Με ένα επικριτικό για τον Ματέο Σαλβίνι άρθρο τού ανταποκριτή τους στην ιταλική πρωτεύουσα, οι λονδρέζικοι Times προεξόφλησαν εμμέσως την ήττα της Λέγκας στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν το διήμερο 3 και 4 Οκτωβρίου σε κάποιες μεγάλες πόλεις, στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στο Τορίνο, στη Νάπολη, και αλλού.
Το βρετανικό φύλλο δεν απέφυγε τη γενική επίκριση για την Ιταλία, αφού ο ανταποκριτής έγραψε και αυτό δημοσίευσε σχόλιό του αδιαχώριστο από το ρεπορτάζ του, ότι τάχα η Ιταλία, από πολιτικής απόψεως, δεν είναι παρά «παιδική χαρά» («school playground of Italian politics» είναι η προσβλητική έκφρασή του). Αν, βέβαια, γίνει σύγκριση με τη Βρετανία τού θρόνου, των Τόρις (ιδίως επί Τζόνσον) και των Εργατικών (από εποχής Μπλερ και δώθε), η Ιταλία θα αναδειχθεί σε Πνύκα του σύγχρονου κόσμου και το Νησί σε αμερικανικό… κάουντι (με μόνη διαφορά το απογευματινό τσάι στο Μπάκιγχαμ).
‘The League’s northern governors pay attention to local businesses who are keen to vaccinate their staff, a far cry from the vaccine-sceptics clamouring for attention on social media, where Salvini hunts for votes’https://t.co/GnJIekaKVP
— Tom Kington (@tomkington) September 23, 2021
Υπό άλλες συνθήκες, όχι πανδημικές αλλά αμιγώς πολιτικές, στις κάλπες του Οκτωβρίου ο Σαλβίνι ίσως εισέπραττε τα επίχειρα για τη στήριξη που παρέχει η Λέγκα στον πρώην τραπεζίτη του ευρώ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τώρα ασκεί την εκτελεστική εξουσία στην Ιταλία ως πρωθυπουργός. Αλλά υπάρχει και ο κορονοϊός – η μετάλλαξή του, ορθότερα. Η Λέγκα θα κριθεί για την αντιφατική στάση προσωπικώς του Σαλβίνι, να στηρίζει μεν την κυβέρνηση Ντράγκι, συγχρόνως όμως να μεμψιμοιρεί στα σόσιαλ μίντια για το λεγόμενο «πάσο εμβολιασμένου», βεβαίωση που πρέπει να διαθέτει κάθε ιταλός εργαζόμενος ώστε να συνεχίσει να είναι εργαζόμενος.
Η Λέγκα διασπάστηκε, έγραψε ο ανταποκριτής, λόγω των πράξεων του Ντράγκι. Από τον Οκτώβριο το προαναφερθέν «πάσο εμβολιασμένου» καθίσταται το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της δουλειάς – όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν ανεμβολίαστοι θα χάσουν το δικαίωμα στην εργασία, και θα το διατηρήσουν μόνο με αλλεπάλληλες επιδείξεις βεβαιώσεων νόσησης, διενέργειας αρνητικού τεστ, κ.λπ. Ετσι προέκυψε «φλερτ» του Σαλβίνι με τους «αντιεμβολιαστές» στα σόσιαλ μίντια, προς άγραν δημοφιλίας και –ειδικώς τώρα– και ψήφων.
Ο Ντράγκι όμως δεν πτοήθηκε από τις επικρίσεις του Σαλβίνι μέσω web: επεξέτεινε το μέτρο της υποχρεωτικότητας, και πλέον αυτό αφορά 23 εκατομμύρια Ιταλούς. Αυτή η αποφασιστικότητα του Ντράγκι «αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του να κινηθεί και πάλι η ιταλική οικονομία, λαμβάνοντας 200 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Στην κόντρα του με τον Ντράγκι ο Σαλβίνι δεν βρήκε στήριξη από τα στελέχη του, ιδίως στον βιομηχανικό Βορρά. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις τοπικών αρχόντων της Λέγκας στις περιφέρειες Βένετο (Βενετία) και Φρίουλι (Ούντινε). Εκεί οι βιομήχανοι παράγουν, έτσι θέλουν να αποφύγουν τα λοκντάουν και να κρατήσουν τα εργοστάσιά τους εν λειτουργία.
Στο ξεκάθαρο εσωκομματικό χάσμα προστέθηκαν και περιπτώσεις άσχετες με τον εμβολιασμό, αλλά σχετικές με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της ιταλικής ακροδεξιάς: στο Λάτσιο (Ρώμη) ένα στέλεχος της Λέγκας παραιτήθηκε από τη θέση του επειδή είπε πως ένα πάρκο της περιοχής πρέπει να ονομαστεί «Μουσολίνι», κάποιος άλλος, δήμαρχος της Λέγκας στην Πούλια (Μπάρι), ελέγχεται για διαφθορά, κ.ά. Αναφορικά με τη λόγω εμβολιασμού διάσπαση της Λέγκας πάντως, υπάρχει ένα κατατοπιστικό αριθμητικό δεδομένο από τη Βουλή: από τους 132 βουλευτές του κόμματος, οι 63 απείχαν από την ψηφοφορία για την επικύρωση του «πάσου εμβολιασμένου». Οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιμένουν ότι η Λέγκα δεν πρόκειται να διαλυθεί – αμέσως, τουλάχιστον. Δεν υπάρχει και άλλη ηγετική μορφή, μόνο τον Σαλβίνι έχουν. Αυτός μπορεί να γεμίσει τις πλατείες.
Ο Ματέο τρέμει τ’ «Αδέλφια» της Μελόνι
Υστερα από τη συγκυβέρνησή της με τους «Πεντάστερους», η Λέγκα, είπε ο ανταποκριτής, έχει χάσει ποσοστά δημοφιλίας, και τώρα έχει περιοριστεί σε ένα αναιμικό 20%. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Σαλβίνι ψαρεύει στο web νέους φίλους από τη δεξαμενή των «αντιεμβολιαστών». Φοβάται μην τον προσπεράσει στις κάλπες μία παλιά υπουργός του Μπερλουσκόνι, με ακροδεξιά πολιτική καταγωγή, η οποία τώρα ηγείται του αμιγώς ακροδεξιού σχήματος «Αδέλφια της Ιταλίας»: η Τζόρτζια Μελόνι. Και αυτή καταγγέλλει το «πάσο εμβολιασμένου», όπως φαίνεται και από αυτήν τη χλευαστική ανάρτησή της στο Twitter.
Italia unico Stato europeo che pretende il Green Pass anche per lavorare. Solo gli immigrati illegali, i criminali e gli abusivi non hanno bisogno del lasciapassare governativo. Ecco a voi l’Italia nell’era del “Governo dei migliori” pic.twitter.com/oY2outILXT
— Giorgia Meloni ?? ن (@GiorgiaMeloni) September 24, 2021
Η Μελόνι και το κόμμα της, προς το παρόν κινούνται στα ίδια ποσοστά πολιτικής απήχησης με τον Σαλβίνι και το κόμμα του, ενώ οι απόψεις τους συγκλίνουν στο βασικό θέμα της χύδην μετανάστευσης – την αρνούνται κατηγορηματικώς. Η ειδοποιός διαφορά των δύο προσώπων (και των δύο κομμάτων) έγκειται στο γεγονός ότι η Μελόνι δεν στηρίζει τον Ντράγκι και την κυβέρνησή του, θέση την οποία οι Ιταλοί εκλαμβάνουν ως συνέπεια λόγων και έργων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News