261
Τα λείψανα του Μάρκους Βενέριους Σεκούντιο βρέθηκαν σε έναν τάφο στη νεκρόπολη της Πόρτα Σάρνο, η οποία ήταν μια από τις κύριες πύλες εισόδου στην πόλη | Parco Archeologico Pompei/Handout via REUTERS

Ιταλία: Ενας καλά διατηρημένος σκελετός ρίχνει φως στον πολιτισμό της αρχαίας Πομπηίας

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 18:15
Τα λείψανα του Μάρκους Βενέριους Σεκούντιο βρέθηκαν σε έναν τάφο στη νεκρόπολη της Πόρτα Σάρνο, η οποία ήταν μια από τις κύριες πύλες εισόδου στην πόλη
|Parco Archeologico Pompei/Handout via REUTERS

Ιταλία: Ενας καλά διατηρημένος σκελετός ρίχνει φως στον πολιτισμό της αρχαίας Πομπηίας

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 18:15

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν καλοδιατηρημένο σκελετό σε έναν τάφο στην Πομπηία που ρίχνει νέο φως στις τελετουργίες ταφής και τις πολιτισμικές δραστηριότητες στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη, δήλωσαν την Τρίτη ιταλοί αξιωματούχοι.

Ο σκελετός του άνδρα, που μοιάζει να είναι μεταξύ 60 και 70 ετών, βρέθηκε σε έναν τάφο που χρονολογείται από τις τελευταίες δεκαετίες της Πομπηίας, προτού καταστραφεί από την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου το 79 π.Χ.

Μια επιγραφή αναφέρει πως ο άνδρας ήταν ο Μάρκους Βενέριους Σεκούντιο και κάνει μια αναφορά σε θεατρικές παραστάσεις στην Πομπηία στα ελληνικά – είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στοιχεία που αποδεικνύουν πως εκεί παρουσιάζονταν έργα στα ελληνικά, εκτός από τα λατινικά.

«Το ότι οργανώνονταν παραστάσεις στα ελληνικά είναι απόδειξη της ζωντανής και ανοικτής πολιτισμικής ατμόσφαιρας που χαρακτήριζε την αρχαία Πομπηϊα», δήλωσε ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας.

Το πάρκο ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους σκελετούς που βρέθηκαν στην τοποθεσία και πως δείχνει στοιχεία μερικής μουμιοποίησης, με τρίχες και ένα αφτί να φαίνονται ακόμη πάνω στο κρανίο. Βρέθηκαν επίσης δύο τεφροδόχοι στην περίφραξη του τάφου.

Οι ενήλικες αποτεφρώνονταν συνήθως στην πόλη εκείνη την εποχή, άρα η ταφή του Μάρκους Βενέριους θεωρείται πολύ ασυνήθιστη.

Οι αρχαιολόγοι ερευνούν το ενδεχόμενο ο άνδρας να είχε ταριχευθεί πριν από την ταφή. Είναι γνωστό ότι στην ταρίχευση χρησιμοποιούνταν ορισμένα υφάσματα και οι αρχαιολόγοι έχουν βρει τεμαχίδια που θα μπορούσαν να είναι από ύφασμα στο σημείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News