272
Ο νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Λούντοβιτς Ορμπαν | Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Και η Ρουμανία απέκτησε πρωθυπουργό Ορμπαν (αλλά δεν είναι ακροδεξιός)

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2019, 12:57
Ο νέος πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Λούντοβιτς Ορμπαν
|Inquam Photos/Octav Ganea via REUTERS

Και η Ρουμανία απέκτησε πρωθυπουργό Ορμπαν (αλλά δεν είναι ακροδεξιός)

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2019, 12:57

Από τη μία πλευρά των συνόρων Ουγγαρίας και Ρουμανίας, στη Βουδαπέστη, πρωθυπουργός είναι ένας Ορμπαν λαϊκιστής, συνώνυμος εδώ και χρόνια μιας σκληρής ατζέντας για το Μεταναστευτικό. Και από την άλλη, στο Βουκουρέστι, μόλις ανέλαβε ένας Ορμπαν κεντροαριστερός με διαφορετικές προτεραιότητες.

Πρωθυπουργός της Ρουμανίας είναι από τη Δευτέρα ο 56χρονος Λούντοβιτς Ορμπαν, διαδεχόμενος την Βιόριτσα Νταντσίλα, η κυβέρνηση της οποίας είχε καταρρεύσει έπειτα από πρόταση μομφής, γράφει ο Monde.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση έβαλε τέλος σε μια πολιτική κρίση, τα απόνερα της οποίας έφτασαν ως τις Βρυξέλλες γιατί καθυστερούσε η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μόλις επτά ψήφους πάνω από τους απαιτούμενους για την απόλυτη πλειοψηφία ήταν η διαφορά (240 σε σύνολο 465) υπέρ της κυβέρνησης.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες της Νταντσίλα, με την ελπίδα ότι η αποχή τους δεν θα εξασφάλιζε τις ψήφους που χρειαζόταν ο Ορμπαν.

Ο Ορμπαν προέρχεται από τον ίδιο κόμμα με τον πρόεδρο Κλάους Ιοάνις, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του αυτή την Κυριακή. Μετά την πτώση της κυβέρνησης της Νταντσίλα, ο πρόεδρος είχε δώσει διερευνητική εντολή στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ορμπαν.

Ενα από τα πρώτα καθήκοντα του κεντρώου ηγέτη, όπως είπε και ο ίδιος, είναι ο ορισμός επιτρόπου για την ΕΕ. Η συνέχεια όμως θα είναι πιο δύσκολη, καθώς το κυβερνητικό σχήμα είναι εγγενώς ασταθές λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων των κομμάτων που το απαρτίζουν.

Με τον ούγγρο ομόλογό του δεν έχουν κάποια συγγένεια, αν και ο πατέρας του Ρουμάνου έχει ουγγρική καταγωγή. Αλλά από μία εντυπωσιακή σύμπτωση γεννήθηκαν με μόλις έξι ημέρες διαφορά: στις 25 Μαΐου 1963 γεννήθηκε ο Λούντοβιτς Ορμπαν και στις 31 Μαΐου του ίδιου έτους γεννήθηκε ο Βίκτορ!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...