Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που επιχειρεί να περιορίσει τη χρήση των κινητών στα σχολεία. Οι μαθητές σε περίπου 200 γαλλικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να τοποθετούν τα κινητά τους σε ντουλάπια και τσάντες πριν οδηγηθούν στις τάξεις τους, στο πλαίσιο ενός πειράματος που αποκαλείται «ψηφιακή παύση».
Το δοκιμαστικό πρόγραμμα, που, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα εάν κριθεί επιτυχές, εισάγεται καθώς τα μαθήματα ξεκινούν μετά τις δίμηνες καλοκαιρινές διακοπές αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» στα κινητά τηλέφωνα.
Ωστόσο, οι διευθυντές των σχολείων ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν υλικοτεχνικές προκλήσεις για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, με ορισμένους να επισημαίνουν ότι δεν έχουν τα χρήματα για να εγκαταστήσουν ντουλάπια που μπορεί να κοστίζουν έως και 18.000 ευρώ – κόστος που δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση.
Οι επικριτές του πειράματος θεωρούν ότι θα έχει την τύχη μιας άλλης πολυδιαφημισμένης πολιτικής του προέδρου Μακρόν – της εισαγωγής μαθητικών στολών στα γαλλικά σχολεία, όπου παραδοσιακά επιτρέπεται στους μαθητές να φορούν ότι τους αρέσει. Οι μαθητικές ενδυμασίες εφαρμόζονται πειραματικά σε περίπου 90 από τα 60.000 σχολεία της Γαλλίας, και με την κυβέρνηση να οδεύει προς την έξοδο μετά την ήττα της στις εκλογές, το μέτρο αναμένεται να απορριφθεί σιωπηλά.
Οι προσπάθειες του Μακρόν να κρατήσει τα smartphones μακριά από τις αίθουσες κρίνονται μέχρι στιγμής αποτυχημένες. Οταν ήρθε στην εξουσία το 2017 υποσχέθηκε την απαγόρευσή τους σε εθνικό επίπεδο, αλλά η δέσμευση αποδυναμώθηκε με νομοσχέδιο του 2018, που τα απαγόρευε μόνο στις τάξεις των μαθητών έως 15 ετών.
Η τιμωρία για την παραβίαση του μέτρου ήταν η κατάσχεση του τηλεφώνου, με τους διευθυντές να αποφασίζουν πότε θα το παραδώσουν πίσω. Στην πράξη, η εφαρμογή της απαγόρευσης αποδείχθηκε ημίμετρο. Οι μαθητές συνέχισαν να χρησιμοποιούν ευρέως τα κινητά τους στις παιδικές χαρές, στους διαδρόμους και μερικές φορές ακόμη και στις τάξεις, ενώ το μέτρο της κατάσχεσης δεν έγινε ποτέ συστηματικό.
Η «ψηφιακή παύση» έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι πραγματικά δεν θα υπάρχουν τηλέφωνα στους χώρους του σχολείου. Οι καθηγητές υποστηρίζουν την απαγόρευση, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εφαρμογή της. Η κατασκευή των ερμαριών για τη φύλαξη των κινητών κοστίζει ανάμεσα στα 10.000 και τα 18.000 ευρώ – και πολλά σχολεία αποχώρησαν από το πρόγραμμα όταν συνειδητοποίησαν ότι το κόστος έπρεπε να καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς τους.
Αλλοι διευθυντές σχολείων επιχειρούν να μειώσουν το κόστος ζητώντας από τους μαθητές να βάζουν τα τηλέφωνά τους σε σακούλες με φερμουάρ που φυλάσσονται σε ένα σχολικό γραφείο – αλλά οι επικριτές του προγράμματος λένε ότι μπορεί να προκληθεί χάος στο τέλος της ημέρας, καθώς το προσωπικό των σχολείων θα προσπαθεί να επιστρέψει τις συσκευές στους μαθητές.
Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που αποκαλείται «Επιτροπή Οθόνης» υπέβαλε μια έκθεση στον Μακρόν φέτος, σύμφωνα με την οποία οι ψηφιακές συσκευές προκαλούν αϋπνία, παχυσαρκία, προβλήματα στην όραση και άλλα προβλήματα υγείας στους νέους.
Ανέφερε ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών δεν πρέπει να έχουν τηλέφωνα, τα παιδιά κάτω των 13 ετών θα πρέπει να εμποδίζονται να τα χρησιμοποιούν για σύνδεση στο Διαδίκτυο, και ότι η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο στην ηλικία των 15 ετών – και στη συνέχεια μόνο στα «ηθικά» ΜΚΔ.
Ωστόσο, η επιτροπή απέτυχε να κάνει συστάσεις για τη χρήση των τηλεφώνων στα σχολεία, σημειώνοντας ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αποκλίνουσες πολιτικές σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών μέσων ως εκπαιδευτικά βοηθήματα στις τάξεις.
Η Γαλλία μπαίνει στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Εκτός από τα μέτρα που ανακοίνωσε η χώρα μας, οι γαλλόφωνες επαρχίες του Βελγίου και η Ιρλανδία έχουν εξαγγείλει προγράμματα για τον περιορισμό των ψηφιακών συσκευών στα σχολεία το φετινό καλοκαίρι, ενώ η Ιταλία και η Ολλανδία έχουν ήδη εισαγάγει σχετικά μέτρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News