Η Japan Airlines φαίνεται πως αναγκάστηκε να δρομολογήσει μια επιπλέον πτήση σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τη διαπίστωση ότι δύο από τα αεροσκάφη της κινδύνευαν να υπερβούν τα όρια βάρους τους.
Ο ωστόσο ένοχος δεν ήταν οι υπερβολικές αποσκευές, όπως συνήθως, γράφει ο ανταποκριτής του Guardian στο Τόκιο, αλλά μια λίστα επιβατών που περιλάμβανε μερικούς από τους πιο βαριούς άνδρες της χώρας.
Η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία προχώρησε στο «πολύ ασυνήθιστο» βήμα να μεταφέρει έναν αριθμό παλαιστών σούμο σε μια βιαστικά οργανωμένη ειδική πτήση την περασμένη εβδομάδα, λόγω ανησυχιών ότι τα δύο αεροσκάφη με τα οποία επρόκειτο αρχικά να πετάξουν δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν επαρκή καύσιμα λόγω περιορισμών βάρους.
Οι επαγγελματίες σούμο «ρικίσι» επρόκειτο να πάρουν πτήσεις Boeing 737-800 από το αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο και το αεροδρόμιο Ιτάμι στην Οσάκα για το Αμάμι Οσίμα, ένα νησί στο μακρινό νότο, όπου επρόκειτο να αγωνιστούν σε ένα αθλητικό φεστιβάλ, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun, σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο.
Η ανησυχία για τη χωρητικότητα των καυσίμων προέκυψε όταν το προσωπικό έμαθε αργά την Πέμπτη ότι στους καταλόγους των επιβατών περιλαμβάνονταν και παλαιστές σούμο, οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ζύγιζαν κατά μέσο όρο 120 κιλά – πολύ περισσότερα από τον μέσο όρο των 70 κιλών, ανέφερε η Yomiuri.
Ο αεροδιάδρομος του αεροδρομίου Αμάμι θα δυσκολευόταν να φιλοξενήσει ένα μεγαλύτερο αεροσκάφος, ανέφερε η εφημερίδα, αναγκάζοντας την JAL να θέσει σε λειτουργία μια πρόσθετη υπηρεσία για 27 παλαιστές, συμπεριλαμβανομένων 14 που έπρεπε να πετάξουν από το Ιτάμι στη Χανένταγια να επιβιβαστούν στην ειδική πτήση.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επιπλέον πτήσεις δρομολογήθηκαν επίσης για να μεταφέρουν τους παλαιστές στην πατρίδα τους μετά τη λήξη του τουρνουά την Κυριακή.
Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που μια αδελφότητα του σούμο που ταξιδεύει γίνεται είδηση. Το 2014, μια φωτογραφία με παλαιστές στοιβαγμένους σε ένα μικρό επιβατικό αεροπλάνο έγινε viral. Οι άντρες, όλοι από το Χακάκου στο Τόκιο, αργότερα απαθανατίστηκαν σε ένα λεωφορείο σε παρόμοιο άνετο περιβάλλον, καθ’ οδόν για ένα καλοκαιρινό προπονητικό καμπ.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ελάχιστη προϋπόθεση βάρους για να γίνει κάποιος παλαιστής σούμο – ο Μαϊνοούμι, ο οποίος έφτασε στην κορυφαία κατηγορία τη δεκαετία του 1990, ζύγιζε περίπου όσο ο αρχηγός ράγκμπι της Αγγλίας, Οουεν Φάρελ. Αλλά στο αρχαίο άθλημα κυριαρχούν οι βαρύτεροι άνδρες. Ο Ορόρα, ένας ρωσικής καταγωγής ρικίσι που αποσύρθηκε το 2018, είναι ο βαρύτερος όλων των εποχών, ζυγίζοντας 292,6 κιλά στο ζενίθ του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News