674
Ο Χαμίντ Σάφι κλαίει πριν παραδώσει τον μικρό Σοχαΐλ, στον παππού του, Ραζάουι (δεξιά) | REUTERS/Ali Khara

Καμπούλ: Μετά από πέντε μήνες βρέθηκε το μωρό που είχαν χάσει οι γονείς του στο αεροδρόμιο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2022, 15:07
Ο Χαμίντ Σάφι κλαίει πριν παραδώσει τον μικρό Σοχαΐλ, στον παππού του, Ραζάουι (δεξιά)
|REUTERS/Ali Khara

Καμπούλ: Μετά από πέντε μήνες βρέθηκε το μωρό που είχαν χάσει οι γονείς του στο αεροδρόμιο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2022, 15:07

Τον περασμένο Αύγουστο, μία σκηνή ήταν ενδεικτική του χάους που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ: αφγανοί γονείς σήκωναν τα μωρά τους για να τα δώσουν στους αμερικανούς πεζοναύτες, που έστεκαν πάνω στο τείχος του αεροδρομίου, και να τα γλυτώσουν από το ποδοπάτημα του πλήθους, με την ελπίδα να τα έβρισκαν ξανά όταν έμπαιναν στο αεροδρόμιο.

Ομως, στην περίπτωση του μόλις δύο μηνών Σοχαΐλ Αχμάντι, τα πράγματα δεν εξελίχθησαν όπως τα επιθυμούσαν οι γονείς του.

Ο πατέρας του, Μίρζα Αλι Αχμάντι, σήκωσε στον αέρα το μωρό, το έδωσε στα χέρια ενός πεζοναύτη που έσκυψε πάνω από το συρματόπλεγμα να το πάρει. Αλλά ο κόσμος ήταν τόσο πολύς, που ο πατέρας του καθυστέρησε να περάσει την πύλη του αεροδρομίου, ίσως και μισή ώρα.

Οταν μπήκε, δεν βρήκε πουθενά ούτε το μωρό του ούτε τον πεζοναύτη.

Ο Αχμάντι, που εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία, έψαξε παντού χωρίς αποτέλεσμα. Οι Αμερικανοί του είπαν ότι το πιθανότερο ήταν να έχει φύγει ο μικρός με κάποια πτήση στο εξωτερικό και ότι θα το έβρισκαν αργότερα με βάση τα στοιχεία τους.

Ο Μίρζα μαζί με τη μητέρα του Σοχαΐλ και τα άλλα τέσσερα παιδιά τους, διέφυγαν στο Τέξας. Για μήνες αναζητούσαν το παιδί τους.

Αυτό που δεν ήξεραν, ήταν ότι ένας ταξιτζής από την Καμπούλ, ο 29χρονος Χαμίντ Σάφι, είχε βρει το μωρό μόνο του να κλαίει στο αεροδρόμιο και αποφάσισε να το πάρει σπίτι του, καθώς ήταν παντρεμένος και είχε τρία κορίτσια, αλλά επιθυμούσε διακαώς ένα αγόρι.

Οι ΜΚΟ και οι αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποίησαν κάθε μέσο όλους αυτούς τους μήνες για να βρουν τον Σοχαΐλ.

Ο Σοχαϊλ Αχμάντι στο σπίτι όπου ζούσε για πέντε μήνες, στην Καμπούλ

Τελικά, ήταν ένα ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο είδαν γείτονες του οδηγού ταξί και κατάλαβαν ότι επρόκειτο για το ίδιο παιδί και ενημέρωσαν τις αρχές μέσω Facebook.

Ενας αστυνομικός των Ταλιμπάν, ο Σάφι με τον Σοχαϊλ στην αγκαλιά του και ο παππούς του μικρού, στο σπίτι του οδηγού ταξί, στην Καμπούλ

Ο παππούς του παιδιού, Μοχάμαντ Κάσεμ Ραζάουι ταξίδεψε από την επαρχία Μπαντακσάν στην Καμπούλ για να τον παραλάβει, φέρνοντας μαζί ένα σφαγμένο πρόβατο, πολλά κιλά καρύδια και ρούχα, ως δώρο στην οικογένεια του Σάφι.

Ομως ο Σάφι δεν ήθελε να αφήσει τον μικρό, τον οποίο πλέον ονόμασαν Μοχάμαντ Αμπέντ, να φύγει. Τον θεωρούσε μέλος της οικογένειάς του και ανέβαζε στο Facebook φωτογραφίες του να παίζει με τα άλλα του παιδιά.

Ως αντάλλαγμα, ο Σάφι ζητούσε κάτι που ο παππούς του μικρού δεν μπορούσε να του δώσει: να τον φυγαδεύσει μαζί με όλη του την οικογένεια σε άλλη χώρα. Ο αδελφός του Σάφι, είχε διαφύγει στην Καλιφόρνια.

Τελικά, η αστυνομία των Ταλιμπάν ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις όταν ο παππούς του Σοχαΐλ, κατήγγειλε την απαγωγή. Οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Η οικογένεια του Σάφι έλαβε 700 λίρες από τον Ραζάουι επειδή φρόντισε τον μικρό για πέντε μήνες. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, αποχωρίστηκαν το μωρό κλαίγοντας.

«Κι εγώ έκλαψα και τους είπα ότι είναι και οι δύο πολύ νέοι και ο Αλάχ θα τους δώσει αγόρι, όχι μόνο ένα, αλλά πολλά. Τους ευχαρίστησα και τους δύο που έσωσαν το παιδί από το αεροδρόμιο», είπε ο Ραζάουι στο Reuters.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρσπαθεί πλέον να μεταφέρει τον μικρό στις ΗΠΑ, στην οικογένειά του, που έχει στο μεταξύ, μετακομίσει στο Μίσιγκαν.

«Πρέπει να πάμε το παιδί πίσω στη μητέρα του και τον πατέρα του. Αυτή είναι η μόνη μου ευθύνη. Η επιθυμία μου είναι να επιστρέψει στην αγκαλιά τους», είπε ο παππούς του.

Ο Χαμίντ και η Φαρίμα Σάφι με τον μικρό Σοχαϊλ στο σπίτι τους στην Καμπούλ

Τον Νοέμβριο. το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ανακοίνωσε ότι περίπου 1.300 παιδιά είχαν φτάσει ασυνόδευτα στις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Πολλά από τα παιδιά θεωρείται ότι χωρίστηκαν από τους γονείς τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω του χάους που επικρατούσε και όχι επειδή το ήθελε η οικογένεια. Οι υπηρεσίες εργάζονται για την επανένωσή τους, που σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολη καθώς τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...