Σε τουλάχιστον 100 ανήλθαν το πρωί της Τετάρτης οι νεκροί, ενώ σχεδόν 4.000 (!) είχαν καταγραφεί ως τραυματίες από τις δίδυμες εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού. Αυτό ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου αναθεωρώντας επί τα χείρω τον απολογισμό του του υπουργείο Υγείας. Ο φόβος είναι ότι αμέτρητοι άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια που προκάλεσαν οι εκρήξεις, ενώ ήδη κάποιοι ανησυχούν για τις πολιτικές συνέπειες.
Η καταστροφή του λιμανιού σημαίνει ότι ο Λίβανος θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με έλλειψη βασικών αγαθών, ενώ ακόμα και αν πρόκειται για ατύχημα (και όχι για τρομοκρατική επίθεση όπως υποψιάστηκαν πολλοί) αναμένεται να υπάρξουν κλυδωνισμοί στο ήδη εύθραυστο από δεκαετίες εμφύλιων συγκρούσεων πολιτικό σύστημα της δοκιμαζόμενης αυτής χώρας της Μέσης Ανατολής.
H απίστευτης ισχύος δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα –είχε προηγηθεί μια πρώτη– και συντάραξε πολλές περιοχές της λιβανέζικης πρωτεύουσας, θρυμματίζοντας παράθυρα και πόρτες και τραυματίζοντας ανθρώπους σε μια τεράστια ακτίνα. Στην περιοχή γύρω από το σημείο, η καταστροφή ήταν βιβλική – ισοπεδώθηκαν κτίρια, ενώ περιγράφηκε ότι ακόμα και αυτοκινητόδρομοι ξεχερσώθηκαν.
Το ωστικό κύμα ήταν τέτοιο που η έκρηξη έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της πόλης του ενός εκατ. κατοίκων, ενώ ακούστηκε μέχρι και την Κύπρο (!) προκαλώντας αναστάτωση στο νησί. Σύμφωνα με σεισμολόγους, η έκρηξη ήταν ισοδύναμη με σεισμό 4,5 Ρίχτερ.
Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε ότι η καταστροφή ξεκίνησε από αποθήκη βαρελότων κοντά στο λιμάνι.
To Reuters μετέδωσε σοκαριστικές εικόνες με δίδυμες εκρήξεις –και μπαλκόνια να παρασύρονται από το ωστικό κύμα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο.
WARNING: GRAPHIC CONTENT – A large explosion rocked Beirut, injuring many people as glass shattered and balconies collapsed from the impact https://t.co/xH1q1gtlco pic.twitter.com/t5XPj8CkA0
— Reuters (@Reuters) August 4, 2020
Οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων και τα τζάμια κατοικιών έσπασαν.
Με δάκρυα στα μάτια, ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ μίλησε για «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχαν σπεύσει στο σημείο της καταστροφής.
«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.
Δείτε τις εκρήξεις από πολλές γωνίες, όπως τις συγκέντρωσε η Guardian:
«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.
Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν βίντεο που αποτυπώνουν τις στιγμές των εκρήξεων.
From a friend in #beirut pic.twitter.com/XAKSmUOau5
— Alia Malek عليا مالك (@AliaMalek) August 4, 2020
Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών» και εκτεταμένες υλικές ζημιές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι LBC TV.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν δύο εκρήξεις, η μία στο λιμάνι σε αποθήκη με πυροτεχνήματα, ενώ ακολούθησε μια δεύτερη πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.
Terrible. The most clear footage from Beirut port explosion(s) so far pic.twitter.com/4WqOHtUPZd
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) August 4, 2020
Όπως αναφέρεται η δεύτερη έκρηξη έγινε κοντά στην κατοικία του Σαάντ Χαρίρι, γιου του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.
Η ανταποκρίτρια του France 24 Λέιλα Μολάνα-Αλέν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλα είναι «καλυμμένα με αίμα και σπασμένα γυαλιά».
Σύμφωνα με την Daily Mail, που επικαλείται λιβανέζικα μέσα, άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.
Fireworks explosion?! I felt like I’m dying, I still can’t believe it #Lebanon #Beirut pic.twitter.com/EMTS470FOH
— Ahmad M. Yassine | أحمد م. ياسين (@Lobnene_Blog) August 4, 2020
Οι πρώτες αναφορές από το BBC ανέφεραν ότι η έκρηξη μπορεί να οργανώθηκε από την Χεζμπολάχ, αφού σήμερα τέσσερα μέλη της αναμενόταν να ακούσουν την απόφαση από το δικαστήριο για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού.
Πού μπορεί να οφείλεται η έκρηξη
Τα πρώτα ρεπορτάζ από ειδικούς που μελέτησαν τα βίντεο, κάνουν λόγο για έκρηξη οφειλόμενη σε μια χημική ένωση που ονομάζεται νιτρικό αμμώνιο, το οποίο δίνει αυτού του είδους τις φλόγες και τον καπνό.
Είναι μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται στην κατασκευή βαρελότων και πυροτεχνημάτων.
Το ίδιο πιστεύει και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, ότι δηλαδή το δυστύχημα ενδέχεται να οφείλεται σε «εκρηκτικές ύλες» που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν «εδώ και χρόνια» σε μια αποθήκη.
«Φαίνεται ότι υπήρχε μια αποθήκη που περιείχε υλικά τα οποία είχαν κατασχεθεί εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι επρόκειτο για άκρως εκρηκτικές ύλες», είπε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας, Αμπάς Ιμπραχίμ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους της τηλεόρασης ενώ κατευθυνόταν στο σημείο της καταστροφής.
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν έρευνα, θα μας πουν ποια ήταν ή φύση του συμβάντος», πρόσθεσε.
Παρόμοιο δυστύχημα λόγω νιτρικού αμμωνίου είχε συμβεί και επτά χρόνια πριν στις ΗΠΑ.
Το 2013, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το νιτρικό αμμώνιο ήταν η αιτία της έκρηξης που σημειώθηκε σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Γουέστ Τέξας και από την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν περίπου 200.
«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από το κτίριο λιπασμάτων και σπόρων και γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό που προκάλεσε την έκρηξη ήταν το νιτρικό αμμώνιο», δήλωσε τότε η εκπρόσωπος Ρέιτσελ Μορίνο. «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το γιατί».
Το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα ξηρό λίπασμα που αναμιγνύεται με άλλα λιπάσματα όπως φωσφάτα και χρησιμοποιείται σε σοδειές για να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών.
Μπορεί να εκραγεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη βομβιστική επίθεση το 1995 στη βομβιστική επίθεση στην Πόλη της Οκλαχόμα, στην οποία βρήκαν το θάνατο 168 άνθρωποι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News