Σχεδόν δυο μήνες μετά την υπογραφή του Γερμανογαλλικού Συμφώνου Φιλίας από την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Μακρόν στο Άαχεν, Γαλλία και Γερμανία συσφίγγουν περαιτέρω τις μεταξύ τους σχέσεις, προχωρώντας στην ίδρυση της νέας Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle από το Παρίσι, η εναρκτήρια συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το πρωί στους χώρους της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, παρουσία των προέδρων των δύο κοινοβουλίων, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Ρισάρ Φεράν, οι οποίοι υπέγραψαν και την σχετική συμφωνία.
Η Γαλλογερμανική Κοινοβουλευτική Συνέλευση, που θα είναι 100μελής, δηλαδή 50 βουλευτές από κάθε χώρα, θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, εναλλάξ σε Παρίσι και Βερολίνο.
Η αποστολή της, σύμφωνα με το καταστατικό, είναι «η επαγρύπνηση για την εφαρμογή των κοινών αποφάσεων των δύο κυβερνήσεων, η παρακολούθηση των διεθνών υποθέσεων κοινού συμφέροντος και ακόμα η αναζήτηση τρόπων για τη βελτίωση της ζωής των διασυνοριακών πληθυσμών».
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φέραν έκανε λόγο για «μια ιστορική στιγμή, ένα νέο βήμα της γαλλογερμανικής προσέγγισης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ευχήθηκε η Γαλλογερμανική Κοινοβουλευτική Συνέλευση να φέρει «ζωηρές συζητήσεις ακόμη και για άβολα θέματα», όπως η πολιτική ασφάλειας και άμυνας αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ακόμη υπάρχουν για την ίδρυση και λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή γύρω από τα γαλλογερμανικά σύνορα.
Ο Σόιμπλε θέλησε επίσης να στείλει και ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που εκφράζουν επιφυλάξεις για το νέο γαλλογερμανικό εγχείρημα, υπογραμμίζοντας ότι η νεοσυσταθείσα κοινοβουλευτική συνέλευση «δεν θα επηρεάσει ούτε θα καταργήσει την κυριαρχία των δύο κρατών».
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η νέα αυτή προσπάθεια προσέγγισης γίνεται την κατάλληλη στιγμή, με δεδομένη τη σχετική επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, ύστερα μάλιστα από τη δημοσίευση στις 10 Μαρτίου, των θέσεων για την Ευρώπη της νέας προέδρου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU) Aνεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ σε αντιπαράθεση με εκείνες του Εμανουέλ Μακρόν για μια «ευρωπαϊκή αναγέννηση».
Η απάντηση της νέα επικεφαλής του CDU στον Μακρόν θεωρήθηκε από πολλούς στη Γαλλία ως «γερμανική πρόκληση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News