Η Τζόρτζια Μελόνι είχε κάθε λόγο να χαίρεται την Τετάρτη παρακολουθώντας την οδυνηρή πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία, καθώς η ηγέτης του φασίζοντος κόμματος Fratelli d’ Italia (Αδέλφια της Ιταλίας), θεωρείται το φαβορί για την πρωθυπουργία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οταν τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επέλεξαν να τον διαλύσουν εκ των έσω, η Μελόνι μιλούσε σε υποστηρικτές της στην Πιάτσα Βιτόριο της Ρώμης: «Πριν ένα χρόνο μας έλεγαν ότι θα καταλήξουμε στον υπόνομο γιατί δεν μπήκαμε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πέρασαν τρεις κυβερνήσεις από τις εκλογές του Μαρτίου του 2018. Πέτυχε κάποια; Η ιστορία έδειξε ότι είχαμε δίκιο».
Η Μελόνι ηγείται ενός κόμματος που είναι μετεξέλιξη του MSI, του φασιστικού κόμματος που ίδρυσαν οι υποστηρικτές του Μουσολίνι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα όμως, είναι έτοιμη να γίνει η πρώτη πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Στις εκλογές του 2018, τα Αδέλφια της Ιταλίας έλαβαν μόλις το 4% των ψήφων. Σήμερα, είναι το πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις και ηγείται μίας ακροδεξιάς συμμαχίας, στην οποία μετέχουν τα δύο από τα τρία κόμματα που έριξαν τον Ντράγκι, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συμμαχία μπορεί εύκολα να κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές.
Το τρίτο κόμμα που έριξε τον Ντράγκι ήταν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που απείχε από την πρώτη ψηφοφορία εμπιστοσύνης στη Γερουσία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι επηρεάστηκαν από τη Μελόνι. Αυτή κυριαρχεί στη συμμαχία και έκαναν ό,τι ήθελε να κάνουν», είπε στον Guardian ο Ρικάρντο Μάγκι, πρόεδρος του μικρού αριστερού κόμματος Περισσότερη Ευρώπη.
Ο ίδιος λέει ότι ο Ντράγκι κατάφερε σε 18 μήνες περισσότερα από όσα είχε κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση τα τελευταία 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών δικαστικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Νόμιζε όμως, ότι είχε μία κυβέρνηση ενότητας, ενώ ήταν μία κυβέρνηση διχασμού», είπε η Μισέλ Γκεράτσι, πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, που έχει στενούς δεσμούς με τη Λέγκα. «Τους ένωνε η πανδημία στην αρχή, αλλά μόνο αυτή. Μετά δεν υπήρχε κανένας κοινός στόχος».
Οι επικριτές του Ντράγκι τόνισαν το γεγονός ότι δεν ήταν πολιτικός ως αρνητικό, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να διαχειριστεί τους βουλευτές και τις προτάσεις τους, σύμφωνα τουλάχιστον με την Κάτια Πολιντόρι, μέλος του Forza Italia.
Ο Μάτια Ντιλέτι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, πρόσθεσε ότι ο Ντράγκι ίσως να ήταν απογοητευμένος όταν δεν έγινε πρόεδρος της Ιταλίας, τον Ιανουάριο. «Μπορώ να καταλάβω από την πλευρά του, πόσο ενοχλητικό είναι να έχεις να κάνεις με τόσα κόμματα, ηγέτες και ανθρώπους που είναι τόσο απαιτητικοί. Ιδίως όταν δεν είσαι πολιτικός».
Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας που έριξε τον Ντράγκι, σημειώνει ο Guardian, είναι ο Πούτιν. Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία επικρίθηκε από τα κόμματα που στηρίζουν τον ρώσο πρόεδρο, όπως η Λέγκα, το Forza Italia και τα Πέντε Αστέρια, και φυσικά ο προσωπικά Μπερλουσκόνι και ο Σαλβίνι, είπε χαρακτηριστικά ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, ιδρυτής του Policy Sonar στη Ρώμη.
Παρόλα αυτά, η πολιτική σκηνή στην Ιταλία είναι πάντα απρόβλεπτη και χαοτική, οπότε όλα είναι ανοικτά για τις εκλογές. «Ελπίζω ότι με τον τρόπο που κατέρρευσε ο Ντράγκι, οι Ιταλοί θα καταλάβουν πόση ζημιά κάνουν αυτές οι πολιτικές δυνάμεις. Η πτώση της κυβέρνησής του ίσως τους γυρίσει μπούμερανγκ», είπε ο Μάγκι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News