Δύο αρχαία κράνη πολεμιστών, μεταλλικά θραύσματα που πιστεύεται ότι προέρχονται από όπλα και τα ερείπια ενός ναού ανακαλύφθηκαν στην περιοχή που βρισκόταν η πόλη Ελέα, η Βέλια των ρωμαϊκών χρόνων, στην Καμπανία της νότιας Ιταλίας.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα κράνη, τα οποία βρέθηκαν σε καλή κατάσταση, και τα μεταλλικά θραύσματα χρονολογούνται από τη ναυμαχία της Αλαλίας τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν μια ναυτική δύναμη Φωκαέων νίκησε Ετρούσκους και Καρχηδονίους στα ανοικτά των ακτών της Κορσικής. Ενα από τα κράνη, μάλιστα, εκτιμάται πως ανήκε σε κάποιον από το στρατόπεδο των ηττημένων.
Οι ανασκαφές στην Ελέα, η οποία βρίσκεται κοντά στην αρχαία Ποσειδωνία, το τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο στη νότια Καμπανία, απέδωσαν επίσης υπολείμματα τοίχων ενός ναού και αγγεία με την ελληνική επιγραφή «ιερό». Τα λείψανα ανακαλύφθηκαν στο σημείο που θα ήταν η ακρόπολη ή το ανώτερο τμήμα της πόλης.
Ο Μάσιμο Οσάνα, γενικός διευθυντής των ιταλικών μουσείων, δήλωσε ότι ο χώρος πιθανώς περιείχε αντικείμενα από προσφορές που έγιναν στην Αθηνά μετά τη ναυμαχία. Οι Ιωνες άποικοι της Αλαλίας μπορεί να νίκησαν, ωστόσο υπέστησαν τέτοιες απώλειες σε πλοία και άνδρες ώστε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κορσική και να βάλουν πλώρη για τη νότια Ιταλία, όπου ίδρυσαν την Υέλη που αργότερα μετονομάστηκε σε Ελέα. Η νέα πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της Μεγάλης Ελλάδας και γενέτειρα του φιλόσοφου Παρμενίδη.
Ο Οσάνα, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διατελέσει διευθυντής στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες ανακαλύψεις «ρίχνουν νέο φως στην ιστορία της ισχυρής ελληνικής αποικίας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News