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και την αρχική οργάνωση του υπουργείου Υγείας, τα χρήματα του δημοσίου θα προωθηθούν σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, τα οποία και τις υποδομές διαθέτουν και το προσωπικό για να εξυπηρετήσουν άμεσα στους εμβολιασμούς του κορονοϊού.

Στη Γερμανία, πάντως, η κυβέρνηση επέλεξε να λύσει το πρόβλημα με την ενίσχυση των δημόσιων εμβολιαστικών κέντρων για την Covid-19 με ιδιώτες γιατρούς, δίνοντάς τους αμοιβή 160 ευρώ την ώρα και για εξάωρη βάρδια.

Το έγγραφο του Ιατρικού συλλόγου στη Γερμανία που καλεί τα μέλη του με συγκεκριμένη αμοιβή και ωράρια

Kάτι που σημαίνει ότι ο ιδιώτης γιατρός στη Γερμανία θα λάβει 900 ευρώ την ημέρα, ενώ στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επενδύσει αγοράζοντας εξοπλισμό και ακολούθως να λάβει, στην καλύτερη περίπτωση, 50 ευρώ την ημέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...