700
Η παραλία του κοσμοπολίτικου παραθαλάσσιου θερέτρου της Τοσκάνης, Φόρτε ντέι Μάρμι, κατελήφθη από τους ακτιβιστές της Mare Libero | Shutterstock/Fotografiche

Ιταλία: Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες σε αντιπαράθεση με τη Μελόνι

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 09:00
Η παραλία του κοσμοπολίτικου παραθαλάσσιου θερέτρου της Τοσκάνης, Φόρτε ντέι Μάρμι, κατελήφθη από τους ακτιβιστές της Mare Libero
|Shutterstock/Fotografiche

Ιταλία: Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες σε αντιπαράθεση με τη Μελόνι

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 09:00

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει τα αιτήματα του κινήματος «Ελεύθερες Παραλίες» απέναντι στις «καταλήψεις» παραλιών από παρανομούντες επιχειρηματίες στα νησιά, στη γειτονική Ιταλία η κατάσταση είναι αντίστροφη. Δεκάδες λουόμενοι καταλαμβάνουν τις ιταλικές παραλίες, σε μια διαρκή κόντρα με το κυβερνητικό κόμμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, οι ακτιβιστές της ομάδας Mare Libero (Ελεύθερες Θάλασσες) έχουν κατακλύσει παραλίες της Νάπολης, όπως η γεμάτη βίλες πλούσια περιοχή Ποσίλιπο, ή του κοσμοπολίτικου παραθαλάσσιου θέρετρου της Τοσκάνης, Φόρτε ντέι Μάρμι – που τα καλοκαίρια φιλοξενεί επώνυμους, όπως ο σχεδιαστής μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι και η πρώην βασίλισσα του Βελγίου, Πάολα.

Η ομάδα των ακτιβιστών λουομένων στοχεύει παραλίες που θα έπρεπε να είναι ελεύθερες για όλους, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατάξει επανειλημμένως την Ιταλία να τερματίσει τα προσοδοφόρα δικαιώματα που παρέχει σε εστιατόρια, παραλιακά κλαμπ και beach bar για τον έλεγχο της πρόσβασης στην ακτογραμμή.

Αλλά οι κάτοχοι των δικαιωμάτων παραχώρησης των παραλιών είναι εξαγριωμένοι – και έχουν την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Ο Κάρλο Φιντάντσα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αδελφών της Ιταλίας στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτηρίζει τους ακτιβιστές «ταραχοποιούς». Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων καλούν το υπουργείο Υποδομών να τερματίσει επειγόντως κάθε πιθανή κατάληψη στις παραλίες.

Για την ιταλίδα πρωθυπουργό οι παραλίες είναι ένας πολιτικός πονοκέφαλος που κληρονόμησε από τον προκάτοχό της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποφάσισε πριν από τρία χρόνια ότι οι τοπικές αρχές έπρεπε να δημοπρατήσουν τις παραχωρήσεις των παραλιών μέχρι το τέλος του 2023 – και θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις παραχωρήσεις μόνο αν είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες υποβολής προσφορών, κάτι που δεν έγινε.

Η κυβέρνηση της Μελόνι προσπαθεί να καθυστερήσει τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για έναν ακόμη χρόνο, αλλά εμποδίζεται από δικαστικές αποφάσεις. Η Κομισιόν ήδη απειλεί την Ιταλία με νομικές διώξεις. Ο Φιντάντσα λέει στο Politico ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί άμεσα με την εντολή απελευθέρωσης των παραλιών, καθώς δεν θεωρούνται σπάνιες – μία από τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τον τομέα των υπηρεσιών της ΕΕ.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Κομισιόν για να καταλήξουμε σε μια κοινή νομοθεσία που θα λάβει υπόψη αυτή την ιδιαιτερότητα του τουρισμού μας» είπε o Φιντάντσα λίγες ημέρες πριν επανεκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματος της Μελόνι.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι της πρωθυπουργού χάνουν την υπομονή τους με αυτές τις τακτικές καθυστέρησης, που έρχονται μετά από χρόνια πολιτικής αδράνειας. Κατά την προεκλογική εκστρατεία τους για τις ευρωεκλογές, Πράσινοι και αριστεροί πολιτικοί ζήτησαν αυστηρότερους περιορισμούς στις παραχωρήσεις παραλιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου 12 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται το επιχείρημα του Φιντάντσα, αναφέροντας σε επιστολή της πέρυσι ότι δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι «δεν υπάρχει έλλειψη φυσικών πόρων σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια που να αποτελεί αντικείμενο των “παραχωρήσεων κολύμβησης”».

Ο Αντόνιο Καπατσόνε, δικηγόρος και πρόεδρος ενός από τα κύρια λόμπι των κατόχων δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των παραλιών, δηλώνει στο Politico απογοητευμένος που «το ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμη» από την κυβέρνηση. Προωθείται, μάλιστα, και μια νέα πολιτική πρωτοβουλία για την αποζημίωση των κατόχων δικαιωμάτων.

Οι επίδοξοι λουόμενοι στοχεύουν πλέον παραλίες των οποίων τα δικαιώματα παραχώρησης έχουν λήξει, όπως μία της οποίας οι σημερινοί αλλά και προηγούμενοι μέτοχοι περιλαμβάνουν την υπουργό Τουρισμού Ντανιέλα Σαντατσέ και τον μεγιστάνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού Φλάβιο Μπριατόρε. Κατέλαβαν μέχρι και την παραλία Οστια, κοντά στη Ρώμη, όπου κάποτε το οργανωμένο έγκλημα έλεγχε τις παραχωρήσεις, με πολλές παραλιακές επιχειρήσεις να δέχονται επιθέσεις.

Ο Ρομπέρτο Μπιαγκίνι, ιδρυτής της Mare Libero και «αρχηγός των ταραχοποιών», όπως αυτοαποκαλείται αστειευόμενος στο Politico, εξηγεί ότι οι ακτιβιστές συνεργάζονται με την Αρχή Ανταγωνισμού της χώρας ώστε να ενημερώσουν τις παραλίες που έχουν χάσει την προθεσμία των διαγωνισμών παραχώρησης.

Η ιταλική Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα ασκήσει έφεση κατά της παράτασης της περιόδου παραχώρησης των παραλιών σε πέντε δήμους. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι θα ασκήσει εφέσεις εναντίον αρκετών άλλων δήμων που δεν συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία.

«Από την αρχή της χρονιάς, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν κάθε ιταλός πολίτης στρώσει μια πετσέτα και φυτέψει μια ομπρέλα σε μια παραλία» ισχυρίζεται ο Μπιαγκίνι. Η Mare Libero σκοπεύει να συνεχίσει τις καταλήψεις και ο ιδρυτής της δείχνει αποφασισμένος, χωρίς να ανεβάζει τους πολιτικούς τόνους. «Δεν το κάνουμε για να προκαλέσουμε, απλώς θέλουμε να κάνουμε το μπάνιο μας» λέει χαμογελώντας στο Politico.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...