519
Διαδηλωτές κρατούν στυλό διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική οδηγία προς το δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου να σταματήσει την καταγραφή παιδιών ομοφύλων γονέων | REUTERS/Claudia Greco

Ιταλία: Πόλωση γύρω από το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 19:16
Διαδηλωτές κρατούν στυλό διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική οδηγία προς το δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου να σταματήσει την καταγραφή παιδιών ομοφύλων γονέων
|REUTERS/Claudia Greco

Ιταλία: Πόλωση γύρω από το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 19:16

Σε χώρες όπου είναι νόμιμη, η παρένθετη μητρότητα αποτελεί λύση σε μια σειρά προβλημάτων που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει παιδί, όπως το μεγάλο ρίσκο μιας εγκυμοσύνης ή η αδυναμία σύλληψης μιας γυναίκας. Κυρίως, όμως, δίνει λύση σε περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Φυσικά, αυτό συνεπάγεται την ύπαρξη θερμών υποστηρικτών όσο και έντονων επικριτών, οι οποίοι συχνά επικαλούνται ηθικούς αλλά και θρησκευτικούς ενδοιασμούς (χαρακτηριστικά, η Καθολική Εκκλησία αντιτίθεται κατηγορηματικά στην παρένθετη μητρότητα).

Πάνω σε αυτούς τους ενδοιασμούς φαίνεται να πατάει και η συντηρητική ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Welle, πρόκειται να προωθήσει την έγκριση νόμου που θα τιμωρεί αυστηρά την πρακτική της παρένθετης μητρότητας, τόσο εντός εθνικών συνόρων όσο και στο εξωτερικό, εφόσον οι «δράστες» είναι ιταλοί πολίτες.

Η αντιπολίτευση των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος κατηγορεί την κυβέρνηση για τη μετατροπή του ζητήματος σε μια καθαρά ιδεολογική αντιπαράθεση, τη στιγμή που οι «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» της Ιταλίας ζητούν νομική ρύθμιση που θα αναγνωρίζει τα παιδιά από γονείς του ίδιου φύλου και υποστηρίζουν πως «αν υπάρχει πρόθεση να βρεθούν λύσεις, τότε ο διάλογος μπορεί να καταλήξει σε αποτέλεσμα, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, όπου πρόσφατα εγκρίθηκε νόμος για την αλληλέγγυα κύηση από παρένθετες μητέρες».

Για την κυβέρνηση της Μελόνι, όμως, η παρένθετη μητρότητα θεωρείται «υποκατάστατη» μητρότητα και πολλά στελέχη του κόμματός της υιοθετούν τη γραμμή ότι μέσω αυτής ακυρώνονται δεκαετίες αγώνων για τη χειραφέτηση των γυναικών.

Χαρακτηριστικά, η βουλευτής της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και πρώην δικαστικός Σιμονέτα Ματόνε δήλωσε στη δημόσια ιταλική τηλεόραση πως «η άποψη ότι κάποιες γυναίκες πρέπει “να σερβίρουν παιδιά”, προσβάλλει πρώτα απ’ όλα τις ίδιες»

Η πρώην δήμαρχος του Τορίνο και νυν στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Κιάρα Απεντίνο, της απάντησε ότι «πρέπει να δοθούν άμεσα ίσα δικαιώματα στα παιδιά των ομοφύλων οικογενειών, διότι όλα τα υπόλοιπα αποτελούν πολιτική υποκρισία», καθώς πρόσφατα η κυβέρνηση  ζήτησε από τους νομάρχες να σταματήσει η εγγραφή παιδιών ομοφύλων γονέων στα διάφορα ληξιαρχεία της Ιταλίας.

Ορισμένοι σχολιαστές σημειώνουν πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση δίνει τόση έμφαση σε αυτό το άκρως ευαίσθητο θέμα – όπως, άλλωστε, και στο Μεταναστευτικό. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να απομακρύνει την προσοχή της κοινής γνώμης από άλλα καθημερινά προβλήματα που πλήττουν τους πολίτες της χώρας, όπως η αύξηση των τιμών, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και οι γενικότερες επιλογές οικονομικής πολιτικής, τρία πεδία στα οποία η πολιτική της Μελόνι έχει παρεκτραπεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

«Δεν μας ενδιαφέρει η προπαγάνδα. Zητάμε συγκεκριμένα πράγματα, όπως έναν νόμο για τα παιδιά μας, διότι αν ο βιολογικός γονιός πεθάνει, λόγω νομικού κενού κινδυνεύουν να δοθούν για υιοθεσία» υπογραμμίζουν οι ιταλικές «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.» Η Ιταλίδα υπουργός Ισότητας και Οικογένειας Εουτζένια Ροτσέλα, όμως, επιμένει ότι «η κυβέρνηση αυτή τάσσεται ξεκάθαρα κατά ενός φαινομένου που δεν είναι τίποτε άλλο παρά εμπόριο παιδιών».

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αυτή η πόλωση θα συνεχιστεί ή αν οι τόνοι κατεβούν, προς αναζήτηση ενός ρεαλιστικού διαλόγου. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν, ερωτηθείς για το ζήτημα, υπογράμμισε ότι «τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να αναγνωρίζουν τα πλήρη δικαιώματα των παιδιών με γονείς του ίδιου φύλου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...