Σε μία προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά της, η ιταλική κυβέρνηση διπλασίασε τον συντελεστή του ενιαίου φόρου επί του εισοδήματος των νέων κατοίκων από το εξωτερικό.
Το 2017, ένας ελκυστικός φορολογικός συντελεστής εισήχθη υπό μια κεντροαριστερή κυβέρνηση ως κίνητρο για να προσελκύσει πλούσιους ιδιώτες που επιθυμούν να αποφύγουν την υψηλότερη φορολογία αλλού στην Ευρώπη.
Οι τότε υπουργοί ήλπιζαν ότι η εισροή θα ωφελούσε την οικονομία της Ιταλίας, αλλά η κίνηση αυτή έχει επίσης επικριθεί, ιδίως στο Μιλάνο, όπου οι πλούσιοι ξένοι θεωρείται ότι ανέβασαν τις τιμές των ακινήτων και το κόστος ζωής.
Ο Τζουζέπε Σάλα, δήμαρχος του Μιλάνου, δήλωσε πέρυσι ότι ενώ τα φορολογικά κίνητρα προσέλκυαν νέο πλούτο στην πόλη, έπρεπε να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της ανισότητας.
Την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο της Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε την αύξηση του ετήσιου φόρου επί του εισοδήματος από το εξωτερικό για τους νέους κατοίκους, από 100.000 σε 200.000 ευρώ.
Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε χώρες για να προσφέρει «φορολογικές χάρες» στους πλούσιους.
«Είμαστε κατά του ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών για ευνοϊκές φορολογικές καταστάσεις για ανθρώπους και επιχειρήσεις, διότι χώρες όπως η Ιταλία είναι βέβαιο ότι θα χάσουν», δήλωσε.
Η ιταλίδα πρωθυπουργός αναζητά τρόπους για την αύξηση των εσόδων εν μέσω της συμπίεσης των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας, καθώς προετοιμάζει τον επερχόμενο φθινοπωρινό προϋπολογισμό της.
Η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης αναμένεται να συμβάλει σε μικρό βαθμό στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, αλλά ελάχιστα θα καταφέρει να κατευνάσει τους φόβους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για υπερβολικές δαπάνες, σημείωσε η Telegraph.
Η Ρώμη αγωνίζεται να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο έφτασε πέρυσι το 7,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος -πολύ πάνω από τους στόχους του 3% του ΑΕΠ για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας εκτίμησε ότι 218 εκατομμύρια λίρες σε φόρους καταβλήθηκαν στο πλαίσιο μεταξύ 2018 και 2022.
Η κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης δεν είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυστηρότερη φορολογική μεταρρύθμιση.
Στην εμπεριστατωμένη επισκόπηση της ιταλικής οικονομίας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική έκκληση στην κυβέρνηση. Εξέφρασε την ανησυχία της για την οικονομική ευπάθεια της χώρας, σημειώνοντας τόσο το υψηλό χρέος όσο και το έλλειμμα που, όπως είπε, ήταν πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα.
«Το υψηλό δημόσιο χρέος παραμένει μια σημαντική ευπάθεια για την ιταλική οικονομία», ανέφερε η Κομισιόν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News