Τη βοήθεια του… στρατού ζητούν γιατροί και νοσηλευτές στην Ιταλία, καθώς έχουν «αγριέψει» ασθενείς και συνοδοί που προσέρχονται στα νοσοκομεία και έχουν αυξηθεί όχι μόνον οι λεκτικές αλλά και οι σωματικές επιθέσεις.
Σε μια πρόσφατη τέτοια επίθεση, που καταγράφηκε και κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και αναπαράχθηκε εντόνως στα ιταλικά Media, την περασμένη Παρασκευή, γιατροί και νοσηλευτές αναγκάστηκαν να οχυρωθούν σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου Policlinico στη Φότζια, στη νότια περιφέρεια της Απουλίας, , αφού περίπου 50 συγγενείς και φίλοι μιας 23χρονης γυναίκας που πέθανε μετά από επείγουσα επέμβαση στράφηκαν εναντίον του ιατρικού προσωπικού. Ορισμένοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας τραυματίστηκαν, με κηλίδες αίματος να είναι ορατές στο πάτωμα της αίθουσας επειγόντων περιστατικών.
Δύο ημέρες αργότερα, το ίδιο νοσοκομείο ανέφερε άλλη μια επίθεση, με έναν ασθενή να κλωτσάει και να γρονθοκοπεί τρεις νοσηλεύτριες των επειγόντων περιστατικών. Την Τρίτη, επίσης στην Απουλία, ένας ασθενής επιτέθηκε σε γιατρό στο νοσοκομείο Francesco Ferrari στο Κασαράνο, κοντά στο Λέτσε.
Δύο άλλες σωματικές επιθέσεις αναφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα στην επαρχία της Νάπολης, όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους στράφηκαν εναντίον των γιατρών των επειγόντων περιστατικών, όταν τους ζητήθηκε να περιμένουν τη σειρά τους. Τον περασμένο μήνα, στο Παλέρμο, ένας συγγενής ενός ασθενούς γρονθοκόπησε έναν εθελοντή στο νοσοκομείο Termini Imerese.
Ο Αντόνιο Ντε Πάλμα, πρόεδρος του συνδικάτου Nursing Up, δήλωσε στον βρετανικό Guardian σοκαρισμένος από την έξαρση της βίας. «Τα τελευταία 10 χρόνια δεν είχε καταγραφεί ποτέ τέτοια κλιμάκωση της βιαιότητας. Ποτέ δεν έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο κινδύνου και επιθετικότητας. Καλούμε επειγόντως τον υπουργό Εσωτερικών να αντιμετωπίσει τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης του στρατού στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε», τόνισε.
Η Εθνική Ομοσπονδία Νοσηλευτικών Επαγγελμάτων (Fnopi) καταδίκασε τις επιθέσεις ως «εγκληματικές ενέργειες» κατά του προσωπικού υγείας ως «απαράδεκτες» και ζήτησε προστασία από τις αρχές για να διασφαλιστεί ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.
Συλλήψεις επ’ αυτοφώρω
Ο ιταλός υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι δήλωσε την Πέμπτη ότι το πιο χρήσιμο μέτρο για να καταπολεμηθούν οι επιθέσεις στα νοσοκομεία είναι η επ΄αυτοφώρω σύλληψη των δραστών και με το αυτόφωρο να ορίζεται στις 48 ώρες.
«Ως κυβέρνηση, αυξήσαμε και τις σχετικές ποινές. Πλέον, όμως, χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις» πρόσθεσε ο αρμόδιος υπουργός. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα αποτελεί και πάλι κύριο θέμα της επικαιρότητας, στην Ιταλία, μετά από δυο επιθέσεις κατά νοσηλευτικού προσωπικού, στην περιφέρεια της Απουλίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τις περασμένες ημέρες.
Ο Φιλίπο Ανέλι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιταλών Χειρουργών, συμφώνησε με την παραπάνω πρόταση, ενώ ζήτησε να εξοπλιστούν όλα τα νοσοκομεία με συστήματα παρακολούθησης για τον καλύτερο έλεγχο των εισερχόμενων στις εγκαταστάσεις.
Ο Λορέτο Γκεσουάλντο, πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ιατρικών-Επιστημονικών Εταιρειών (Fism), πρότεινε να νομοθετηθεί η τριετής αναστολή της ελεύθερης πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη για όσους επιτίθενται σε εργαζόμενους του τομέα της υγείας ή προκαλούν ζημιές σε εγκαταστάσεις υγείας.
Η Fism υπολόγισε περισσότερες από 16.000 λεκτικές και σωματικές επιθέσεις κατά γιατρών και νοσηλευτών σε ιταλικά νοσοκομεία μέσα το 2023. Πέρυσι, γράφει ο Guardian, ένας 62χρονος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης για τη δολοφονία ενός γιατρού το 2022 με τσεκούρι έξω από το νοσοκομείο Policlinico San Donato στο Μιλάνο, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, οι θεραπείες που του είχε συνταγογραφήσει το θύμα ήταν άχρηστες…
Η βία στα νοσοκομεία τείνει να γίνει βασική αιτία παραιτήσεων των επαγγελματιών υγείας από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την ποιότητα της περίθαλψης στη γειτονική χώρα.
Ο Τζουζέπε Πασκουαλόνε, διευθυντής του νοσοκομείου Policlinico στη Φότζια, δήλωσε στον Guardian ότι η μονάδα βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα του λουκέτου. «Αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να χρειαστεί να κλείσουμε το τμήμα επειγόντων περιστατικών λόγω της μείωσης του αριθμού των γιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Εάν κλείσει το τμήμα επειγόντων περιστατικών, θα μπορούσε να ακολουθήσει το κλείσιμο και άλλων τμημάτων. Ζητάμε από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να είναι υπομονετικοί και να λάβουν υπόψη τους ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας λειτουργούν υπό τεράστιο άγχος που προκαλείται από την εκτεταμένη έλλειψη επαγγελματιών υγείας στο νοσοκομείο μας, όπως και σε πολλά άλλα ιταλικά νοσοκομεία. Αν σε αυτό προστεθεί και ο φόβος μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που επιθυμούν να εργαστούν στις εγκαταστάσεις μας».
Η έλλειψη προσωπικού στα ιταλικά νοσοκομεία αυξάνουν τους χρόνους αναμονής για την εξυπηρέτηση των ασθενών όχι μόνο στα επείγοντα αλλά και στις παθολογικές και χειρουργικές κλινικές.
Σύμφωνα με το συνδικάτο γιατρών ANAAO, μέχρι το 2022 σχεδόν οι μισές θέσεις στην επείγουσα ιατρική ήταν κενές. Το 2023, σύμφωνα με το Forum delle Società Scientifiche dei Clinici Ospedalieri e Universitari Italiani, υπήρχε έλλειψη περίπου 30.000 γιατρών στην Ιταλία. Μεταξύ 2010 και 2020, 111 νοσοκομεία και 113 αίθουσες επειγόντων περιστατικών έκλεισαν.
Η νομοθεσία για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών έχει διατηρήσει τους μισθούς των γιατρών σε επίπεδα χαμηλά και δυσανάλογα με τα ωράρια εργασίας. Για πολλούς ιταλούς ιατρούς, η πανδημία της νόσου Covid ήταν το σημείο καμπής, επιταχύνοντας την έξοδό τους προς το εξωτερικό. Τα σχέδια δαπανών που δημοσίευσε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι προβλέπουν περαιτέρω περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News