229
H ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντεϊμπά, το Σάββατο στην Τρίπολη | REUTERS/Hazem Ahmed

Ιταλο-λιβυκή συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου, αξίας 8 δισ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 13:18
H ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντεϊμπά, το Σάββατο στην Τρίπολη
|REUTERS/Hazem Ahmed

Ιταλο-λιβυκή συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου, αξίας 8 δισ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2023, 13:18

Ενεργειακή συμφωνία ύψους 8 δισ. δολαρίων υπέγραψε η Ιταλία με τη Λιβύη το Σάββατο, μετά την επίσκεψη της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στη βορειοαφρικανική χώρα για διαβουλεύσεις πάνω στην ενέργεια και το Μεταναστευτικό.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από περίπου έναν χρόνο, η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές πηγές κάλυψης των αναγκών τους σε φυσικό αέριο, στη Βόρεια Αφρική και αλλού, ώστε να απεξαρτηθούν από το μονοπώλιο της Μόσχας.

Η συμφωνία του Σαββάτου υπεγράφη μεταξύ της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης και της ιταλικής Eni. Οι δύο εταιρείες θα επενδύσουν το ποσό των 8 δισ. δολαρίων στην ενεργειακή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επενδυτική συμφωνία στην οποία προχωρά ο λιβυκός ενεργειακός τομέας εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, όπως σημειώνει το Associated Press.

O πρόεδρος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, είναι δηλωμένος υποστηρικτής της στροφής προς την Αφρική για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η Μελόνι είχε επισκεφθεί την Αλγερία, βασικό πάροχο φυσικού αερίου της Ιταλίας. Εκεί, η Eni και η εταιρεία ενέργειας Sonatrach υπέγραψαν μια νέα, εκτεταμένη συμφωνία συνεργασίας, που αποσκοπεί στην υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της ευρωπαϊκής χώρας και στη στήριξη των προσπαθειών για παύση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πέρυσι η Αλγερία έγινε ένας από τους κορυφαίους στρατηγικούς εταίρους της Ιταλίας, αντικαθιστώντας τη Ρωσία ως ο κατεξοχήν  ενεργειακός πάροχος της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...