987
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της απόφασης, την Πέμπτη | Seppo Samuli/Lehtikuva/via REUTERS

Ιστορική στιγμή: «Ναι» της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 10:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/05/2022 13:09
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της απόφασης, την Πέμπτη
|Seppo Samuli/Lehtikuva/via REUTERS

Ιστορική στιγμή: «Ναι» της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2022, 10:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/05/2022 13:09

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης ότι η χώρα τους θα υποβάλει άμεσα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας δεδομένα 70 ετών.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί επίσημα την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μαρίν στην κοινή δήλωσή τους.

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή, θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.

Η Φινλανδία αποφάσισε να πει το «ναι» στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, μετά από δεκαετίες στις οποίες κρατούσε ουδέτερη στάση μετά την εισβολή της τότε Σοβιετικής Ενωσης στο έδαφός της, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

Ο Νιινίστο, τακτικός συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια, όπως και η σοσιαλδημοκράτης Μαρίν, είχαν ήδη καταστήσει σαφές πως η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ένταξή της, όπως και αυτή της Σουηδίας, που επίσης αναμένεται να υποβάλει αίτημα ένταξης, θεωρείται ότι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και ΕΕ έχουν ήδη δηλώσει τη σύμφωνη γνώμη τους για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Νιινίστο:«Πούτιν κοιτάξου στον καθρέφτη»

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι εναντίον κανενός», δήλωσε την Τετάρτη ο φινλανδός πρόεδρος, απαντώντας στις ρωσικές προειδοποιήσεις κατά της ένταξης του Ελσίνκι στην συμμαχία.

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, υπέρμαχο του διαλόγου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, η Ρωσία μπορεί να κατηγορήσει μόνον τον εαυτό της για αυτή την εξέλιξη.

«Αν ενταχθούμε (στο NATO), η απάντησή μου (στη Ρωσία) θα είναι: “εσείς το κάνατε αυτό, κοιταχτείτε στον καθρέφτη”», σημείωσε χθες το βράδυ ο φινλανδός πρόεδρος.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αμυνας του φινλανδικού κοινοβουλίου συμπέρανε ότι το ΝΑΤΟ είναι «η καλύτερη επιλογή» για την ασφάλεια της Φινλανδίας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Χααβίστο: «Θα ενισχύσει την ασφάλεια στη Βαλτική»

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, δήλωσε στους ευρωβουλευτές ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, αναφερόμενος σε μια περιφέρεια η οποία θεωρείται το ασθενέστερο σκέλος του ΝΑΤΟ.

«Η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιφέρειας της Βαλτικής Θάλασσας και της βόρειας περιοχής της Ευρώπης», δήλωσε ο Χααβίστο, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Φινλανδία θα φέρει προστιθέμενη αξία στο ΝΑΤΟ. Η πολεμική ισχύς των αμυντικών δυνάμεών μας είναι 280.000 στρατιώτες και η εκπαιδευμένη εφεδρεία είναι 900.000 άνδρες και γυναίκες», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι η Φινλανδία έχει πληθυσμό 5,5 εκατ.

Στόλτενμπεργκ: «Η Φινλανδία θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την κοινή δήλωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, και τονίζει ότι, «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Ειδικότερα, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».

Σουηδία: Την επόμενη εβδομάδα το δικό της αίτημα ένταξης

Η Σουηδία θα λάβει υπόψη τη θέση της Φινλανδίας όσον αφορά το ΝΑΤΟ, όταν αποφασίσει για το αν θα ζητήσει την ένταξή της στη συμμαχία, δήλωσε σήμερα η σουηδή υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Expressen αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της πως η κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της Φινλανδίας», έγραψε στο Twitter η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

Σύμφωνα με την Expressen, το κοινοβούλιο της Σουηδίας θα συζητήσει τη Δευτέρα την κατάσταση της ασφάλειας και η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον θα συγκαλέσει στη συνέχεια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία θα ληφθεί η επίσημη απόφαση για υποβολή αιτήματος ένταξης.

Λιθουανία: Το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο

«Η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στην Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ πρόκειται να γίνει ισχυρότερο. Οι χώρες της Βαλτικής πρόκειται να γίνουν πιο ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, χαιρετίζοντας την απόφαση της Φινλανδίας.

Δανία: Θα κάνουμε τα πάντα για μία ταχεία ένταξη

Η Δανία θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας.

«Η Δανία θα υποδεχθεί βεβαίως με θέρμη τη Φινλανδία στο NATO. Θα ενισχύσει το NATO και την κοινή μας ασφάλεια», σημείωσε η πρωθυπουργός σε μήνυμά της στο Twitter.

«Η Δανία θα κάνει τα πάντα για μια ταχεία ενταξιακή διαδικασία μετά την επίσημη αίτηση», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Δανίας.

Σαρλ Μισέλ: Ιστορικό βήμα

Για «ιστορικό βήμα» που θα «συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν ήταν ποτέ πιο κοντά. Ο Σαούλι Νιίστο και η Σάνα Μαρίν ανοίγουν το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ενα ιστορικό βήμα, αφού γίνει, που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...