481
Πανό διαμαρτυρίας κατά του Μπερλουσκόνι για τα «μπούνγκα μπούνγκα» | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιταλία: Αθώος για τα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα» ο Μπερλουσκόνι

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 15:45
Πανό διαμαρτυρίας κατά του Μπερλουσκόνι για τα «μπούνγκα μπούνγκα»
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιταλία: Αθώος για τα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα» ο Μπερλουσκόνι

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 15:45

Ιταλικό δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ότι δωροδόκησε μάρτυρες για να πουν ψέματα σχετικά με τα διαβόητα «μπούνγκα μπούνγκα» «πάρτι των οργίων» στη βίλα του και ότι είχε πληρώσει μια ανήλικη για σεξ.

Το δικαστήριο του Μιλάνου αθώωσε άλλα 28 άτομα, μεταξύ των οποίων και την Καρίμα Ελ Μαχρούγκ, μια μαροκινή χορεύτρια γνωστή ως «Ρούμπι, η καρδιοκατακτητής», η οποία φέρεται να πληρώθηκε για να κάνει σεξ με τον τότε ιταλό πρωθυπουργό όταν ήταν 17 ετών.

Τόσο ο Μπερλουσκόνι όσο και η Ελ Μαχρούγκ αρνήθηκαν ότι έκαναν σεξ, αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ ο Μπερλουσκόνι την είχε πληρώσει για σεξ, δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι γνώριζε την πραγματική της ηλικία.

«Η αθώωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι μια εξαιρετική είδηση που βάζει τέλος σε μια μακρά νομική υπόθεση που είχε επίσης σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική και θεσμική ζωή της Ιταλίας», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι μετά την τελευταία απόφαση.

Ο δικηγόρος του Μπερλουσκόνι, Φεντερίκο Τσεκόνι, δήλωσε: «Μπορώ μόνο να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μας για αυτή την αδιαμφισβήτητη αθώωση».

Η Ελ Μαχρούγκ, που αθωώθηκε για δωροδοκία και ψευδορκία, δήλωσε ανακουφισμένη: «Είναι μια απελευθέρωση, μετά από χρόνια που ήταν πολύ δύσκολα. Με συγκλόνισε όταν ήμουν 17 ετών και συνεχίστηκε μέχρι τα 30 μου. Ηταν ένας εφιάλτης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η γυναίκα δήλωσε ότι είχε έτοιμο ένα βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορούσε την επόμενη ημέρα. «Το ονόμασα Καρίμα, ώστε ο κόσμος να μάθει επιτέλους το πραγματικό μου όνομα], είπε.

Οι παρατεταμένες δικαστικές διαμάχες ήταν ένας από τους λόγους που ο Μπερλουσκόνι έχασε την πρωθυπουργία το 2011. Του απαγορεύτηκε προσωρινά η άσκηση πολιτικών αξιωμάτων μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη το 2013, αλλά εξελέγη πέρυσι στη Γερουσία.

Η Καρίμα Ελ Μαχρούγκ σε δικαστήριο του Μιλάνου για την υπόθεση των «μπούνγκα μπούνγκα», το 2013 – EPA/STEFANO PORTA

Πάντως, ενώ οι δικηγόροι του επέμειναν ότι η ετυμηγορία δικαίωσε πλήρως τον Μπερλουσκόνι, οι εισαγγελείς τόνισαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός αθωώθηκε λόγω μίας «τεχνικής» λεπτομέρειας.

Είχαν προσπαθήσει να αποδείξουν ότι ο Μπερλουσκόνι είχε καταβάλει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ σε δεκάδες νεαρές γυναίκες που σύχναζαν στη βίλα του κοντά στο Μιλάνο, για να τις πείσει να πουν ψέματα για τη σχέση του με τη Ρούμπι και για το τι συνέβαινε στα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα».

Οι δικαστές είχαν αποφανθεί ότι η αρχική κατάθεση των γυναικών δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επειδή είχαν ανακριθεί ως μάρτυρες και όχι ως δυνητικοί ύποπτοι, με δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης. Ως ύποπτοι δεν ήταν υποχρεωμένοι, σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, να πουν την αλήθεια.

Οι δικηγόροι του Μπερλουσκόνι δήλωσαν ότι οι πληρωμές ήταν πράξεις γενναιοδωρίας προς τις γυναίκες, οι ζωές και η φήμη των οποίων είχαν καταστραφεί από τη σχέση τους μαζί του.

«Σίγουρα είπαν ψέματα», δήλωσε η εισαγγελέας Τιζιάνα Σιτσιλιάνο. «Τώρα υπάρχει ένα καθαρά νομικό ερώτημα ως προς το αν είπαν ψέματα ως μάρτυρες ή ως άτομα που είχαν διαφορετική περιγραφή και έτσι δεν ήταν υποχρεωμένα να πουν την αλήθεια”.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...