Μπορεί ο αριθμός τους να μειώνεται συνεχώς όμως εξακολουθούν να υπάρχουν στον πλανήτη άνθρωποι που θέλουν να ζουν ελεύθεροι στο φυσικό τους περιβάλλον, μακριά από τον σύγχρονο πολιτισμό και με τον τρόπο ζωής που είχαν οι πρόγονοι τους επί χιλιάδες χρόνια.
Ακόμη και σήμερα ανακαλύπτουμε κάποιες άγνωστες φυλές που ζουν είτε σε κάποιο τροπικό δάσος είτε σε κάποια απομονωμένη περιοχή. Υπάρχουν επίσης φυλές που έχουν καταφέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να κερδίσουν την ησυχία τους από τον σύγχρονο πολιτισμό. Μια τέτοια περίπτωση είναι μια φυλή που ζει σε ένα νησί 60 τετραγωνικών χλμ. στον Κόλπο της Βεγάλλης. Το νησί αυτό ονομάζεται Βόρειο Σέντινελ και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Ανταμάν που ανήκει στην Ινδία.
Εκεί ζει για χιλιάδες χρόνια μια φυλή που έλαβε την ονομασία του νησιού. Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους τα μέλη της φυλής Σέντινελ είναι απευθείας πρόγονοι των πρώτων ανθρώπων που έφτασαν στην ασιατική ήπειρο κάποιοι εκ των οποίων πριν από 75 χιλιάδες έτη κατάφεραν να πάνε και να ζήσουν στα νησιά Ανταμάν.
Δεν θέλουν κανέναν
Η φυλή αυτή δεν επιτρέπει σε κανένα να πλησιάσει το νησί εξαπολύοντας εναντίον όποιου κάνει το λάθος να προσεγγίσει κάθε είδους αντικείμενα ανάμεσα στα οποία και δηλητηριασμένα βέλη. Πολλοί προσπάθησαν να προσεγγίσουν το νησί στην διάρκεια των αιώνων είτε με φιλική είτε με εχθρική διάθεση αλλά η φυλή κατάφερε σε όλες τις περιπτώσεις να εμποδίσει την παρουσία άλλων ανθρώπων εκεί. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Μάρκο Πόλο ο οποίος έγραψε ότι η φυλή Σέντινελ είναι η πιο άγρια και επικίνδυνη από όσες είχε γνωρίσει.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι ιστορικοί είναι εξαιρετικά δύσπιστοι σε αυτή την αναφορά του Μάρκο Πόλο αφού δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία που να δείχνουν ότι πράγματι προσέγγισε το νησί και ήρθε σε κάποιου είδους επαφή με αυτή την φυλή.
Ακόμη και όταν οι Βρετανοί κατέκτησαν την Ινδία το μόνο νησί των Ανταμάν που δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να υποτάξουν ήταν το Βόρειο Σέντινελ. Κάποιες προσπάθειες βρετανών αξιωματικών τον 19ο αιώνα να κάνουν επιδρομή και να καταλάβουν το νησί απέτυχαν παταγωδώς.
Εχουν γίνει πολλές προσπάθειες από ανθρωπολόγους να προσεγγίσουν το νησί αλλά δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Κάποιες αποστολές, κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν καταφέρει να αποβιβαστούν στο νησί και τα μέλη τους να μείνουν στις ακτές κάποιο χρονικό διάστημα παρατηρώντας τους κατοίκους τους. Ακόμη και όταν μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004 ελικόπτερα της ινδικής κυβέρνησης πλησίασαν το νησί για να πετάξουν στους κατοίκους τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εκείνοι άρχισαν να εκτοξεύουν τα βέλη τους για να τα απομακρύνουν.
Ετσι το νησί και οι κάτοικοι του παραμένουν πλήρως απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο για αυτό και η οποιαδήποτε επαφή με άλλους ανθρώπους μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για εκείνους. Τα μέλη της φυλής δεν έχουν ανοσία σε διάφορες κοινές ασθένειες και μια απλή γρίπη θα μπορούσε να τους εξοντώσει, όπως συνέβη με τους ιθαγενείς της αμερικανικής ηπείρου όταν έφτασαν εκεί οι πρώτοι Ευρωπαίοι.
Η Ινδία έχει προσφέρει απόλυτη διοικητική και πολιτική ανεξαρτησία στο Σέντινελ και τους κατοίκους του και μάλιστα έχει απαγορευτεί η διέλευση των πλοίων σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από το νησί. Κανείς δεν γνωρίζει πόσα μέλη αριθμεί η φυλή Σέντινελ αλλά από εικόνες που έχουν τραβηχτεί από αεροσκάφη σε διάφορες χρονικές περιόδους πιστεύεται ότι στο νησί ζουν πλέον 20-40 άτομα _αν και κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερο αριθμό κοντά στα 300-400 άτομα.
Το τελευταίο θύμα
Αν και γνώριζε καλά την ιστορία του νησιού και των κατοίκων του ο 26χρονος αμερικανός ιεραπόστολος Τζον Αλεν Τσάου ήταν αποφασισμένος να προσπαθήσει να μεταφέρει τον Λόγο του Θεού στο Σέντινελ. Οπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου ο Τσάου πήγε μόνος του στο νησί και κατά πάσα πιθανότητα δολοφονήθηκε εκεί από τα μέλη της φυλής.
Ο Τσάου έκανε μια πρώτη προσπάθεια να προσεγγίσει το νησί με την βοήθεια κάποιων ντόπιων ψαράδων τους οποίους πλήρωσε για να τον περάσουν εκεί κρυφά. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian (https://www.theguardian.com/world/2018/nov/22/john-allen-chau-man-killed-by-tribe-north-sentinel-island-declare-jesus) ο Τσάου βγήκε στην ακτή έχοντας μαζί του ψάρια και μια μπάλα ποδοσφαίρου για να τα προσφέρει στα μέλη της φυλής. Ομως οι κάτοικοι του νησιού δεν ήταν όπως φαίνεται fans του Ρονάλντο και του Μέσι και του επιτέθηκαν.
«Καθώς αντιλήφθηκα ότι οι κάτοικοι άρχισαν να γίνονται επιθετικοί και να φωνάζουν φρόντισα να στέκομαι σε απόσταση τέτοια που να είμαι εκτός του βεληνεκούς των τόξων τους. Αυτό όμως σήμαινε ότι δεν μπορούσα να τους ακούσω και να επικοινωνήσω καλά μαζί τους. Ετσι άρχισα να τους πλησιάζω και είδα έξι από αυτούς να πλησιάζουν και να φωνάζουν διάφορες λέξεις που πιθανότατα ήταν βρισιές. Τους απάντησα ότι το όνομα μου είναι Τζον, ότι τους αγαπώ και ότι ο Ιησούς τους αγαπά. Οταν είδα ότι ετοιμάζονταν να χρησιμοποιήσουν τα τόξα τους μετάνιωσα που είχα πάει εκεί, άρχιζα να πανικοβάλλομαι και έριξα προς το μέρος τους τα ψάρια που είχα μαζί μου. Εκείνοι όμως δεν σταμάτησαν και συνέχισαν να με πλησιάζουν. Ετρεξα γρήγορα, μπήκα στην βάρκα μου και απομακρύνθηκα λίγο φοβισμένος αλλά πιο πολύ απογοητευμένος που οι κάτοικοι του νησιού δεν με δέχτηκαν. Eνα από τα άτομα που μου επιτέθηκαν πρέπει να ήταν παιδί ή έφηβος και το δικό του βέλος καρφώθηκε πάνω στην Βίβλο μου» έγραψε ο Τσάου σε μια επιστολή που προοριζόταν για τους γονείς του.
Παρόλα αυτά ο νεαρός ιεραπόστολος ήταν αποφασισμένος να εκτελέσει την αποστολή του και την επόμενη μέρα αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί. Εγραψε:
«Ολοι σας θα νομίζετε ότι είμαι τρελός αλλά εγώ νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να γίνει μια προσπάθεια να γνωρίσουν αυτοί οι άνθρωποι τον Ιησού. Παρακαλώ μην νιώσετε οργή είτε για αυτούς τους ανθρώπους είτε για τον Θεό αν τελικά χάσω την ζωή μου. Η συμβουλή μου είναι να ζήσετε πειθαρχώντας στην αποστολή που σας έχει αναθέσει ο Θεός σε αυτή την ζωή και θα συναντηθούμε ξανά όταν περάσετε την κουρτίνα.
«Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν έχει κάποιο νόημα να γίνει. Το διακύβευμα είναι η αιώνια ζωή των μελών αυτής της φυλής και ανυπομονώ να δω αυτούς τους ανθρώπους να λατρεύουν τον Θεό στην δική τους διάλεκτο» πρόσθεσε ο Τσάου στο ημερολόγιο του και στην συνέχεια είχε και ένα μήνυμα για τον ίδιο τον Θεό: «Αν το θέλημα σου είναι να με τραυματίσει ή ακόμη και να με σκοτώσει ένα βέλος τότε ας γίνει αυτό. Αν και βέβαια νομίζω ότι θα είμαι πιο χρήσιμος ζωντανός. Δεν θέλω να πεθάνω. Θα ήταν πιο σοφό να εγκαταλείψω την προσπάθεια και να αφήσω να κάνει την δουλειά κάποιος άλλος; Οχι δεν το νομίζω. Πιστεύω ότι μπορώ να καταφέρω και να επιστρέψω στις ΗΠΑ αν και μοιάζει αναπόφευκτο να με βρει ο θάνατος εδώ» έλεγε ο Τσάου που έδωσε το γράμμα και το ημερολόγιο του σε έναν από τους ψαράδες και στην συνέχεια πήρε μια βάρκα και επέστρεψε μόνος του στο νησί.
Το επόμενο πρωί οι ψαράδες είδαν τα μέλη της φυλής να θάβουν κάποιο άτομο που τα χαρακτηριστικά και τα ρούχα του παρέπεμπαν στον Τσάου.
Η κυβέρνηση της Ινδίας συνέλαβε τους ψαράδες και κάποια άλλα άτομα που βοήθησαν τον Τσάου να πάει στο νησί. Οσον αφορά τους κατοίκους, από την μια πλευρά η Ινδία, έχοντας παραχωρήσει σε αυτό ανεξαρτησία, δεν έχει δικαίωμα να πάει και να συλλάβει κάποιον ενώ την ίδια στιγμή η οικογένεια του Τσάου δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίσει η φυλή κάποιο πρόβλημα από την στιγμή που ο ιεραπόστολος πήγε εκεί γνωρίζοντας καλά ότι κινδυνεύει η ζωή του. Η οικογένεια του Τσάου, σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι συγχωρεί τους δολοφόνους του και ότι πρέπει να απελευθερωθούν και όσοι τον βοήθησαν να πάει στο νησί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News