474
Ενοπλοι της οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ, στο Ιράκ (φωτογραφία αρχείου) | EPA

Ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση σταματά τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 10:54
Ενοπλοι της οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ, στο Ιράκ (φωτογραφία αρχείου)
|EPA

Ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση σταματά τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2024, 10:54

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, η Κατάεμπ Χεζμπολάχ (ή Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ), η ισχυρότερη φιλοϊρανική οργάνωση στο Ιράκ, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των στρατιωτικών της επιχειρήσεων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η απόφαση αυτή αποσκοπεί να μην φέρει «σε δύσκολη θέση» την ιρακινή κυβέρνηση, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Ανακοινώνουμε την αναστολή των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων ασφαλείας κατά των δυνάμεων κατοχής, προκειμένου να αποφύγουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση την ιρακινή κυβέρνηση», ανακοίνωσε η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

Το βράδυ του Σαββάτου, drone φιλοϊρανικών οργανώσεων επιτέθηκε σε αμερικανική βάση στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας σκοτώνοντας τρεις αμερικανούς στρατιώτες και τραυματίζοντας περίπου 40.

Την ευθύνη ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», ένα νεφέλωμα ενόπλων προερχόμενων από φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες, η ισχυρότερη από τις οποίες είναι η Κατάεμπ Χεζμπολάχ.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει «πολλαπλά» αντίποινα ως απάντηση στην επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Είναι πολύ πιθανό να δείτε μια κλιμακούμενη απάντηση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλαπλές ενέργειες, όχι μόνο μία ενέργεια», δήλωσε ο Κίρμπι.

Το Πεντάγωνο είχε επισημάνει πιθανή ευθύνη των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ στη φονική επίθεση.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να προβεί σε άμεσο σχόλιο μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης και περιορίστηκε να δηλώσει: «Τα έργα υπερισχύουν των λόγων».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει τρεις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μετά την επίθεση της 28ης Ιανουαρίου σε βάση στην Ιορδανία.

«Σχετικά με την ανακοίνωση που υπάρχει εκεί, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο σαφείς ότι καλέσαμε τις πληρεξούσιες οργανώσεις του Ιράν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους. Δεν το έχουν κάνει, και επομένως, θα απαντήσουμε σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξουμε», τόνισε ο Ράιντερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Οταν λέω ότι τα έργα υπερισχύουν των λόγων, ξέρετε, υπήρξαν τρεις επιθέσεις απ’ όσο γνωρίζω από την 28η Ιανουαρίου. Και θα το αφήσω εκεί».

Στις 24 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ είχαν επιτεθεί εναντίον στόχων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, σε ιρακινό έδαφος.

Οπως ανέφερε το CNN, το κίνητρο πίσω από την απόφαση της οργάνωσης δεν είναι σαφές, αλλά ένας σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού απέδωσαν καρπούς.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε ο ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με διάφορες δυνάμεις και κόμματα στο Ιράκ. και των εκκλήσεων της ιρακινής κυβέρνησης να αποφύγει την κλιμάκωση και να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα της διαπραγματευτικής διαδικασίας και προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποχώρηση (των αμερικανικών στρατευμάτων) από το Ιράκ», δήλωσε ο σύμβουλος Χισάμ αλ-Ρικάμπι, στο CNN, την Τρίτη.

Οι ΗΠΑ και το Ιράκ αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες για το μέλλον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, εν μέσω δημόσιων εκκλήσεων της ιρακινής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, ανέφερε το CNN την περασμένη εβδομάδα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...