545
Η 18χρονη Σαμάν Αμπάς |

Ιταλία: Ζευγάρι καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία της κόρης τους

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 17:41
Η 18χρονη Σαμάν Αμπάς
|

Ιταλία: Ζευγάρι καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία της κόρης τους

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 17:41

Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε δύο γονείς σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της έφηβης κόρης τους, όταν εκείνη αρνήθηκε να ταξιδέψει στο Πακιστάν για προκαθορισμένο γάμο. Η δολοφονία τιμής της 18χρονης Σαμάν Αμπάς, που εξαφανίστηκε τον Απρίλιο του 2021, συγκλόνισε την Ιταλία.

Ο Σαμπάρ Αμπάς, πατέρας του θύματος, καταδικάστηκε από το δικαστήριο στην πόλη Ρέτζιο Εμίλια την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, αφού εκδόθηκε από το Πακιστάν για να δικαστεί. Η Ναζία Σαχίν, μητέρα του θύματος, η οποία παραμένει ελεύθερη και πιστεύεται ότι κρύβεται στο Πακιστάν, δικάστηκε και καταδικάστηκε ερήμην.

Τα λείψανα της Σαμάν βρέθηκαν κοντά στο σπίτι της οικογένειάς της στην πόλη Νοβελάρα τον Νοέμβριο του 2022, περίπου 18 μήνες μετά την εξαφάνισή της. Αναγνωρίστηκε από τα οδοντιατρικά αρχεία της. Η αυτοψία αποκάλυψε ότι η έφηβη υπέστη κάταγμα στον λαιμό, πιθανότατα ως αποτέλεσμα στραγγαλισμού. Ο Ντανίς Χασναΐν, θείος της Σαμάν, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή στη δολοφονία. Δύο από τα ξαδέλφια της απαλλάχθηκαν, γράφει η Telegraph.

Ο πατέρας της, ο οποίος είχε εκδοθεί τον Αύγουστο μετά τη σύλληψή του στο χωριό του στο ανατολικό Πακιστάν ως ύποπτος για φόνο, έκλαψε και δήλωσε αθώος στην κατάθεσή του στο δικαστήριο. «Κι εγώ θέλω να μάθω ποιος σκότωσε την κόρη μου», είπε, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.

Η δολοφονία της Σαμάν είναι μία από μερικές υψηλού προφίλ ποινικές υποθέσεις στην Ιταλία που αφορούν δολοφονίες ή κακομεταχείριση γυναικών και κοριτσιών τα οποία αρνήθηκαν να συνάψουν συμφωνημένους γάμους. Στον απόηχο της εξαφάνισής της, η ένωση ισλαμικών κοινοτήτων της Ιταλίας εξέδωσε θρησκευτική απόφαση που απορρίπτει τους αναγκαστικούς γάμους. Η έφηβη είχε μεταναστεύσει στην Ιταλία με την οικογένειά της από το Πακιστάν το 2016. Μετά την εξαφάνισή της, έγινε σύμβολο ενάντια στη βία κατά των γυναικών στη χώρα.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι γονείς της Σαμάν εξοργίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι είχε δεσμό με ένα αγόρι Πακιστανικής καταγωγής αλλά η Σαμάν αρνήθηκε να διακόψει τη σχέση. Εφυγε από το σπίτι και έζησε για αρκετούς μήνες υπό την προστασία των κοινωνικών υπηρεσιών. Επέστρεψε στο σπίτι της οικογένειας τον Απρίλιο του 2021, κατόπιν πίεσης από συγγενείς της.

Πλάνα από κάμερες ασφαλείας που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δείχνουν τρεις συγγενείς της να κουβαλούν μπαστούνια, έναν λοστό και μια μπλε τσάντα στις 29 Απριλίου 2021. Αλλα πλάνα που καταγράφηκαν την επόμενη μέρα, έδειχναν την έφηβη να φεύγει από το οικογενειακό σπίτι μαζί με τους γονείς της. Η σορός της βρέθηκε τελικά κοντά σε μια κοντινή αγροικία, αφού ο θείος της είπε στους ανακριτές πού την έθαψαν.

Οι γονείς της Σαμάν έφυγαν για το Πακιστάν αμέσως μετά την εξαφάνισή της, ενώ ο θείος και δύο από τα ξαδέλφια της ταξίδεψαν στη Γαλλία και την Ισπανία. Ο θείος της συνελήφθη στο Παρίσι αργότερα το 2021.

Η απόφαση της Τρίτης χαιρετίστηκε από πολιτικούς ηγέτες και ακτιβιστές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, υπογράμμισε την ανάγκη «να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών και ο ισλαμιστικός φανατισμός». Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτήρισε την απόφαση δίκαιη, προσθέτοντας ότι οι δολοφονίες τιμής είναι επαίσχυντες και πρέπει να σταματήσουν.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες γυναίκες στο μουσουλμανικό Πακιστάν πέφτουν θύματα δολοφονιών που διαπράττονται από συγγενείς που ισχυρίζονται ότι ενεργούν για την υπεράσπιση της τιμής μιας οικογένειας. Αρκετές τέτοιες δολοφονίες έχουν γίνει και στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση ήρθε μετά τη δολοφονία μιας 22χρονης φοιτήτριας τον περασμένο μήνα και τη σύλληψη του πρώην φίλου της για το έγκλημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...