496
Το εντυπωσιακό γιοτ «Sy A» του Αντρέι Μελνιτσένκο, στη Βενετία, το 2019 | EPA/ANDREA MEROLA

Ιταλία: Κατασχέθηκαν βίλες, οικόπεδα και θαλαμηγοί ρώσων ολιγαρχών

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 21:30
Το εντυπωσιακό γιοτ «Sy A» του Αντρέι Μελνιτσένκο, στη Βενετία, το 2019
|EPA/ANDREA MEROLA

Ιταλία: Κατασχέθηκαν βίλες, οικόπεδα και θαλαμηγοί ρώσων ολιγαρχών

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2023, 21:30

Η Ιταλία «πάγωσε» περισσότερα από δύο δισ. ευρώ που ανήκουν σε ρώσους ολιγάρχες. Η Ρώμη κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία βάσει των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Οι πολυτελείς βίλες, τα γιοτ, τα αυτοκίνητα και οι τραπεζικοί λογαριασμοί που κατασχέθηκαν αξίζουν συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας. Εκτιμάται ότι η Ιταλία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν στην ΕΕ, απόδειξη της ένθερμης φιλο-ουκρανικής πολιτικής της Τζόρτζια Μελόνι, ανέφεραν οι Times.

Ο Εντσο Σεράτα, διευθυντής του παρατηρητηρίου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της Τράπεζας της Ιταλίας, δήλωσε ότι έχουν «παγώσει» κεφάλαια ύψους περίπου 330 εκατ. ευρώ, που συνδέονται με 80 άτομα.

Πριν από τον πόλεμο, οι παραλίες και τα βουνά της Ιταλίας ήταν δημοφιλή στους πλούσιους Ρώσους, οι οποίοι αγόραζαν πολυτελή ακίνητα σε τοποθεσίες όπως η λίμνη Κόμο, η Σαρδηνία, η Τοσκάνη και η περιοχή κατά μήκος της ακτής της Λιγουρίας.

Μεταξύ των πρόσφατων κατασχέσεων που ανέφερε η εφημερίδα Domani ήταν ένα κτίριο στο Κάλιαρι αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, που ανήκε στον Μούσα Μπασάεφ, επιχειρηματία πετρελαίου και ορυχείων, ένα κτίριο 1,6 εκατ. ευρώ στο Αλάσιο στην ιταλική Ριβιέρα που ανήκει στον ρώσο βουλευτή Ριφάτ Σαϊκουντίνονφ και μια βίλα 520.000 ευρώ κοντά στη Φόρμια, νότια της Ρώμης, που ανήκει στο στέλεχος ΜΜΕ Σβετλάνα Μπαλάνοβα.

Πριν λίγους μήνες η ιταλική φορολογική αστυνομία κατέσχεσε την υπερπολυτελή θαλαμηγό «Σεχραζάτ», που λέγεται ότι ανήκει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, αξίας 650 εκατ. ευρώ. Ως επίσημος ιδιοκτήτης του φέρεται ο επιχειρηματίας στον χώρο της ενέργειας Εντουαρντ Κουνταϊνάτοφ, από τον οποίο κατασχέθηκε μια έπαυλη με θέα στον κόλπο του Πορτοφίνο.

Το γιοτ «Σεχραζάτ», στη Μαρίνα ντι Καράρα της Ιταλίας, τον Μάρτιο (REUTERS/Jennifer Lorenzens)

Ενα άλλο από τα μεγαλύτερα και πιο φουτουριστικά γιοτ στον κόσμο, το «Sy A», αξίας 530 εκατ. ευρώ, που ανήκει στον μεγιστάνα λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο, κατασχέθηκε στην Τεργέστη τον Μάρτιο.

Επίσης, η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο Mercedes και μια βίλα αξίας 17 εκατ. ευρώ στη Σαρδηνία, που ανήκε στον μεγιστάνα των ορυχείων Αλισερ Ουσμάνοφ. Οι Ιταλοί κατέσχεσαν ακόμη οικόπεδα και κτήματα στη Σαρδηνία αξίας 50 εκατ. ευρώ, που ανήκαν στην αδελφή του, Γκουλμπαχόρ Ισμαϊλόβα.

Από τον Ολεγκ Ντεριπάσκα, που κατηγορείται από τους Ιταλούς ως έμπορος όπλων, κατασχέθηκε βίλα αξίας 10 εκατ. ευρώ στη Σαρδηνία.

Οι ιδιοκτήτες δύο γιοτ που ξέφυγαν μπορούν να ευχαριστήσουν τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και την Υερσέη για το εκεί νομικό καθεστώς, που παρέχει καταφύγιο σε ολιγάρχες. Οσο οι Ιταλοί αναζητούσαν την ιδιοκτησία των δύο γιοτ, ο Ντιμίτρι Μαζέπιν, μεγιστάνας χημικών, και ο γιος του Νικίτα, πρώην οδηγός αγώνων F1, τα πήραν από τα ιταλικά ύδατα και τα μετέφεραν στην Καραϊβική.

Η Τράπεζα της Ιταλίας στρέφει τώρα την προσοχή της σε ύποπτες συναλλαγές που αφορούν τη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη. Περίπου ένα εκατ. ευρώ αποταμιεύθηκε μέσα σε 90 ημέρες πέρυσι, ανέφερε την Τετάρτη η Corriere della Sera. Η κοινοβουλευτική επιτροπή που επιβλέπει τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες θα εξετάσει την πιθανότητα εμπλοκής τους σε αυτές τις ασυνήθιστες κινήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...