282
| Shutterstock

Ιταλία: Διατάραξη της κοινής ησυχίας το θορυβώδες καζανάκι

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 17:29

Ιταλία: Διατάραξη της κοινής ησυχίας το θορυβώδες καζανάκι

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 17:29

Η υπόθεση, έπειτα από 19 χρόνια νομικών μαχών, έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Και, ευτυχώς, υπάρχουν δικαστές στη Ρώμη: οι μηνυτές κέρδισαν το δικαίωμα να έχουν λίγη ησυχία από τη θορυβώδη τουαλέτα του γείτονα μέσα στη νύχτα.

Το πρόβλημα άρχισε το 2003. Το ζευγάρι από τη Λα Σπέτσια της βόρειας Ιταλίας διαπίστωσε ότι η καινούργια τουαλέτα που είχαν εγκαταστήσει οι γείτονές τους έκανε έναν ανυπόφορο ήχο όταν τραβούσαν το καζανάκι. Ηχο τόσο δυνατό, που τους τάραζε τον ύπνο.

Δυστυχώς, γράφουν οι Times, ο δικαστής στην πόλη τους κώφευσε στο αίτημα να αφαιρεθεί η θορυβώδης τουαλέτα και να αποζημιωθούν. Το ζευγάρι προσέφυγε στο Εφετείο της Γένοβας, το οποίο ζήτησε να εξεταστεί τι συμβαίνει στο διαμέρισμα, το οποίο ανήκει σε τέσσερις αδελφούς.

Οπως φάνηκε, οι ιδιοκτήτες είχαν εγκαταστήσει ένα δεύτερο μπάνιο στην άλλη πλευρά του τοίχου από την κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού. Το Εφετείο έκρινε ότι το εντοιχισμένο καζανάκι διατάρασσε την ηρεμία του ζευγαριού, πόσο μάλλον τη νύχτα. Στην απόφαση ζητούσε από τα αδέλφια να το εγκαταστήσουν αλλού και να πληρώσουν στο ζευγάρι 500 ευρώ τον χρόνο από το 2003 και μετά.

Αυτού του είδους η παρενόχληση, σύμφωνα με το δικαστήριο, αντίκειται στο Σύνταγμα της Ιταλίας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα οποία προστατεύουν την ιδιωτική ζωή.

Αλλά τα αδέλφια προσέφυγαν στη Ρώμη, στο Ανώτατο Δικαστήριο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι οι ακουστικές μετρήσεις έδειξαν ότι ο ήχος από το καζανάκι ξεπερνούσε το όριο που όριζε ο νόμος κατά μόλις 3 ντεσιμπέλ, οπότε όντως υπήρχε διατάραξη της κοινής ησυχίας.

Οι δικαστές στη Ρώμη συμφώνησαν ότι πολλές δικαστικές αποφάσεις για την ποιότητα της ζωής επικαλούνται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, οπότε επικύρωσαν την απόφαση του Εφετείου.

Δικαίωση, λοιπόν, ένα πέμπτο του αιώνα μετά, και έπειτα από ποιος ξέρει πόσες άγρυπνες νύχτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...