Την κλιμάκωση της επίθεσής της εναντίον των ομόφυλων ζευγαριών με παιδιά φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, καθώς λεσβίες μητέρες που μεγαλώνουν παιδιά βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο να διαγραφούν από επίσημα αρχεία και να διαταχθούν να αλλάξουν τα επώνυμα των παιδιών τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, μία ειρηνοδίκης στην Πάντοβα, πόλη της βόρειας Ιταλίας, έστειλε σε δικαστήριο κατάλογο με 33 ζευγάρια λεσβιών που είναι εγγεγραμμένα ως γονείς στο δημαρχείο από το 2017, και ζήτησε από τους δικαστές να διαγράψουν από τα μητρώα γεννήσεων το όνομα της συντρόφου που δεν είναι η βιολογική μητέρα.
Ακόμα, εάν το επώνυμο αυτής της συντρόφου έχει δοθεί στο παιδί ή στα παιδιά της, θα πρέπει να διαγραφεί, σύμφωνα με όσα δήλωσε η δικαστής Βαλέρια Σαντζάρι.
Το αίτημα της Σαντζάρι, που θα κριθεί δικαστικώς τον Νοέμβριο, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την εγκύκλιο που εξέδωσε η ιταλική κυβέρνηση τον Μάρτιο, με βάση την οποία υποχρεώνονται τα δημαρχεία να σταματήσουν να καταγράφουν και τα δύο μέλη ομόφυλων ζευγαριών ως νόμιμους γονείς ενός παιδιού, και να αναγνωρίζουν μόνο τον βιολογικό γονέα.
Μεγάλοι δήμοι της Ιταλίας, όπως το Μιλάνο, ευθυγραμμιζόμενοι με την εγκύκλιο, έχουν σταματήσει τις εγγραφές, αλλά αν εγκριθεί το αίτημα της Σαντζάρι, η Πάντοβα θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση εφαρμόζοντας την εγκύκλιο αναδρομικά από το 2017.
«Η Πάντοβα είναι μια ακραία περίπτωση του πού πηγαίνει αυτή η χώρα» δήλωσε, σύμφωνα με τους Times, η Αλέσια Κροτσίνι, επικεφαλής των «Οικογενειών Ουράνιο Τόξο» (Famiglie Arcobaleno), μιας ένωσης για ιταλούς γονείς του ίδιου φύλου. Η κίνηση αυτή έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που η πρωθυπουργός της χώρας υποστηρίζει την «παραδοσιακή» οικογενειακή μονάδα, απέναντι σε αυτό που έχει αποκαλέσει «λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ».
Ωστόσο, ήδη πριν από την περυσινή εκλογή της Μελόνι, η Ιταλία είχε απαγορεύσει στα ζευγάρια ίδιου φύλου να υιοθετούν παιδιά, είχε σταματήσει τη χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης από ζευγάρια λεσβιών για να μείνουν έγκυες με σπέρμα δότη, και είχε απαγορεύσει στα ζευγάρια ανδρών να χρησιμοποιούν παρένθετες μητέρες για να αποκτήσουν παιδιά.
Η εχθρότητα όμως έγινε ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που ανέλαβε η Μελόνι. Υποστηρικτές της προωθούν τώρα ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ σε οποιονδήποτε –ετεροφυλόφιλο ή ΛΟΑΤΚΙ– μεταβεί στο εξωτερικό για να βρει παρένθετη μητέρα.
Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι η ολοένα μεγαλύτερη πίεση που ασκεί η ιταλική κυβέρνηση στους ομόφυλους γονείς είναι αντιστρόφως ανάλογη προς την πολιτική του Βατικανού, το οποίο μειώνει εμφανώς την παραδοσιακή εχθρότητά του προς την ομοφυλοφιλία.
Χαρακτηριστικά, την Τρίτη, ένας κατάλογος με σημεία συζήτησης που δημοσιεύθηκε πριν από μια σύνοδο του Οκτωβρίου ζητούσε να μάθει ποια βήματα πρέπει να κάνει η Καθολική Εκκλησία για να καλωσορίσει καλύτερα τα «ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».
Στην Πάντοβα, η Ντανιέλα Τζιότο, μια 44χρονη δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κινδυνεύει να διαγραφεί από τα μητρώα ως μητέρα της κόρης της. «Αυτό είναι πολιτικό, είναι μια ολομέτωπη επίθεση», δήλωσε στους Times η σύντροφός της, Βαλεντίνα Μπανιάρα, 35 ετών, η οποία θα διατηρήσει τον τίτλο της μητέρας, αφού η ίδια γέννησε την Κατερίνα. Η κόρη τους θα χάσει επίσης το ένα από τα δύο επώνυμά της, εφόσον πραγματοποιηθεί η αλλαγή.
Μια νομική επιλογή που έχει στη διάθεσή του όποιος απογυμνώνεται από τον ρόλο του γονέα είναι να υιοθετήσει το παιδί του. «Αλλά αυτό απαιτεί χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν έχει κανένα δικαίωμα επ’ αυτού» δήλωσε, σύμφωνα με τους Times, η Κροτσίνι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News