514
Ο Διονύσης Τεμπονέρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ηχηρή παρέμβαση Τεμπονέρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαϋλωθεί, αν προσποιηθούμε πως δεν συνέβη τίποτα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2023, 23:31
Ο Διονύσης Τεμπονέρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ηχηρή παρέμβαση Τεμπονέρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαϋλωθεί, αν προσποιηθούμε πως δεν συνέβη τίποτα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2023, 23:31

Βαριά λόγια για την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Κυριακή. Μπορεί να ελήφθησαν κάποιες σημαντικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα —απόντος μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα που μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την ηγεσία δεν είχε καθώς φαίνεται ούτε το κουράγιο να συμμετάσχει στις διεργασίες του κομματικού οργάνου—, αλλά πέρα από τον «οδικό χάρτη» για την εκλογή αρχηγού και τη διεξαγωγή συνεδρίου, αυτά που ειπώθηκαν από κάποια στελέχη αποτυπώνουν το υπαρξιακό αδιέξοδο του κόμματος, που για μια δεκαετία πρωταγωνίστησε, για καλό και για κακό, στην πολιτική ζωή της χώρας.

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά έπειτα θεώρησε σκόπιμο να δημοσιοποιήσει με μια ανάρτηση στο Facebook, o Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής και επικεφαλής της επιτροπής του εκλογικού αγώνα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, έχασε το 50% της δύναμης του, σε σχέση με το 2015. Όλες οι κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού ή άλλου προσδιορισμού αποδοκίμασαν ένα κόμμα, που δεν βρισκόταν στα έδρανα της κυβέρνησης, αλλά σε αυτά της αντιπολίτευσης», είπε αρχικά ο κ. Τεμπονέρας, για να συμπληρώσει πως «οι πολίτες προσήλθαν στην κάλπη, για να εκφράσουν την πολιτική δυσαρέσκεια και την αποδοκιμασία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τιμωρώντας τον για την ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική του ανεπάρκεια. Μαζί του καταδίκασαν συμπεριφορές, προγράμματα, πολιτικές αδυναμίες, όπως και τα πρόσωπα,  που ταυτίστηκαν μαζί τους, εμού περιλαμβανομένου. Αυτή η αριστερή εκδοχή, δίχως αρχή, μέση και τέλος, έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών και πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι δεν επιδέχεται διόρθωσης, ούτε και “ανασυγκρότησης”», προσέθεσε με νόημα.

Ο κ. Τεμπονέρας, ο οποίος κατά κάποιους θεωρείται πιθανός διάδοχος του κ. Τσίπρα, επεσήμανε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει βαθιά κρίση ταυτότητας» και «είναι μακριά από τις διεργασίες, που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία, τα τελευταία χρόνια. Η συζήτηση αυτή, δεν αφορά μόνο όλα όσα έγιναν την τελευταία τετραετία, αλλά θα έλεγα αφορά, όλον τον ιστορικό κύκλο από το 2012 και τις “πλατείες” μέχρι την εκλογική συντριβή, της προηγούμενη Κυριακής», σημείωσε, για να προσθέσει, αποδομώντας ολοκληρωτικά το αφήγημα που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια για ένα κόμμα που τάχα εκφράζει τον λαό και τάχα ξέρει να τον υπερασπίζεται:

«Η πρόσκαιρη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, το “κύμα” του 2012, η αδυναμία της Αριστεράς, που ερχόταν στην εξουσία, να αρθρώσει ολοκληρωμένη ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα εξουσίας, το “τραύμα” και ο συμβιβασμός του 2015, η κυβερνητική θητεία 2015-2019, το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η αντιπολιτευτική τακτική της τελευταίας τετραετίας, είναι επεισόδια μιας διαρκούς αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, να συνδεθεί με τις μάζες και να αποκτήσει στοιχειώδη ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία. Η “από τα πάνω” θεώρηση των πραγμάτων και η προσπάθεια να εμφανιστεί ως πολιτική πρωτοπορία, μια μικρή “ελίτ” που λίγη σχέση είχε με το μαζικό χώρο, στέρησε την δυνατότητα σύνδεσης κόμματος και κοινωνίας. Η ανυπαρξία στο συνδικαλιστικό χώρο, στη νεολαία, στην αυτοδιοίκηση, είναι εκκωφαντική. Δεν υπήρξαμε ποτέ κόμμα των εργατών, της νεολαίας, των επιστημόνων, των αγροτών και της διανόησης».

Και λίγο έπειτα προειδοποίησε: «Το κόμμα μας  θα εξαϋλωθεί,  αν προσποιηθούμε πως δεν συνέβη τίποτα και συνεχίσουμε με τις συνταγές του παρελθόντος. Το γήπεδο είναι πλέον διαφορετικό».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...