993
H υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Τζούλια Μποντζόρνο ψιθυρίζει στο αυτί του Ματέο Σαλβίνι ότι τα νέα για τον ίδιο, τη Λέγκα και την ιταλική συγκυβέρνηση δεν είναι καλά | EPA/CLAUDIO PERI

Ιταλία: Το σκάνδαλο «Russiagate» ρίχνει τη συγκυβέρνηση;

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2019, 13:07
H υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Τζούλια Μποντζόρνο ψιθυρίζει στο αυτί του Ματέο Σαλβίνι ότι τα νέα για τον ίδιο, τη Λέγκα και την ιταλική συγκυβέρνηση δεν είναι καλά
|EPA/CLAUDIO PERI

Ιταλία: Το σκάνδαλο «Russiagate» ρίχνει τη συγκυβέρνηση;

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2019, 13:07

Πρέπει να αφήσει για λίγο στην μπάντα τον ευρωσκεπτικισμό του και να… σκεφτεί την πάρτη του, μη τυχόν καταλήξει και αυτός disgraziato σαν τον συγχωρεμένο τον Μπενίτο Κράξι – ατιμασμένος δηλαδή από τη δικαστική καταδίκη.

Ο Ματέο Σαλβίνι έχει επίγνωση ότι οι ισχυρισμοί τού δημοσιογραφικού ομίλου της Espresso περί διαφθοράς μπορεί να σηκώσουν θύελλα τέτοια που θα σκορπίσει στους τέσσερις ανέμους τη συγκυβέρνηση της ξεσκολισμένης Λέγκας με τους ναΐφ «πεντάστερους». Είναι πιεσμένος τώρα, γράφει και το BBC, αφού οι εισαγγελείς ερευνούν ήδη τις σχέσεις του εθνικιστικού κόμματός του με ρώσους επιχειρηματίες. Ας αρνείται κάθε κατηγορία σαν «φαντασίωση», οι υποψίες έχουν ζώσει τους πάντες στην Ιταλία, ότι το ρωσικό χρήμα χρησιμοποιήθηκε για εξαγορά επιρροής στη Δύση, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να αντιστρέψει την επίπτωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014 για το Ουκρανικό.

Οι εισαγγελείς του Μιλάνου ξεκίνησαν μια προκαταρκτική έρευνα περί διεθνούς διαφθοράς βασισμένη στις δημοσιογραφικές πληροφορίες για τη μυστική συνάντηση που είχε γίνει σε μοσχοβίτικο ξενοδοχείο στις 18 Οκτωβρίου 2018 μεταξύ τριών Ιταλών (γνωστών πια) και τριών αγνώστων Ρώσων. Οι Ιταλοί που συμμετείχαν στο «επαγγελματικό μίτινγκ» είναι: ο παλιός συνεργάτης του Σαλβίνι Τζανλούκα Σαβοΐνι, ο μεγαλοδικηγόρος Τζανλούκα Μεράντα και ο οικονομικός σύμβουλος Φραντσέσκο Βανούτσι. Εκείνη την ημέρα βρισκόταν στη Μόσχα και ο ίδιος ο Σαλβίνι, ωστόσο δεν έχει προκύψει συμμετοχή του στη συνάντηση.

Σαλβίνι και Σαβοΐνι αγκαλιασμένοι στην Κόκκινη Πλατεία – παλιές, καλές εποχές, τυλιγμένες στην ομίχλη (Facebook)

Αυτούς τους τρεις βαραίνουν οι υποψίες ότι συζήτησαν με τους Ρώσους ένα πετρελαϊκό deal με την ιταλική εταιρεία Eni, μέσω του οποίου θα κατέληγαν στα ταμεία της Λέγκας 65 εκατ. ευρώ. Στον ιστότοπο Buzzfeed υπάρχει δημοσιοποιημένο και το σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο από τη συνομιλία τους.

Η γραμμή άμυνας των εμπλεκομένων

Eni – Οταν ήρθαν όλα στο φως, η εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί σε μία λιτή ανακοίνωση: αρνείται τα πάντα και υπογραμμίζει ότι δεν εμπλέκεται «σε συναλλαγές που αφορούν πολιτικά κόμματα».

Σαβοΐνι – Εκλήθη για ανάκριση, αλλά επικαλέστηκε το δικαίωμά του να παραμείνει σιωπηλός, όπως λένε τα ιταλικά ΜΜΕ. Στην εφημερίδα La Stampa, στις 11 Ιουλίου, δήλωσε ότι παρακολούθησε μεν τη συνάντηση αλλά «δεν είχε καταλάβει τίποτα» από τις επιχειρηματικές κουβέντες και ότι βρισκόταν στη Μόσχα για άλλον λόγο, για να συζητήσει «πολιτιστικές ανταλλαγές». Απέδωσε την παρουσία του στο μίτινγκ του deal στην τυχαιότητα. («Με αναγνώρισαν στο λόμπι του ξενοδοχείου και αρχίσαμε να μιλάμε. Αν είχαμε κάτι εμπιστευτικό να συζητήσουμε, τι λέτε, θα μέναμε στο λόμπι;»)

Μεράντα «Συμμετείχα στη σύσκεψη ως γενικός σύμβουλος επενδυτικής τράπεζας που ενδιαφέρεται να αγοράσει ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα».

Ο Σαλβίνι ξεφορτώνεται τον Σαβοΐνι

Ο Σαβοΐνι είναι παλιός γνώριμος του Σαλβίνι και μέλος της Λέγκας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Στο Twitter συστήνεται ως δημοσιογράφος, ειδικός στη γεωπολιτική, ο οποίος είναι επικεφαλής φιλορωσικού αντικομμουνιστικού συλλόγου.

Το στρατηγείο του Σαβοΐνι στο Μιλάνο: σε αυτό το σκοτεινό κτίριο στεγάζεται ο σύλλογός του που προωθεί την «ιταλορωσική φιλία» και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των εισαγγελέων (EPA/GIULIA COSTETTI)

Εχει συνοδέψει τον Σαλβίνι στη Ρωσία. Στις 4 Ιουλίου ο Σαβοΐνι ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο κλιπ με τον ρώσο πρόεδρο. Το βίντεο δείχνει εικόνες από τη δεξίωση που παρέθεσε η ιταλική συγκυβέρνηση προς τιμήν του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρώμη. Πρόκειται για αποκάλυψη που εξόργισε τον Σαλβίνι, ο οποίος αναγκάστηκε να δηλώσει ότι ο ίδιος αλλά και το υπουργείο του δεν κάλεσαν εκεί τον Σαβοΐνι.

Ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής συγκυβέρνησης ουδέποτε έκρυψε τον θαυμασμό του για τον Πούτιν, γράφει το BBC, αλλά αρνείται ότι πήρε ρωσικό χρήμα. Τώρα όμως η συγκυρία δεν είναι καλή για αυτόν: παρά τη νίκη του στις ευρωεκλογές, η συγκατοίκηση με τους «πεντάστερους» στην κυβέρνηση δοκιμάζεται, κάτι που έχει αντιληφθεί και ο «τρίτος» της παρέας, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Μάλιστα οι τριγμοί άρχισαν προτού ξεσπάσει η θύελλα «Russiagate», και σε αυτούς συνετέλεσε η αποκάλυψη ενός άλλου σκανδάλου της Λέγκας που αφορά εκλογικές δαπάνες. Σχετικώς η Λέγκα έλαβε δικαστική εντολή να πληρώσει στο ιταλικό κράτος  49 εκατ. ευρώ.

Μήνυμα του Σαλβίνι στο Twitter: «Ο Πούτιν είναι μία προσωπικότητα που θα αφήσει το ίχνος της στην Ιστορία»…

Οι τριβές μεταξύ Λέγκας, «πεντάστερων» και Κόντε είναι καθημερινές και κάτι περισσότερο από φανερές πια, με τον Σαλβίνι να έχει πάντα απύλωτο το στόμα του. Η τελευταία «βόμβα» του ήταν εξαιρετικά προσβλητική για τον πρωθυπουργό: «Δεν με ενδιαφέρει τι λέει», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό, «τα λόγια του Κόντε τα λογαριάζω λιγότερο και από το τίποτα». Τι είχε πει ο Κόντε; Μίλησε στη Γερουσία για το «Russiagate» προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί ο ίδιος από την όλη ιστορία: «Εγώ ξυπνώ κάθε πρωί και πηγαίνω στο γραφείο μου για να εργαστώ…»

Ο αρχηγός της Λέγκας επετέθη και στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία για θέματα φορολογικών ελαφρύνσεων που «δεν τρέχουν» όπως εκείνος υποτίθεται ότι επιθυμεί. Και για αυτόν ο Σαλβίνι μίλησε με τελεσίγραφα: «Ή εγώ ή αυτός είναι το πρόβλημα»… Ετσι τα πάντα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η οριστική ρήξη μεταξύ των κομμάτων και των προσωπικοτήτων που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση.

Ο άνθρωπος που τρέμουν τα λαμόγια

Η διεξαγόμενη εισαγγελική έρευνα, γράφει το βρετανικό Μέσο, εποπτεύεται από έναν βετεράνο εισαγγελέα κατά της διαφθοράς: από τον Φάμπιο ντε Πασκουάλε. Είναι ο άνθρωπος που καταδίκασε με τις έρευνές του δύο ιταλούς πρωθυπουργούς: τον Μπενίτο Κράξι το 1994 και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2012. Ως ενεργός εισαγγελέας με έδρα το Μιλάνο, ο Ντε Πασκουάλε έχει «περιποιηθεί» και στελέχη της εταιρείας Eni.

Φάμπιο ντε Πασκουάλε, ο εισαγγελέας που καταδίκασε με τις έρευνές του δύο ιταλούς πρωθυπουργούς (YouΤube)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μαζί με άλλους εισαγγελείς, συμμετείχε στη δικαστική εκστρατεία Mani Pulite (=Καθαρά Χέρια) που στόχευε να πατάξει την πολιτική διαφθορά. Είναι ο εισαγγελέας που «έσβησε» τον Κράξι από τον πολιτικό χάρτη το 1994.

Τον Ιούλιο του 1993, ο Γκαμπριέλε Κάλιαρι, διευθύνων σύμβουλος της EΝΙ, αντιμετώπιζε κατηγορίες διαφθοράς. Αυτοκτόνησε στο κελί του.

Το 1995 ο ίδιος ο Ντε Πασκουάλε αντιμετώπισε έρευνα για κατάχρηση εξουσίας, αλλά απηλλάγη όλων των κατηγοριών.

Τέλος, το 2012, ήταν ο εισαγγελέας που η έρευνά του καταδίκασε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για φορολογικά αδικήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...