Την Τετάρτη 3 Απριλίου, δημοσιογράφοι του δεύτερου μεγαλύτερου πρακτορείου ειδήσεων της Ιταλίας, AGI (Agenzia Giornalistica Italia), συγκεντρώθηκαν έξω από το Πάνθεον στη Ρώμη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για αυτό που αποκαλούν «δολοφονία της ελευθερίας του Τύπου».
Τη διαμαρτυρία προκάλεσε η είδηση ότι το πρακτορείο ενδέχεται να αγοραστεί από έναν πλούσιο γερουσιαστή του κυβερνώντος συνασπισμού της Τζόρτζια Μελόνι.
Σύμφωνα με τους Times, ο Αντόνιο Αντζελούτσι φέρεται να θέλει να προσθέσει το AGI στη συλλογή των τριών δεξιών εφημερίδων του, Il Tempo, Il Giornale και Libero, οι οποίες δημοσιεύουν σταθερά ειδήσεις υπέρ της Μελόνι και της κυβέρνησης. «Η Ιταλία είναι χώρα της G7; Εχουμε δημοκρατία; Σε μια δημοκρατία τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν» είπε ο Τζουζέπε Κόντε, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Η βασική ανησυχία είναι ότι αν πραγματοποιηθεί η εξαγορά, ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι της ενημέρωσης στην Ιταλία θα γίνει φιλικό προς τη Μελόνι. Η κυβέρνηση ήδη ελέγχει απόλυτα το κρατικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο RAI, όπου βασικές θέσεις έχουν καλυφθεί από υποστηρικτές της Μελόνι, και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Mediaset, που διευθύνεται από την οικογένεια του εκλιπόντος πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου το κόμμα, Forza Italia, συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μελόνι.
«Κινδυνεύουμε να φτάσει η Ιταλία στα ουγγρικά επίπεδα ελέγχου του Τύπου» δήλωσε η Αλεσάντρα Κονστάντε, γενική γραμματέας της ιταλικής ένωσης δημοσιογράφων FNSI, αναφερόμενη στην έλεγχο των ΜΜΕ από τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν.
Το AGI ανήκει επί του παρόντος στην ιταλική εταιρεία ενέργειας ENI, η οποία ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Τζανκάρλο Τζορτζέτι, μέλος της Λίγκας του Ματέο Σαλβίνι, που επίσης συμμετέχει στον συνασπισμό της Μελόνι.
«Ο Αντζελούτσι είναι γερουσιαστής της Λέγκας, επομένως θα είχαμε έναν υπουργό Οικονομικών που θα εμπλέκεται στην πώληση της AGI σε ένα μέλος του δικού του πολιτικού κόμματος, που σημαίνει μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων» είπε στους Times ένας δημοσιογράφος του AGI που αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Ο Αντζελούτσι έχει επίσης ιδιωτικές κλινικές στη Ρώμη και θέλει να επεκταθεί στη Λομβαρδία, ενώ παράλληλα χτίζει μια αυτοκρατορία του Τύπου. Ας τον βοηθήσουμε να το κάνει» ειρωνεύτηκε η Κοστάντε.
Εκτός από τις τρεις δεξιές εφημερίδες του Αντζελούτσι, στα βασικά ΜΜΕ της Ιταλίας περιλαμβάνονται η φιλοκυβερνητική Il Messaggero, που ανήκει σε μεγιστάνα των κατασκευών, η Corriere della Sera, που παραμένει ουδέτερη, και η αριστερή La Repubblica, που ασκεί σφοδρή κριτική στη Μελόνι.
Από το 2020 η Repubblica ελέγχεται από την οικογένεια Ανιέλι, η οποία προχώρησε σε συγχώνευση της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat με την Peugeot PSA, δημιουργώντας την Stellantis, το 2021. Η Μελόνι επιτέθηκε στην οικογένει, λέγοντας ότι πλέον «προστατεύει θέσεις εργασίας στη Γαλλία, ενώ μειώνει το προσωπικό της στην Ιταλία».
Οταν η Repubblica κατηγόρησε τη Μελόνι, τον περασμένο Ιανουάριο, ότι ξεπουλάει την Ιταλία μέσω ιδιωτικοποιήσεων, η πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση: «Αυτή η κατηγορία προέρχεται από μια εφημερίδα που ανήκει σε αυτούς που πούλησαν τη Fiat στους Γάλλους» είπε, προσθέτοντας ότι «αρνείται να πάρει μαθήματα για την προστασία της Ιταλίας από αυτόν τον άμβωνα».
Ο Μαουρίτσιο Μολινάρι, εκδότης της Repubblica, είπε στους Times: «Η Μελόνι επέκρινε τη Repubblica για αποφάσεις που έλαβε η Stellantis. Αυτό είναι σαν να επικρίνεις το Bloomberg News για επενδύσεις σε ακίνητα που έκανε ο ιδιοκτήτης του, Μάικλ Μπλούμπεργκ».
«Η ελευθερία του Τύπου δέχεται επίθεση. Η Μελόνι έχει συμμαχήσει με τις μεγάλες δημοκρατίες στην εξωτερική πολιτική, κάτι που είναι θετικό και δεν ήταν δεδομένο, αλλά στην εσωτερική πολιτική συνεχίζει να βρίσκεται πιο κοντά στην Ουγγαρία» πρόσθεσε.
Το να δαιμονοποιούνται από τη Μελόνι ως «εχθροί της Ιταλίας» συνιστά μια νέα και απρόσμενη εμπειρία για τους Ανιέλι, τη βιομηχανική δυναστεία που κάποτε ήλεγχε το ένα τέταρτο των εταιρειών στο ιταλικό χρηματιστήριο, ωθώντας τον Χένρι Κίσινγκερ να αποκαλέσει τον Τζιάνι Ανιέλι «βασιλιά της Ιταλίας χωρίς στέμμα».
Οποιαδήποτε συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου στην Ιταλία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ήδη ασαφείς γραμμές μεταξύ του κράτους και των ΜΜΕ. Τα πρακτορεία Τύπου της χώρας λαμβάνουν περίπου 46 εκατ. ευρώ σε κρατική επιχορήγηση ετησίως, με την AGI να έχει λάβει 5 εκατ. ευρώ το 2023. Ενα άλλο ερώτημα είναι γιατί η ENI, η κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή εταιρεία, θα πρέπει να διευθύνει ένα πρακτορείο Τύπου.
Αυτό, ωστόσο, που κάνει πλέον τα ιταλικά ΜΜΕ πιο ευάλωτα από ποτέ έναντι ισχυρών ομάδων συμφερόντων είναι η μείωση των πωλήσεων, καθώς τα καθιστούν ώριμα προς πώληση. «Περίπου 1,4 εκατομμύρια εφημερίδες πωλούνται κάθε μέρα στην Ιταλία, από έξι εκατομμύρια πριν από μια δεκαετία: αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα» κατέληξε η Κονστάντε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News