390
Στα μάτια κοιτάζονται, για τις ανάγκες των ψήφων, ο 85χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η 32χρονη Μάρτα Φασίνα | Twitter

Ιταλία: Ο «εφτάψυχος» Μπερλουσκόνι πάει τώρα για πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 19:00
Στα μάτια κοιτάζονται, για τις ανάγκες των ψήφων, ο 85χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η 32χρονη Μάρτα Φασίνα
|Twitter

Ιταλία: Ο «εφτάψυχος» Μπερλουσκόνι πάει τώρα για πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2022, 19:00

Την κατά 53 χρόνια νεότερη σύντροφό του, επιστράτευσε στα social media ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με την ελπίδα να κερδίσει ψήφους στην προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος της Ιταλίας.

Η προεκλογική του εκστρατεία μάλιστα, έχει και τίτλο: «Επιχείρηση Σκίουρος».

Στη φωτογραφία, ο 85χρονος Μπερλουσκόνι και η 32χρονη Μάρτα Φασίνα, βουλευτής στο δικό του κόμμα, Forza Italia, κοιτάζονται στα μάτια με το χριστουγενιάτικο δέντρο πίσω τους. Ο ιταλός πολιτικός της εύχεται χρόνια πολλά για τα γενέθλιά της.

Η Φάσινα μπορεί να γίνει η επόμενη Πρώτη Κυρία της Ιταλίας, αν ο Μπερλουσκόνι εκλεγεί. Ο μεγιστάνας των μίντια και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας λέγεται πως «βομβαρδίζει» τους βουλευτές που θα εκλέξουν τον πρόεδρο, με τηλεφωνήματα, όπως ο σκίουρος μαζεύει τα βελανίδια, έγραψε η Corriere della Sera.

Η διαδικασία της εκλογής του προέδρου θα ξεκινήσει στις 24 Ιανουαρίου. Συνολικά ψηφίζουν 1.009 εκλέκτορες: βουλευτές, γερουσιαστές και εκπρόσωποι των περιφερειών.

Η θητεία του είναι επταετής και τα καθήκοντά του κυρίως τελετουργικά, όμως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να καταλάβει για μία ακόμα φορά θέση στην εξουσία της χώρας, μετά τα σκάνδαλα του σεξ που τον απομάκρυναν από την θέση του πρωθυπουργού, το 2011 και μία καταδίκη για διαφθορά.

Οπως γράφουν οι Times, ο πολιτικός αναλυτής Αντόνιο Πόλιτο σημειώνει ότι ο Μπερλουσκόνι «είναι πολύ πειστικός. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές που έχουν αλλάξει κόμμα πολλές φορές και ίσως τον ψηφίσουν και έχουμε ήδη αναφορές για πίνακες ζωγραφικής που δίνει ως δώρα» για αυτό τον σκοπό.

Ο Μπερλουσκόνι ελπίζει ότι οι υποστηρικτές του δεν θα πτοηθούν από τη δίκη του με την κατηγορία ότι δωροδόκησε μάρτυρες για να μην μιλήσουν για τα διαβόητα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα», με γυμνές χορεύτριες.

Ο μεγάλος του αντίπαλος ενδέχεται να είναι ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει επίσημα αλλά υπενόησε ότι είναι έτοιμος να αφήσει την πρωθυπουργία για να γίνει πρόεδρος.

Μπορεί να χρειαστούν τέσσερις ψηφοφορίες για την εκλογή, αλλά λόγω κορονοϊού, επιτρέπεται μόνο μία την ημέρα. Στις τρεις πρώτες απαιτείται πλειοψηφία κατά τα δύο τρίτα, ενώ στην τέταρτη, εκλέγεται όποιος έχει τις περισσότερες ψήφους.

Στα χαρτιά, ο Μπερλουσκόνι έχει 450 ψήφους από τα ακροδεξιά κόμματα Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας, και του απομένουν 55 για την πλειοψηφία.

Αν και όπως επισημαίνει ο Πόλιτο, δεν είναι σίγουρο ότι θα τον ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές αυτών των κομμάτων. «Αλλά με τον Μπερλουσκόνι, ποτέ μην λες ποτέ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...