517
Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε την επαναλειτουργία των σχολείων με αυστηρά μέτρα | REUTERS/Remo Casilli

Ιταλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 ετών

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2022, 09:57
Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε την επαναλειτουργία των σχολείων με αυστηρά μέτρα
|REUTERS/Remo Casilli

Ιταλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 50 ετών

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2022, 09:57

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 50 ετών, απόφαση την ώρα που η παραλλαγή Ομικρον σαρώνει και την Ιταλία, πιέζοντας το σύστημα υγείας.

Υιοθετήθηκαν δύο επιλογές: για τους πολίτες άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται, επιβάλλεται κατευθείαν υποχρεωτικός εμβολιασμός ή κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Για τους πολίτες στην ίδια ηλικιακή ομάδα οι οποίοι εργάζονται στον δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, στο εμπόριο ή αλλού επεκτείνεται το «σούπερ πράσινο πάσο» (το οποίο απαιτεί τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου) για την χρήση μέσων μεταφοράς και την πρόσβαση σε θέατρα, κινηματογράφους, καφέ, εστιατόρια, στάδια, συνέδρια.

Οι Ιταλοί, όπως και οι ξένοι που διαμένουν στην χώρα, θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να προσαρμοστούν στην νεα απόφαση.

Το ποσοστό εμβολιασμού στην Ιταλία είναι στο 78%, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, σημειώνει το Politico. Οι άνω των 50 ετών που είναι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 7%, αν σε ορισμένες επαρχίες το ποσοστό φτάνει και το 11%. Αυτές είναι οι ηλικίες που είναι πιθανότερο ότι θα χρειαστούν νοσηλεία.

Μέχρι στιγμής, προσθέτει το Politico, μόνο τρεις χώρες έχουν προχωρήσει στην Ευρώπη σε παρόμοια μέτρα υποχρεωτικότητας: η Ελλάδα για τους άνω των 60 ετών, η Αυστρία για τον γενικό πληθυσμό και η Ιταλία.

Έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση, σε ό,τι αφορά σειρά υπηρεσιών και επιχειρήσεων που είναι ανοικτές για τους πολίτες (τράπεζες, ταχυδρομεία, γραφεία του ιταλικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και τα κομμωτήρια) υιοθετήθηκε το «απλό πράσινο πάσο». Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση στους πελάτες και ασφαλισμένους θα επιτρέπεται στους εμβολιασμένους, αλλά και στους ανεμβολίαστους που έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ.

Μέρος των ιταλικών συνδικάτων σχολίασε τα μέτρα υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται ακόμη πιο θαρραλέες αποφάσεις και ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί σε νέες ηλικιακές και επαγγελματικές κατηγορίες.

«Είναι ανεμβολίαστοι τα δύο τρίτα των ασθενών με κορονοϊό που βρίσκονται στις ΜΕΘ και το 50% όσων εισήχθησαν στις κλίνες των νοσοκομειακών θαλάμων. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ανεμβολίαστων και, κατά συνέπεια, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία», τόνισε ο ιταλός υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

«Είμαστε οι πρώτοι που υιοθετούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 50 ετών. Όπως ήμασταν επίσης οι πρώτοι που υιοθετήσαμε το πράσινο πάσο εμβολιασμένου. Παράλληλα, συμφωνήσαμε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευελιξία σε ότι αφορά την ενίσχυση της τηλεργασίας», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός δημόσιας διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα.

Αυστηρά μέτρα και για τα σχολεία

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι επιβεβαίωσε και την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά από την αργία των Θεοφανίων, αλλά με την υιοθέτηση νέων μέτρων προστασίας.

Στους παιδικούς σταθμούς, ακόμη και με ένα κρούσμα, η διδασκαλία θα διακόπτεται για δέκα ημέρες.

Στα δημοτικά, με ένα μόνο θετικό παιδί στην τάξη, οι υπόλοιποι μαθητές θα συνεχίζουν τα μαθήματα, αλλά πραγματοποιώντας διαγνωστικά τεστ. Με δυο περιστατικά θα αποφασίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία για δέκα ημέρες.

Στα γυμνάσια και στα λύκεια, η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα αποφασίζεται μόνο αν υπάρχουν τρία θετικά κρούσματα. Με δύο κρούσματα θα μένουν στην τάξη τα παιδιά που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν θεραπευτεί από τον ιό εντός των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ τα υπόλοιπα θα παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι. Με ένα μόνο κρούσμα, τέλος, όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες αυξημένης προστασίας και να αναφέρουν άμεσα την εμφάνιση τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...