Η UNESCO πρότεινε να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της τοποθεσίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.
«Η περαιτέρω ανάπτυξη (της Βενετίας), οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας», σημείωσε το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο από τα κράτη-μέλη της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης του ΟΗΕ.
Τα «ψηλά κτίρια» που «πιθανόν να έχουν σημαντικό αρνητικό οπτικό αντίκτυπο», θα πρέπει να χτίζονται μακριά από το κέντρο της πόλης, ενώ η «άνοδος της στάθμης της θάλασσας» και άλλα «ακραία καιρικά φαινόμενα» που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, «απειλούν» την «ακεραιότητα» της τοποθεσίας, αναφέρεται στη γνωμοδότηση της UNESCO, που έχει προειδοποιήσει τις ιταλικές αρχές και στο παρελθόν.
Η επίλυση αυτών των «παλιών αλλά επειγόντων» προβλημάτων «εμποδίζεται από την απουσία ενός παγκόσμιου κοινού στρατηγικού οράματος» και τη «χαμηλή αποτελεσματικότητα και συντονισμό» των ιταλικών τοπικών και εθνικών αρχών, συνεχίζει το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η Βενετία βρίσκεται αντιμέτωπη με «έναν αποδεδειγμένο κίνδυνο» και ελπίζει πως η ένταξή της στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο «θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητοποίηση τοπικών, εθνικών και διεθνών παραγόντων».
Αυτή η γνωμοδότηση του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που θεωρεί ότι τα μέτρα που έλαβε η Ιταλία είναι «ανεπαρκή», είναι προς το παρόν ενδεικτική.
Για να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, θα απαιτηθεί η έγκριση των κρατών-μελών που είναι παρόντα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
Η Βενετία, χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες, ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα και αναδείχθηκε σε μεγάλη θαλάσσια δύναμη τον 10ο αιώνα. Το 1987, εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
«Η Βενετία στο σύνολό της είναι ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα γιατί ακόμη και το πιο μικρό μνημείο περιέχει έργα ορισμένων από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο, όπως ο Τζορτζόνε, ο Τιτσιάνο, ο Τιντορέττο, ο Βερονέζε και άλλοι», εξηγεί ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.
Η Βενετία είναι μια από τις πόλεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Τις περιόδους αιχμής, 100.000 τουρίστες διανυκτερεύουν εκεί, εκτός από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά. Αυτό ενώ λιγότεροι από 50.000 άνθρωποι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, πληθυσμός που συνεχίζει να μειώνεται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News