789
Φοιτήτριες διαδηλώνουν για τη δολοφονία της Τζούλια Τσεκετίν με πλακάτ που γράφουν «Η γυναικοκτονία είναι κρατική δολοφονία» και «Μας θέλουμε ζωντανές» | REUTERS/Claudia Greco

Ιταλία: Oργή για τις γυναικοκτονίες μετά από δολοφονία φοιτήτριας

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2023, 21:51
Φοιτήτριες διαδηλώνουν για τη δολοφονία της Τζούλια Τσεκετίν με πλακάτ που γράφουν «Η γυναικοκτονία είναι κρατική δολοφονία» και «Μας θέλουμε ζωντανές»
|REUTERS/Claudia Greco

Ιταλία: Oργή για τις γυναικοκτονίες μετά από δολοφονία φοιτήτριας

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2023, 21:51

Ενα όνομα κυριάρχησε στη συζήτηση ενός νέου νόμου για την ενίσχυση της προστασίας των γυναικών στην ιταλική Γερουσία αυτή την εβδομάδα: της Τζούλια Τσεκετίν, μιας 22χρονης φοιτήτριας πανεπιστημίου, της οποίας ο βίαιος θάνατος κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων το τελευταίο δεκαήμερο.

Η κοπέλα εξαφανίστηκε στις 11 Νοεμβρίου, κινητοποιώντας μια έρευνα που ολοκληρώθηκε μία εβδομάδα αργότερα με την ανακάλυψη του πτώματός της, τυλιγμένου σε πλαστικό, σε μια τάφρο κοντά σε λίμνη στη βόρεια περιοχή Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στην Αδριατική.

Εξαφανίστηκε μετά τη συνάντησή της με τον 21χρονο πρώην φίλο της, Φιλίπο Τουρέτα, σε ένα εμπορικό κέντρο. Οι ανακριτές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του ως υπόπτου για απαγωγή και φόνο. Συνελήφθη την Κυριακή από τη γερμανική αστυνομία, η οποία τον σταμάτησε σε αυτοκινητόδρομο. Οι ερευνητές δεν έχουν μιλήσει δημόσια για κίνητρο στην υπόθεση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times.

Ο Τουρέτα, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα, περιμένει την έκδοσή του στην Ιταλία, στην οποία οι γερμανικές αρχές λένε ότι δεν έχει αντιταχθεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Εμάνουελ Κομπάνιο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είχε μιλήσει απευθείας με τον πελάτη του.

Η υπόθεση έχει ευαισθητοποιήσει πολλούς στην Ιταλία, καθώς οι σοβινιστικές συμπεριφορές παραμένουν βαθιά ριζωμένες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, εντείνοντας τις προκλήσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Πριν από τον θάνατο της νεαρής φοιτήτριας, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας είχε καταγράψει περισσότερες από 100 περιπτώσεις γυναικών που πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν φέτος από στενούς συντρόφους τους.

Αλλά οι Ιταλοί ένιωσαν μεγαλύτερη συγκίνηση για την Τσεκετίν επειδή η ζωή της χάθηκε τη στιγμή που θα απογειωνόταν: η φοιτήτρια απείχε λίγες μέρες από την αποφοίτησή της με το πτυχίο της Βιοϊατρικής Μηχανικής. Το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, όπου σπούδαζε, έχει υποσχεθεί να της απονείμει το πτυχίο μετά θάνατον.

Ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα, κάλεσε τα σχολεία να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της Τσεκετίν την Τρίτη. Πολλοί φοιτητές αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών, φωνάζοντας συνθήματα κατά τη διάρκεια σιγής. «Ας μη μένουμε σιωπηλοί! Για την Τζούλια. Για όλες» έγραψε στο Instagram η ακτιβιστική ομάδα Non Una Di Meno (Ούτε μία λιγότερη).

Το απόγευμα της Τετάρτης η Γερουσία ψήφισε ομόφωνα μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της προστασίας των γυναικών, μεταξύ άλλων με τον εξορθολογισμό της διαδικασίας έκδοσης περιοριστικών μέτρων και την παροχή προτεραιότητας σε δικαστικές υποθέσεις που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, οι όποιες νομικές διαδικασίες δεν λύνουν το πρόβλημα.

Αν και το επίπεδο της βίας κατά των γυναικών στην Ιταλία εμφανίζεται περίπου το ίδιο με αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, «το πρόβλημα είναι δομικό και έντονο σε όλη την κοινωνία – και η τροποποίηση πολιτιστικών συνηθειών απαιτεί χρόνο και δράση σε πολλά μέτωπα» λέει η Ελενα Μπιατζόνι, δικηγόρος και αντιπρόεδρος του D.i.Re, ενός εθνικού δικτύου κατά της βίας που διευθύνεται από γυναικείες οργανώσεις.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε φέτος και ανέλυσε μια δεκαετία πολιτικών για την προστασία των γυναικών διαπίστωσε ότι οι κρατικές δαπάνες για το θέμα είχαν υπερδιπλασιαστεί κατά την περίοδο αυτή, ενώ ο αριθμός των γυναικών που σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους παρέμεινε σταθερός.

«Η ιταλική κυβέρνηση επενδύει κυρίως στην προστασία των γυναικών που είναι ήδη θύματα βίας, αλλά όχι σε κινήσεις για την πρόληψη αυτής της βίας» δηλώνει η Ροσέλα Σιλβέστρε της ActionAid, της μη κερδοσκοπικής ομάδας που συνέταξε την έκθεση. Αλλά η πρόληψη, λέει, είναι «η μόνη που μπορεί να ανατρέψει αυτούς τους αριθμούς».

Η Βαλέρια Βαλέντε, γερουσιαστής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ισχυρίζεται ότι η ενδοοικογενειακή βία στην Ιταλία αντανακλά μια εδραιωμένη σοβινιστική νοοτροπία. «Είναι τα σεξιστικά αστεία, οι διαφημίσεις, η παρενόχληση στον χώρο εργασίας και η αδυναμία πολλών ανδρών να αποδεχθούν την εξουσία των γυναικών» εξηγεί. «Δεν πρόκειται μόνο για έναν βίαιο άνδρα – είναι μια γενικότερη στάση ζωής».

Οι υπουργοί της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας –με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της ιστορίας της– χαρακτήρισαν επίσης τη βία κατά των γυναικών ως πολιτιστικό ζήτημα τις μέρες μετά τον θάνατο της Τσεκετίν. Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε ένα νέο πρότζεκτ την Τετάρτη: καλεί τα λύκεια να διοργανώνουν ομάδες συζήτησης, τουλάχιστον 30 ωρών ετησίως, με ειδικευμένους συντονιστές, για το θέμα της βίας κατά των γυναικών.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία που θα ενθαρρύνει τους μαθητές να γυρίζουν βίντεο για τη σεξιστική βία, υποσχόμενος ότι τα καλύτερα θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Οι ταινίες που ασχολούνται με το θέμα της βίας κατά των γυναικών, πρόσθεσε, θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία χρηματοδότησης από το υπουργείο.

Αλλά ακόμα και μία από τις υπουργούς που πρότειναν τον νέο νόμο που ψηφίστηκε την Τετάρτη, η Ευγενία Μαρία Ροτσέλα, φρόντισε να τονίσει τα όρια της νομοθεσίας. Οι νόμοι, είπε, δεν προστάτευσαν την Τσεκετίν «ούτε καμία άλλη γυναίκα που δεν υποψιάζεται τη βία που βράζει στην καρδιά του άνδρα ο οποίος ισχυρίζεται ότι τις αγαπά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...