687
Η Τζόρτζια Μελόνι κατηγορείται ότι επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης πριν τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές | Antonio Masiello/Getty Images

Ιταλία: Η Μελόνι καταστέλλει τις διαδηλώσεις στο όνομα της «τάξης»

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2024, 22:09
Η Τζόρτζια Μελόνι κατηγορείται ότι επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης πριν τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές
|Antonio Masiello/Getty Images

Ιταλία: Η Μελόνι καταστέλλει τις διαδηλώσεις στο όνομα της «τάξης»

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2024, 22:09

Η Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να έχει πείσει το ευρωπαϊκό κατεστημένο ότι εκπροσωπεί το πιο αξιοσέβαστο, ακόμη και άκακο, πρόσωπο της εθνικιστικής Δεξιάς, αλλά η καταστολή των διαδηλώσεων που επιχειρεί στους δρόμους της χώρας της ενισχύει τις ανησυχίες για την ολοένα και πιο ανελεύθερη πολιτική μετατόπιση της Ιταλίας.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Politico, η Κάτω Βουλή του ιταλικού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα νέο «νομοσχέδιο για την ασφάλεια», το οποίο στοχοποιεί τους ακτιβιστές για το κλίμα ποινικοποιώντας την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας σε δρόμους και σιδηροδρόμους, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών. Εάν τελικά εγκριθεί και από τη Γερουσία, ίσως σημάνει την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων στους ιταλικούς δρόμους.

Για την ιταλική κυβέρνηση –η οποία έχει ήδη αυξήσει το πρόστιμο για καταστροφή έργων τέχνης στα 60.000 ευρώ, μετά τις διαμαρτυρίες για το κλίμα στη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης και στην γκαλερί Ουφίτσι της Φλωρεντίας– είναι ένας τρόπος να αποτρέψει πονοκεφάλους όπως οι διαδηλώσεις εν μέσω της σύσκεψης των G7 στο Τορίνο τον περασμένο Απρίλιο, όπου διαδηλωτές απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο και πυρπόλησαν φωτογραφίες των ηγετών που συμμετείχαν.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκολα Μολτένι, μέλος της Λέγκας του Βορρά, απορρίπτει τις κριτικές δηλώνοντας στο Politico ότι η κυβέρνησή του εγγυάται το δικαίωμα διαμαρτυρίας «περισσότερο από κάθε άλλη». Αλλά προσθέτει ότι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία δεν πρέπει να εμποδίζει «τα δικαιώματα των άλλων πολιτών στην εργασία, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης – αυτό εμπίπτει σε μια περίμετρο παρανομίας που δεν θα γίνει ανεκτή».

Αλλά καθώς η Μελόνι βρίσκεται στη δίνη σειράς προκλήσεων –με τον εθνικό προϋπολογισμό υπό διαπραγμάτευση με την ΕΕ, η οποία ζητά περικοπές, τις αντιπαραθέσεις μελών του κυβερνητικού συνασπισμού, ένα σεξουαλικό σκάνδαλο στο υπουργικό συμβούλιο και μια πιθανή ήττα στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές–, οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι καταφεύγει σε έναν κλασικό ακροδεξιό τρόπο αποπροσανατολισμού των ψηφοφόρων: την επιβολή της τάξης.

Ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Μελόνι μετά την ανάληψη της εξουσίας, το 2022, στόχευε στα παράνομα πάρτι ρέιβ, τιμωρώντας τους διοργανωτές τους με έως και έξι χρόνια φυλάκιση. Εκτοτε έχει διευκολύνει τη φυλάκιση εφήβων, εγκύων γυναικών και μητέρων με νεογέννητα –απαγορεύοντας την παρένθετη μητρότητα–, έχει καθιερώσει την αυτόματη κράτηση των μεταναστών και έχει περιορίσει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Πριν από την εισαγωγή του νομοσχεδίου για την ασφάλεια, την περασμένη εβδομάδα, η Μελόνι δήλωσε ότι η ασφάλεια είναι η πρώτη της προτεραιότητα. Ο Μολτένι λέει στο Politico ότι ο λόγος είναι πως η τάξη «αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» και προστατεύει τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους. Αλλά η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο «αυξάνει την ασφάλεια εις βάρος του δικαιώματος διαμαρτυρίας».

Οι περιβαλλοντικοί διαδηλωτές αισθάνονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την κυβέρνηση, η οποία τους έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως «οικολογικούς βανδάλους», και έχει εκμεταλλευθεί τις ισχυρές εξουσίες που παρέχονται στις έρευνες της ιταλικής αστυνομίας κατά της Μαφίας για να παρακολουθεί παρατύπως ακτιβιστές.

Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της Μελόνι προς τους δημοκρατικούς θεσμούς στο εξωτερικό, οι ενέργειές της στο εσωτερικό εγείρουν ανησυχίες για διάβρωση των δημοκρατικών αρχών – όχι μόνο του δικαιώματος στη διαμαρτυρία, αλλά και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, της δικαστικής ανεξαρτησίας, ακόμη και των περιορισμών της εκτελεστικής εξουσίας.

Στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τις ανησυχίες της για την ελευθερία του Τύπου, προτρέποντας την Ιταλία να επαναφέρει τις μεταρρυθμίσεις για καλύτερη προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και διασφάλιση της χρηματοδότησης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, η εξαγορά της κρατικής RAI από την κυβέρνηση έχει επιφέρει κατηγορίες δημοσιογράφων περί «ασφυκτικού ελέγχου» της.

Δικαστές και εισαγγελείς έχουν δεχτεί κυβερνητικά πυρά, με την κυβέρνηση να επιτίθεται στους εισαγγελείς που ζήτησαν ποινή φυλάκισης έξι ετών για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι επειδή κρατούσε τους μετανάστες ως ομήρους. Η Εθνική Ενωση Δικαστών καταγγέλλει ότι οι επιθέσεις συνιστούν «ανοιχτή παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και αγνοούν τους κανόνες που διέπουν τις δίκες, ασκώντας αδικαιολόγητη πίεση στους δικαστές».

Η Μελόνι έχει επίσης προτείνει μια συνταγματική μεταρρύθμιση για την άμεση εκλογή του πρωθυπουργού, η οποία, εάν εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος, θα της προσφέρει περαιτέρω εξουσίες. Σύμφωνα με το Politico, η κεντροαριστερή αντιπολίτευση αντιτίθεται σε αυτά τα σχέδια, κατηγορώντας την πρωθυπουργό ότι με όλες αυτές τις ρυθμίσεις υποσκάπτει τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...