835
H λαίδη Nτε Ρότσιλντ (αριστερά) και η Γκαμπριέλα Γκουερίν | Wikimedia Commons / Creative Protagon

Ιταλία: Ο μυστηριώδης θάνατος της λαίδης Ντε Ρότσιλντ 

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2024, 09:30
H λαίδη Nτε Ρότσιλντ (αριστερά) και η Γκαμπριέλα Γκουερίν
|Wikimedia Commons / Creative Protagon

Ιταλία: Ο μυστηριώδης θάνατος της λαίδης Ντε Ρότσιλντ 

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2024, 09:30

Η ιταλική αστυνομία ξεκίνησε νέα έρευνα για μια υπόθεση που χρονολογείται εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, σχετικά με το αν η πρώην σύζυγος του σερ Εβελιν ντε Ρότσιλντ και η γραμματέας της δολοφονήθηκαν ή όχι, όπως μετέδωσε προ ημερών από τη Ρώμη η ανταποκρίτρια της βρετανικής Telegraph Ζοζεφίν ΜακΚένα.

Η 40χρονη Ζανέτ Μπίσοπ Μέι και η φίλη, γραμματέας και διερμηνέας της Γκαμπριέλα Γκουερίν, έναν χρόνο νεότερή της, εξαφανίστηκαν σε μια άσχημη χιονοθύελλα στη δύσβατη περιοχή των Μάρκε, στην κεντρική Ιταλία, τον Νοέμβριο του 1980.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας, στις οποίες συμμετείχαν ελικόπτερα και σκύλοι-ανιχνευτές, τα πτώματα των γυναικών δεν ανακαλύφθηκαν παρά 14 μήνες αργότερα, από κυνηγούς, κοντά στη λίμνη Φιάστρα, στα βουνά Σιμπιλίνι. Ηταν σε αποσύνθεση και σύμφωνα με πληροφορίες, τα είχαν κατασπαράξει αγριογούρουνα.

Ο τραγικός χαμός τους προβλημάτιζε τους Ιταλούς για χρόνια και προκάλεσε πλήθος εικασίες για σχέσεις με τη Μαφία, μια κλοπή έργων τέχνης στη Ρώμη, για τη δολοφονία του Σέρτζιο Βακάρι, ενός ιταλού αντικέρ στο σπίτι του στο Χόλαντ Παρκ του Λονδίνου και για τον μυστηριώδη θάνατο του Ρομπέρτο Κάλβι, ενός τραπεζίτη του Βατικανού, ο οποίος βρέθηκε το 1982 κρεμασμένος κάτω από τη γέφυρα Μπλάκφραϊαρς στο Λονδίνο, με τις τσέπες του γεμάτες τούβλα ενώ στο πορτοφόλι του υπήρχαν 15.000 δολάρια σε μετρητά.

Οι εισαγγελείς στην πόλη Ματσεράτα έχουν πλέον ανοίξει εκ νέου την έρευνα για την ανεξιχνίαστη υπόθεση και η αστυνομία θα αρχίσει να ακούει αυτή την εβδομάδα τις καταθέσεις δώδεκα μαρτύρων, οι οποίοι γνώριζαν τις γυναίκες την εποχή που εξαφανίστηκαν.

Ο Φαμπρίτσιο Ναρμπόνε, επικεφαλής εισαγγελέας, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τα κίνητρα για τη νέα έρευνα, αλλά επιβεβαίωσε ότι άνοιξε εκ νέου η έρευνα για διπλή δολοφονία σχετικά με τον θάνατο των γυναικών.

«Ξαναδιαβάσαμε όλα τα αρχεία, για να δούμε αν υπάρχουν κάποια σημάδια για να εκτιμήσουμε την ύπαρξη αντιφάσεων, και θεωρήσαμε ότι υπάρχει πιθανότητα να φτάσουμε στην άκρη του νήματος», δήλωσε ο κ. Ναρμπόνε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, γράφει στην Telegraph η ΜακΚένα. Ο ιταλός εισαγγελέας πρόσθεσε ότι «όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που μπορεί να εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία ή που γνώριζαν γι’ αυτήν, είναι βέβαιο ότι θα εξαφανιστούν».

Η εντυπωσιακή λαίδη ντε Ρότσιλντ ήταν πρώην μοντέλο, η πρώτη σύζυγος του διάσημου βρετανού τραπεζίτη σερ Εβελιν ντε Ρότσιλντ και λαμπερή φιγούρα του διεθνούς τζετ-σετ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1966 και χώρισε το 1971. Παρόλα αυτά η Ζανέτ Μπίσοπ διατήρησε στο διαβατήριό της τον τίτλο λαίδη ντε Ρότσιλντ. Και στη συνέχεια παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Στίβεν Μέι.

Ελικόπτερο των Carabinieri την ημέρα που βρέθηκε το αυτοκίνητο της λαίδης ντε Ρότσιλντ (wikimedia Commons)

Την εποχή της εξαφάνισής της, η Μπίσοπ βρισκόταν στα Μάρκε για να οργανώσει την ανακαίνιση ενός σπιτιού, που είχαν αγοράσει με τον σύζυγό της στο χωριό Σκίτο. Η ίδια και η γραμματέας της εθεάθησαν για τελευταία φορά να οδηγούν ένα Peugeot σε έναν απομακρυσμένο ορεινό δρόμο με κακές καιρικές συνθήκες.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητο τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνισή τους αλλά δεν υπήρχαν σημάδια πάλης ή βίας. Και τα πτώματα δεν βρέθηκαν παρά δεκατέσσερις μήνες αργότερα.

Ο μηχανικός Νατζαρένο Βενάντσι ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδαν τη Μπίσοπ ζωντανή. «Το πρωί, μου έδειξε μια πόρτα που της άρεσε για το εξοχικό που ανακαίνιζε», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Και πρόσθεσε: «Ηπιαμε ένα απεριτίφ πριν το μεσημεριανό γεύμα, στη συνέχεια με ρώτησε αν ήθελα να τις συνοδεύσω στα βουνά εκείνο το απόγευμα, αλλά αρνήθηκα γιατί ήμουν απασχολημένος. Οταν έμαθα ότι δεν επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους, ανησύχησα και ειδοποίησα την αστυνομία».

«Ηταν γοητευτική, πρώην μοντέλο, με ωραίους τρόπους», είπε ακόμη ο Βενάντσι. «Μόνο μετά τον θάνατό της έμαθα ότι ήταν γνωστή στην Αγγλία, πρώην σύζυγος του τραπεζίτη Ρότσιλντ».

Ενας ρωμαίος έμπορος αρχαιοτήτων

Τον Δεκέμβριο του 1982, και ενώ αρχικά ο θάνατος των δύο γυναικών είχε αποδοθεί σε υποθερμία, ο εισαγγελέας της Ματσεράτα Αλεσάντρο Ιακομπόνι άρχισε να διερευνά την υπόθεση ως πιθανή δολοφονία.

Την ίδια εποχή, η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνούσε τον θάνατο του Σέρτζιο Βακάρι, ενός αντικέρ από τη Ρώμη, του οποίου η δουλειά ήταν στην πραγματικότητα η βιτρίνα για ένα ακμάζον εμπόριο ναρκωτικών, τράφικινγκ και πορνείας. Ο Βακάρι δολοφονήθηκε με 15 μαχαιριές μέσα στο διαμέρισμά του στο Χόλαντ Παρκ του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1982. Πιστεύεται ότι μπορεί να είχε παίξει ρόλο στον θάνατο του Κάλβι και τον σκότωσαν για να τον φιμώσουν. Η δε Μπίσοπ φέρεται να ήταν ένας από τους συνδέσμους του.

Η Μπίσοπ και ο Βακάρι μπορεί να συνδέονται με μια κλοπή στον οίκο δημοπρασιών Christie’s, στην Πιάτσα Ναβόνα της Ρώμης, η οποία συνέβη την επομένη της τελευταίας εμφάνισης των δύο γυναικών. Στην κατοχή της Μπίσοπ, δε, (στο δωμάτιό της στο ξενοδοχείο του Σαρνάνο) βρέθηκαν τηλεγραφήματα, προφανώς κωδικοποιημένα, τα οποία περιείχαν αντιστοιχίες με τηλεγραφήματα που εστάλησαν αργότερα στον οίκο Christie’s με πληροφορίες για την εύρεση των κλοπιμαίων, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες της κλοπής. Και στις 25 Σεπτεμβρίου 1989, ο Ιακομπόνι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της Μπίσοπ και Γκουερίν ήταν διπλή ανθρωποκτονία από άγνωστους δράστες με άγνωστα μέσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...