369
Το λιμάνι του Καπράια, νησιού τουριστών το θέρος και… κλεπτών τον χειμώνα | Facebook

Ιταλία: Αναζητούν τον κλέφτη που ρήμαξε όλο το νησί!

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 20:24
Το λιμάνι του Καπράια, νησιού τουριστών το θέρος και… κλεπτών τον χειμώνα
|Facebook

Ιταλία: Αναζητούν τον κλέφτη που ρήμαξε όλο το νησί!

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 20:24

Στο νησάκι Καπράια της Τοσκάνης, ένα όμορφο τουριστικό μέρος με 400 ψυχές, που βρίσκεται πιο κοντά στην Μπαστιά της Κορσικής (Γαλλία) παρά στο Λιβόρνο, γίνονται πράματα και θάματα τα οποία αφήνουν έκθαμβους τους τρεις – όλους κι όλους – χωροφύλακές του.

Εκεί, πέρα από τις τουριστικές «ταραχές» κάθε θέρους, τον εφετινό χειμώνα έχουν επισυμβεί και αλλεπάλληλες κλοπές – οπωσδήποτε, ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για μια τόση δα κουτσουλιά στον χάρτη της Μεσογείου.

Το αποτέλεσμα των ληστειών στα σπίτια και στα καταστήματα του νησιού είναι μάλλον θλιβερό, όπως μεταδίδουν ιταλικά και ξένα Μέσα. Οι συγχωριανοί υποπτεύονται πλέον ο ένας τον άλλον, έχουν χάσει το κέφι τους και είναι καχύποπτοι, φοβούνται και τον ίσκιο τους ακόμη. Τέλος πάντων έχουν γίνει από δέκα χωριά χωριάτες, αν και τόσα δεν τους βρίσκονται πρόχειρα.

Το επιμύθιο στην ιστορία με τις κλεψιές θα μπορούσε να είναι: «Οταν μία τράπεζα κλείνει, ανοίγουν εκατοντάδες αφού κάθε σπίτι γίνεται τράπεζα». Διότι αυτό συνέβη στο νησί. Η μία και μοναδική τράπεζά του έκλεισε, και οι άνθρωποι έκρυψαν το κομπόδεμά τους σε σεντούκια, ντουλάπια, κομό και στρώματα. Ο κλέφτης ή οι κλέφτες δεν ήταν δύσκολο να μαντέψουν ότι όλα τα λεφτά του χωριού βρίσκονταν κρυμμένα στα σπίτια.

Οι χωροφύλακες εκτιμούν ότι οι δεκάδες κλοπές σχεδιάστηκαν σχολαστικά. Οι δράστες φρόντισαν να πληροφορηθούν πότε θα λείπει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ή του καταστήματος σε κάποιο ταξίδι «απέναντι», ώστε να μπουκάρουν και τον νοικοκυρέψουν. Σημειωτέον ότι η επικοινωνία του νησιού με την υπόλοιπη Ιταλία γίνεται αποκλειστικά με πλοίο και υπό την προϋπόθεση της νηνεμίας.

Ορίστε δείγματα από τις μπάζες. Από ένα «ταμπάκι», ιταλικό καπνοπωλείο που μπορεί να λειτουργεί και σαν πρακτορείο λαχείων ή καφενείο, οι κλέφτες πήραν 60.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο, αφού προηγουμένως απενεργοποίησαν την κάμερα ασφαλείας.

Από το σπίτι του αντιδημάρχου άρπαξαν λεφτά από το χρηματοκιβώτιο, αλλά και κοσμήματα που ήταν κρυμμένα σε διάφορα σημεία. Η ληστεία έγινε όταν ο αντιδήμαρχος έλειπε σε ταξίδι στην Πίζα.

Το γεγονός ότι η κάμερα ασφαλείας που υπήρχε στην πλατεία του χωριού έχει και αυτή καταστραφεί από καιρό, διευκολύνει την εξάπλωση του μυστηρίου και δυσκολεύει τις έρευνες. Μπορεί με τη νέα τουριστική σεζόν οι δεσμοί εμπιστοσύνης μεταξύ των ντόπιων να αναπτυχθούν ξανά, αφού το χρήμα του θέρους επιβάλλεται να μοιραστεί σε συνθήκες ηρεμίας. Ε, και από το φθινόπωρο ας πάρουν τα μέτρα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...