Οι ηγέτες του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και των ΗΠΑ υπέγραψαν τις συμφωνίες με τις οποίες ομαλοποιούνται μετά από χρόνια οι μεταξύ τους σχέσεις, σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο.
Μπροστά σε πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων στoν προαύλιο χώρο του Λευκού Οίκου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ αλ-Ναχάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλαφάτ Αλ Ζαϊάν συμφώνησαν να προχωρήσουν σε «ένα σημαντικό ειρηνευτικό βήμα», το οποίο ωστόσο καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι και άλλα κράτη όπως η Τουρκία.
Ο Τραμπ τη στιγμή της υπογραφής των ιστορικών συμφωνιών έκανε λόγο για την ανάδυση «μιας νέας Μέσης Ανατολής».
«Επειτα από δεκαετίες διαιρέσεων και διαμαχών, είμαστε μάρτυρες της αυγής μιας νέας Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε αυτές τις συμφωνίες «σημείο καμπής στην ιστορία».
Ο Νετανιάχου εκτίμησε πως η υπογραφή των συμφωνιών αυτών μπορεί να συμβάλει «στο τέλος της ισραηλινο-αραβικής διένεξης».
«Για εκείνους που φέρουν τα τραύματα του πολέμου, θεωρούν πολύτιμα τα οφέλη της ειρήνης, αυτό που κάνουμε σήμερα είναι τεράστιο, πρωτίστως διότι αυτή η ειρήνη θα επεκταθεί εντέλει σε άλλα αραβικά κράτη και μπορεί να βάλει τέλος στην ισραηλινο-αραβική διένεξη μια και για πάντα», επισήμανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, κατά την υπογραφή των ιστορικών συμφωνιών κατανόησης στον Λευκό Οίκο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν ευχαρίστησε, από την πλευρά του, τον ισραηλινό ηγέτη που «σταμάτησε την προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών».
Τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν αποτελούν μόλις το τρίτο και το τέταρτο αραβικό κράτος που προχωρούν στην εξομάλυνση των δεσμών με το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο το 1979 και την Ιορδανία το 1994.
Και όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως «πέντε ή έξι» επιπλέον αραβικές χώρες ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ.
«Εχουμε καταγράψει μεγάλη πρόοδο με περίπου πέντε χώρες, πέντε επιπλέον χώρες», είπε ο αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο.
«Εχουμε πέντε ή έξι χώρες που θα μας ακολουθήσουν πολύ σύντομα, τους μιλάμε ήδη», συμπλήρωσε χωρίς να κατονομάσει αυτά τα κράτη.
«Πιστεύω πως το Ισραήλ δεν είναι πλέον απομονωμένο», κατέληξε ο Τραμπ.
Αντιδράσεις και διαδηλώσεις από Παλαιστίνιους
Φυσικά, η Παλαιστινιακή Αρχή κάθε άλλο παρά υποδέχτηκε με χαρά τα νέα.
Ενα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Αχμεντ Ματζνταλάνι είχε δηλώσει το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τέσσερις ή πέντε αραβικές χώρες θα μπορούσαν να είναι έτοιμες, μετά το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να προχωρήσουν για την εγκαθίδρυση μιας αποκλειστικά και μόνο πλασματικής ειρήνης».
Ο παλαιστίνιος αξιωματούχος δεν διευκρίνισε για ποιες χώρες πρόκειται, όμως παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν τα κράτη του Ομάν, του Σουδάν, της Μαυριτανίας και του Μαρόκου.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει τους Παλαιστίνιους.
Την ώρα των υπογραφών της συμφωνίας μερικές δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για την εξέλιξη αυτή.
Οι περίπου 50 ακτιβιστές έκαναν πορεία μπροστά στον Λευκό Οίκο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε το Ισραήλ».
«Είναι μια μαχαιριά στην πλάτη των Παλαιστινίων» είπε η Ζεϊνά Χάτσισον, η επικεφαλής ενός συνασπισμού φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων, που είχε την πρωτοβουλία γι’ αυτήν την κινητοποίηση.
«Αυτό που αποκαλούν ειρηνευτική συμφωνία διασφαλίζει την κατοχή και το απαρτχάιντ» και «δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως τώρα επενδύουν στον εποικισμό» συνέχισε η 39χρονη, η οποία έχει γεννηθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη αλλά κατοικεί μόνιμα στη Βιρτζίνια.
«Πιστεύω ότι ο Τραμπ καταστρέφει τη Μέση Ανατολή», υποστήριξε από την πλευρά του ο Μαρκ Ζαγιάντ, κρατώντας ένα πλακάτ όπου εικονιζόταν η Λωρίδα της Γάζας, να βομβαρδίζεται υπό τα βλέμματα των ΗΑΕ και του Ισραήλ.
«Αυτή η ειρήνη είναι κακή. Προσφέρουν τη χώρα μας στο Ισραήλ χωρίς τη συγκατάθεσή μας», κατέληξε ο Ζαγιάντ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News