398
Πούτιν και Μπάιντεν στην πρώτη τους συνάντηση ύστερα από χρόνια ψυχρότητας | REUTERS/Denis Balibouse/Pool

Ιστορική στιγμή: Η χειραψία και ο διάλογος Πούτιν – Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 15:24
Πούτιν και Μπάιντεν στην πρώτη τους συνάντηση ύστερα από χρόνια ψυχρότητας
|REUTERS/Denis Balibouse/Pool

Ιστορική στιγμή: Η χειραψία και ο διάλογος Πούτιν – Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 15:24

Από κάθε άποψη ήταν μια ιστορική στιγμή· δεν συναντώνται συχνά οι ηγέτες των ΗΠΑ και τη Ρωσίας, των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η στιγμή καταγράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην έπαυλη της Βίλα λα Γκρανζ στα περίχωρα της Γενεύης: ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνάντησε τον Τζο Μπάιντεν και αντάλλαξαν μια κανονική παραδοσιακή χειραψία· τα πρωτόκολλα της Covid-19 παραμερίστηκαν λόγω της αναγκαιότητας των συμβολισμών.

Ακολούθησε η φράση «εύχομαι η συνάντηση να είναι παραγωγική» που είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας στον αμερικανό ομόλογό του, ευχαριστώντας τον που πήρε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή αυτής της συνόδου.

«Προσπαθούμε να καθορίσουμε πού έχουμε κοινά συμφέροντα και πού μπορούμε να συνεργαστούμε. Και, όταν δεν συμβαίνει αυτό, να καθορίσουμε έναν προβλέψιμο και λογικό τρόπο για να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας», εξήγησε από την πλευρά του ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Δύο μεγάλες δυνάμεις», πρόσθεσε, προκαλώντας αίσθηση δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος, είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία «περιφερειακή δύναμη».

Μια ιστορική στιγμή (REUTERS/Denis Balibouse/Pool)
(REUTERS/Kevin Lamarque)
(Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS)

H συνάντηση κορυφής αναμενόταν να διαρκέσει ώρες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει γεύμα ή κοινές δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εικόνες, πάντως, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το εσωτερικό του κτιρίου που τους φιλοξένησε έδειξαν τους δύο ιδιαίτερα ευδιάθετους, με τα χαμόγελα να κυριαρχούν.

Παρόντες στην αίθουσα ήταν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ από πλευράς Ρωσίας και ο Αντονι Μπλίνκεν από πλευράς ΗΠΑ.

(REUTERS/Kevin Lamarque)
Αντονι Μπλίνκεν, Τζο Μπάιντεν, Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ (REUTERS/Kevin Lamarque)

Δεν είναι εύκολες οι συνομιλίες Ρωσίας – ΗΠΑ, σε αυτό το ανώτατο επίπεδο μάλιστα. Ο Τζο Μπάιντεν έχει αποκαλέσει «φονιά» τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο ρώσος πρόεδρος δεν έχει κρύψει ούτε τις καλές του σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, ούτε ότι τον προτιμούσε για πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι δύο παλαιοί αντίπαλοι του Ψυχρού Πολέμου έχουν ανοικτά ζητήατα, από τον έλεγχο των πυρηνικών ως τις κυβερνοεπιθέσεις και από την Ουκρανία ως τις καταγγελλόμενες ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές. Αμφότεροι οι ηγέτες ωστόσο έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν η πρώτη τους αυτή συνάντηση από την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο να οδηγήσει σε εξομάλυνση και σταθερότητα των διμερών σχέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...