Σε συμφωνία να δεσμευτούν στην επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα κατέληξαν το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.
Πρόκειται για ιστορική συμφωνία «για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης ώστε αυτό να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή», τόνισε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών -και οικοδεσπότης της συνάντησης- Ρίσι Σούνακ. «Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο θα αποδώσει η νέα αυτή συμφωνία καθώς απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της G20», σημείωσε.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο της διακυβέρνησης Μπάιντεν να ξαναγραφούν οι κανόνες της φορολογίας, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και επιλέγουν τις πλέον ευνοϊκές ως προς αυτό χώρες για να αποφύγουν τη φορολόγηση.
Η συμφωνία επιτρέπει στις χώρες να φορολογήσουν 20% των εσόδων από τις πιο μεγάλες και πιο επικερδείς πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 10%. «Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών», τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Αν και δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις εταιρείες τεχνολογίας που θα επηρεαστούν, η πρόβλεψη θεωρείται ότι είναι ένα νεύμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλλουν φόρους στην δραστηριότητα στο έδαφός τους εταιρειών όπως η Apple και η Amazon. Αν και η έδρα τους είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν σημαντικά κέρδη από τη δραστηριότητά τους στην Ευρώπη, τα οποία φροντίζουν μέσω ενός περίπλοκου σχήματος να στέλνουν εκτός Ευρώπης με τρόπο ώστε να φορολογούνται ελάχιστα ή και σχεδόν καθόλου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφερε η Washington Post, είχαν διαφωνήσει με την αναφορά σε εταιρείες τεχνολογίας στο κείμενο της συμφωνίας. Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ως συμβιβαστικό μέτρο οι υπουργοί συμφώνησαν να επιβάλουν τις αλλαγές στη φορολογία σε ένα ευρύτερο σύνολο εταιρειών, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει και τις εταιρείες τεχνολογίας.
Η συμφωνία θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες ανά τον κόσμο, δήλωσε ο Σούνακ και πρόσθεσε ότι η αναγκαιότητα εθνικών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών θα παραμεριστεί μόλις εφαρμοστεί αυτή η παγκόσμια λύση.
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε «αφετηρία» τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω.
Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της συμφωνίας αυτής με μια ευρύτερη ομάδα εταίρων στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και την ομάδα της G20, είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Ολαφ Σολτς.
Παρά ταύτα, ο ιρλανδός υπουργός Πάσκαλ Ντόναχιου, ο οποίος μετείχε με την ιδιότητα του προέδρου του Eurogroup, επισήμανε ότι η όποια οριστική συμφωνία θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων χωρών. Η χώρα του, εξάλλου, φιλοξενεί πολυεθνικές της ψηφιακής οικονομίας, στις οποίες παραχωρεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
Google και Facebook συμφωνούν
Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες που θα επηρεαστούν από το νέο καθεστώς, όποτε ισχύσει, δηλώνουν θετικές στην επικαιροποίηση των κανονισμών.
Η Google ανακοίνωσε ότι στηρίζει το έργο που γίνεται μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών: «Στηρίζουμε σθεναρά το έργο που συντελείται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων. Ελπίζουμε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Google Χοσέ Καστανιέντα.
Από την πλευρά της και η Facebook χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε ενώ αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικές χώρες, είπε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Νικ Κλεγκ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News