459
| CreativeProtagon / Shutterstock

Ιταλία: Σε εξέλιξη ο «άλλος» πόλεμος της ξαπλώστρας

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2024, 13:20
|CreativeProtagon / Shutterstock

Ιταλία: Σε εξέλιξη ο «άλλος» πόλεμος της ξαπλώστρας

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2024, 13:20

Οι Ιταλοί που θα βρεθούν στις παραλίες της πατρίδας τους τις επόμενες εβδομάδες ίσως αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς οι επιχειρήσεις με ομπρέλες και ξαπλώστρες απειλούν να προχωρήσουν σε απεργία επειδή πιέζονται να εγκαταλείψουν τα προνόμιά τους.

Δύο από τις επιχειρηματικές ενώσεις του κλάδου προειδοποίησαν ότι σκοπεύουν να κλείνουν τις εγκαταστάσεις με τις ενοικιαζόμενες ομπρέλες κάθε μέρα για δύο έως τέσσερις ώρες τον Αύγουστο, ώστε να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

«Θέλουμε να ακουστούν οι κραυγές πόνου που προέρχονται από τις ιταλικές παραλίες» δήλωσε στους Financial Times ο Αντόνιο Καπατσόνε, πρόεδρος της Ιταλικής Ενωσης Επιχειρηματιών Παραλιών. «Οι άνθρωποι εμπιστεύθηκαν τους νόμους του κράτους που έλεγαν “επενδύστε όσο θέλετε” και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε τα πάντα και δεν κάνει τίποτα».

Ποιο είναι το πρόβλημα

Εδώ και χρόνια, οι Βρυξέλλες πιέζουν έντονα την Ιταλία να ανακαλέσει τις 30.000 άδειες διαχείρισης παραλιών που είχαν χορηγηθεί πριν από δεκαετίες έναντι ευτελούς αμοιβής, και να τις επαναχορηγήσει μέσω διαγωνισμών.

Ωστόσο οι κάτοχοι των αδειών –οι οποίες κυμαίνονται από καντίνες με ξαπλώστρες και ομπρέλες μέχρι εστιατόρια και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών– αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ομάδα που ασκεί πολιτικές πιέσεις και αντιστέκεται σθεναρά στον ανταγωνισμό.

Η παραλία του Ρίμινι, στην Ιταλία: ένας στρατός από ομπρέλες και ξαπλώστρες (Shutterstock)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες εναντίον της Ιταλίας το 2020, όταν η κυβέρνηση –της οποίας ηγείτο τότε το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων– ψήφισε νόμο για την παράταση των αδειών μέχρι το 2033.

Σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης, η επόμενη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι, συμφώνησε να τερματίσει όλες τις υφιστάμενες άδειες και να οργανώσει δημοπρασίες για νέες στο τέλος του 2023. Αλλά η κυβέρνησή του κατέρρευσε πριν προλάβει να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Μόλις ανέλαβε την εξουσία, η Μελόνι παρέτεινε την ισχύ των υφισταμένων αδειών μέχρι το τέλος του 2024. Η κυβέρνησή της χαρτογράφησε επίσης τα 7.900 χλμ. ακτογραμμής της Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν πολλές ελεύθερες παραλίες και δεν ήταν απαραίτητο να ακυρωθούν οι υφιστάμενες άδειες. Η Επιτροπή απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρώμης και προέτρεψε την κυβέρνηση Μελόνι να προχωρήσει στην υποσχεθείσα μεταρρύθμιση.

Οι ιταλικοί δήμοι, που παραδοσιακά εκδίδουν τις άδειες για τις περιοχές αρμοδιότητάς τους, προετοιμάζουν τους νέους διαγωνισμούς, καθώς και την κατάρτιση πολιτικών αποζημίωσης για τους επιχειρηματίες που πρόκειται να χάσουν τις άδειές τους.

Ομως οι επιχειρηματίες απαιτούν από τη Μελόνι να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική που θα εγγυάται το ισοδύναμο τουλάχιστον δύο ετών του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, ως αποζημίωση για τις χαμένες επιχειρήσεις τους.

«Οι ιταλικές παραλίες είναι Αγρια Δύση ελλείψει εθνικής νομοθεσίας» είπε στους Financial Times ο Καπατσόνε. «Απαιτούμε δικαιοσύνη. Είναι ηθικά αποδεκτό για κάποιον να πάρει στην κατοχή του μια επιχείρηση που χτίστηκε με τις θυσίες ενός επιχειρηματία ο οποίος δεν κοιμόταν τις νύχτες για να τη φτιάξει;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...