491
Η Κάμαλα Χάρις περιοδεύει τους τελευταίους μήνες σε κομβικές Πολιτείες, προσπαθώντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους για το ζήτημα των αμβλώσεων | CreativeProtagon

Ιστορική επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις σε κλινική αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 16:46
Η Κάμαλα Χάρις περιοδεύει τους τελευταίους μήνες σε κομβικές Πολιτείες, προσπαθώντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους για το ζήτημα των αμβλώσεων
|CreativeProtagon

Ιστορική επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις σε κλινική αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 16:46

Η Κάμαλα Χάρις επισκέφθηκε μια κλινική αμβλώσεων στη Μινεσότα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αντιπρόεδρος ή πρόεδρος των ΗΠΑ πηγαίνει σε μια τέτοια εγκατάσταση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος περιηγήθηκε στην κλινική Planned Parenthood συνοδευόμενη από τον επικεφαλής ιατρό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η Χάρις είπε ότι βρισκόταν εκεί επειδή οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια «πολύ σοβαρή υγειονομική κρίση». Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να φέρουν το θέμα των αμβλώσεων στο επίκεντρο των αμερικανικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.

«Αυτή η κρίση επηρεάζει πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας, οι περισσότεροι από τους οποίους, ειλικρινά, υποφέρουν σιωπηλά» δήλωσε η Χάρις, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο αξίωμα του αντιπροέδρου στην αμερικανική ιστορία.

Η Χάρις, σύμφωνα με το BBC, περιοδεύει τους τελευταίους μήνες σε κομβικές Πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, η Τζόρτζια και η Αριζόνα, προσπαθώντας να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους για το ζήτημα των αμβλώσεων.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έξω από την κλινική συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν τόσο αρνητές των αμβλώσεων όσο και υποστηρικτές τους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροέδρου. Κάποιοι, όμως, διαδηλώνουν εναντίον της κλινικής σε καθημερινή βάση.

Επιτελικό μέλος της ομάδας κατά των αμβλώσεων Minnesota Citizens Concerned for Life είπε ότι η επίσκεψη «έδειξε την πλήρη αφοσίωση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ακραίες πολιτικές για τις αμβλώσεις. Οι κάτοικοι της Μινεσότα δεν θέλουν, όμως, η Πολιτεία τους να γίνει προορισμός για όσους θέλουν να κάνουν άμβλωση».

Δεκάδες συντηρητικές Πολιτείες επέβαλαν περιορισμούς στις διακοπές εγκυμοσύνης το 2022, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Αλλες, πιο φιλελεύθερες Πολιτείες έχουν λάβει μέτρα για να στηρίξουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Στη Μινεσότα, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην άμβλωση σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Περίπου το 12% των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ λένε ότι η άμβλωση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για αυτούς στις εκλογές του 2024, σύμφωνα με νέα έρευνα της μη κερδοσκοπικής υγείας KFF.

Η Χάρις μίλησε στο προσωπικό της Planned Parenthood και επαίνεσε την κλινική που παρέχει υπηρεσίες σε γυναίκες που προσέρχονται σε αυτήν από άλλες Πολιτείες, λέγοντας: «Είναι σωστό και δίκαιο να έχουν οι άνθρωποι πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει την άμβλωση βασικό πυλώνα στην εκστρατεία επανεκλογής του και κεντρικό θέμα της ομιλίας του στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα. Ο αμερικανός Πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο τον βασικό αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ, για τον διορισμό των δικαστών που συνέβαλαν στην ενίσχυση της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου με 6-3.

«Ο προκάτοχός μου ήταν αποφασισμένος να δει την ανατροπή του νόμου Roe v Wade (του εθνικού νόμου που επέτρεπε τις αμβλώσεις) και καυχιέται για αυτό» είπε. «Κοιτάξτε το χάος που προέκυψε».

Οταν ρωτήθηκε, τον Ιανουάριο, σχετικά με τη δημιουργία ενός δικαστηρίου που έδωσε στις Πολιτείες το δικαίωμα να προχωρούν σε παράνομες αμβλώσεις, ο Τραμπ δήλωσε στο Fox News «περήφανος που το έκανε». Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο βιασμός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...