349
Ο εκλεγμένος δήμαρχος Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι πανηγυρίζει τη νίκη του | EPA/ANGELO CARCONI

Ιταλία: Νέες νίκες της Κεντροαριστεράς σε Ρώμη και Τορίνο

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 23:01
Ο εκλεγμένος δήμαρχος Ρώμης Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι πανηγυρίζει τη νίκη του
| EPA/ANGELO CARCONI

Ιταλία: Νέες νίκες της Κεντροαριστεράς σε Ρώμη και Τορίνο

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 23:01

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία επιβεβαιώνουν την επικράτηση της Κεντροαριστεράς σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, μια νίκη που γιόρτασε δεόντως η παράταξη, την ώρα που η ακροδεξιά Λέγκα προσπάθησε να δικαιολογήσει την ήττα της με τη χαμηλή προσέλευση.

Στη Ρώμη, ο κεντροαριστερός υποψήφιος και πρώην υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, εξασφαλίζει πάνω από το 60% των ψήφων, μια εύκολη επικράτηση έναντι του Λεγκίστα αντιπάλου του Ενρίκο Μικέτι.

Βασικής σημασίας για τον Γκουαλτιέρι αποδείχθηκε η υποστήριξη από μέρους του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά και του κεντρώου υποψηφίου Κάρλο Καλέντα, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε λάβει ποσοστό 19,8%.

«Θα κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και για να αυξήσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες επιλογές που πρέπει να γίνουν. Ζητώ από τις οικονομικές και επιχειρηματικές δυνάμεις της Ρώμης να υπογράψουμε ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Γκουαλτιέρι.

Στο Τορίνο, ο κεντροαριστερός Στέφανο Λο Ρούσο επικράτησε επί του συντηρητικού υποψηφίου, Πάολο Νταμιλάνο, με σχεδόν 20 μονάδες διαφορά (59,2% έναντι 40,8%).

Στην Τεργέστη, ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, κερδίζει με ποσοστό 51,3%. Αντίπαλός του ήταν ο κεντροαριστερός Φραντσέσκο Ρούσο.

Πριν από δεκαπέντε ημέρες, στον πρώτο γύρο, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με τη συνεργασία των Πέντε Αστέρων, είχε κερδίσει στην Μπολόνια και στη Νάπολη, ενώ στο Μιλάνο είχε επανεκλεγεί ο επίσης κεντροαριστερός απερχόμενος δήμαρχος Μπέπε Σάλα.

«Πρόκειται για μια θριαμβευτική νίκη, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε μας προσδοκία. Οι προοδευτικοί ψηφοφόροι δημιούργησαν ένα ενιαίο μέτωπο, είναι πιο μπροστά από εμάς, τους πολιτικούς», δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από την μεριά του, ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, προσπάθησε να δικαιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα με την χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων. «Πρόκειται για δημάρχους που εκλέχθηκαν από μια μειοψηφία μειοψηφίας. Στην Ρώμη, ο νέος δήμαρχος εξελέγη μόλις από το 24% των εχόντων δικαίωμα ψήφου», τόνισε.

«Πρόκειται για ήττα αλλά όχι και για πανωλεθρία» δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία. Κατά την άποψή της, η συντηρητική παράταξη πλήρωσε το ότι τα τρία κόμματα που την απαρτίζουν σε πολλά θέματα έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...