674
«Οχι στο πράσινο πάσο, όχι στη δικτατορία». Μικρή μερίδα εργαζομένων αντιδρά στο πράσινο πάσο στην Ιταλία, καθώς δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και τη ζωή των συμπολιτών τους | REUTERS /Remo Casilli

Ιταλία: Σε αναστολή εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν πράσινο πάσο

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 17:10
«Οχι στο πράσινο πάσο, όχι στη δικτατορία». Μικρή μερίδα εργαζομένων αντιδρά στο πράσινο πάσο στην Ιταλία, καθώς δεν ενδιαφέρεται για την υγεία και τη ζωή των συμπολιτών τους
|REUTERS /Remo Casilli

Ιταλία: Σε αναστολή εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν πράσινο πάσο

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2021, 17:10

Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επλήγη σκληρά κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και ένα «Μπέργκαμο», δεν διαγράφεται εύκολα από τη μνήμη… Ετσι, η κυβέρνηση της χώρας δεν πρόκειται να ρισκάρει με χαλαρά μέτρα, όπως γράφει το Politico.

Μόλις χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, έγινε η πρώτη στην Ευρώπη που υιοπθέτησης αυστηρότερες απαιτήσεις εμβολιασμού, καθώς όπως ανακοινώθηκε, όποιος δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος δεν έχει «πράσινο πάσο», θα τίθεται άμεσα σε αναστολή εργασίας.

Πράσινο πάσο στην Ιταλία διαθέτουν οι πολίτες που είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε έχουν αναρρώσει πρόσφατα από Covid-19 ή έχουν rapid test που έχει γίνει τις τελευταίες 48 ώρες.

Στην περίπτωση που κάποιος από τους 23 εκατομμύρια δημόσιους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους της χώρας δεν έχει πράσινο πάσο, εκτός από την αναστολή εργασίας, θα βρεθεί και αντιμέτωπος με πρόστιμο έως 1.500 ευρώ.

Τα τεστ για τον κορονοϊό θα παρέχονται δωρεάν μόνο σε όσους πολίτες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας, ενώ θα είναι διαθέσιμα σε χαμηλή τιμή για όλους τους άλλους.

Η ευρύτερη χρήση του πράσινου πάσου έχει συναντήσει τη σφοδρή κριτική και αντίθεση των δεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Λίγκας του Ματεό Σαλβίνι, κόμμα το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ντράγκι.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη χώρα, να αποφύγουμε τα lockdown, τα προβλήματα στα νοσοκομεία και τους νέους θανάτους. Γι’ αυτό και δεν φοβόμαστε να επιβάλουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι εξετάζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εάν τους επόμενους μήνες μειωθεί σημαντικά η εμβολιαστική κίνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Politico, η κυβέρνηση ουσιαστικά ετοιμάζεται να αυξήσει σταθερά την πίεση προς τους διστακτικούς, μέσω ολοένα και πιο αυστηρών κανόνων, καθώς τα υποχρεωτικά εμβόλια φαίνονται ως η ύστατη λύση.

Ωστόσο, ενώ φαίνεται να υπάρχει ευρεία δημόσια συναίνεση για αυστηρότερα μέτρα, η συζήτηση έδωσε στην ιταλική δεξιά τροφή για κριτική, ενόψει μάλιστα των τοπικών εκλογών τον Οκτώβριο.

Επίσης, έχει εγείρει ηθικά ερωτήματα σχετικά με το αν δικαιολογούνται τέτοιες ενέργειες στις δημοκρατικές κοινωνίες, κατατάσσοντας την Ιταλία σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, καθώς είναι η πρώτη δυτική δημοκρατία που αποφασίζει να επιβάλλει τόσο αυστηρούς κανόνες.

Υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Η Ιταλία από τον Απρίλιο έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

Ακολούθως, αυστηροποίησε τα μέτρα στις αρχές Σεπτέμβρη, απαιτώντας από τους εργαζόμενους στα σχολεία να διαθέτουν πράσινο πάσο, διαφορετικά να τίθενται σε αναστολή χωρίς αμοιβή.

Τα ίδια μέτρα απαιτούνται για όλους τους Ιταλούς, ώστε να μπορούν να μπουν σε μουσείο, γυμναστήριο, ή να γευματίσουν σε εστιατόριο.

Με αυτούς τους ρυθμούς, η Ιταλία θα έχει εμβολιαστεί το 81%-82% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά αυτό δεν αρκεί για το τείχος ανοσίας, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα.

«Σύντομα θα είναι φθινόπωρο, οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές, η κυκλοφορία του ιού θα αυξηθεί, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα νέων μεταλλάξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ανθεκτικές στο εμβόλιο. Επομένως, δεν έχουμε πολύ χρόνο», είπε.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί συνήθως δεν θεωρούνται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εξηγεί στο Politico η δικηγόρος Ούρσουλα Ράιχ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Civil Liberties Union for Europe».

«Οι χώρες έχουν καθήκον να προστατεύσουν τη ζωή όλων των πολιτών. Αλλά πρέπει να το κάνουν με έναν αναγκαίο και ανάλογο τρόπο. Εάν μπορούσαμε να καταστείλουμε τον ιό μόνο φορώντας μάσκες, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα», είπε η Ράιχ. Από την άλλη, ως η εναλλακτική λύση, τα lockdowns, αποτελούν επίσης σημαντική παραβίαση των δικαιωμάτων, εξήγησε η ίδια.

Οι αντιεμβολιαστές μπορούν να επικαλεστούν την προστασία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ή το δικαίωμα στις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

«Αλλά τα δικαστήρια γενικά δεν είναι κατά των υποχρεωτικών εμβολίων. Σε μια υπόθεση που κινήθηκε εναντίον της Τσεχίας πριν από μερικούς μήνες (εδώ), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε την πλευρά υπέρ της εντολής για υποχρεωτικό εμβολιασμό», καταλήγει η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε απορρίψει πρόσφατα και την προσφυγή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού που είχαν καταθέσει έλληνες υγειονομικοί (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...