602
Ο Ναρέντρα Μόντι ανάμεσα από τον Τζο και την Τζιλ Μπάιντεν στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου | REUTERS/Jonathan Ernst

«Ιστορική» αμυντική συμφωνία Μπάιντεν – Μόντι με φόντο την απειλή της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2023, 11:37
Ο Ναρέντρα Μόντι ανάμεσα από τον Τζο και την Τζιλ Μπάιντεν στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου
|REUTERS/Jonathan Ernst

«Ιστορική» αμυντική συμφωνία Μπάιντεν – Μόντι με φόντο την απειλή της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2023, 11:37

Μία «ιστορική» αμυντική συμφωνία υπέγραψαν ο Τζο Μπάιντεν και ο Ναρέντρα Μόντι με την οποία, η Ινδία θα λάβει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και κινητήρες με στόχο την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής.

Ο αμερικανός πρόεδρος έστρωσε το κόκκινο χαλί του Λευκού Οίκου για τον ινδό πρωθυπουργό στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών με φόντο τη στρατιωτική επέκταση του Πεκίνου, σημειώνει η Telegraph.

Βάσει της συμφωνίας, τα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού θα μπορούν να σταματήσουν στα ινδικά ναυπηγεία για επισκευές, καθώς η Ουάσινγκτον χτίζει ένα αμυντικό τόξο συμμαχιών γύρω από την Κίνα.

«Από καιρό πίστευα ότι η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας θα είναι μια από τις πιο καθοριστικές σχέσεις του 21ου αιώνα. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος σε αυτόν τον αιώνα απαιτούν από την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν και να ηγηθούν μαζί», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Η συμφωνία ήρθε σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η Ουάσινγκτον είχε εκνευριστεί από τη στενή σχέση του Νέου Δελχί με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Γράφοντας στους New York Times, η καθηγήτρια Μάγια Τζασάνοφ, Ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τόνισε: «Το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό: στον “Ψυχρό Πόλεμο ΙΙ” με την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν την Ινδία στο πλευρό τους».

Βάσει της αμυντικής συμφωνίας, η αεροδιαστημική μονάδα της General Electric θα κατασκευάσει κινητήρες F414, από κοινού με την κρατική εταιρεία Hindustan Aeronautics της Ινδίας, για την τροφοδοσία μαχητικών αεροσκαφών Tejas.

Η Ινδία θα αγοράσει επίσης 31 αμερικανικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη MQ-9B SeaGuardian, κόστους περισσότερων από τρία δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η Micron Technology, με έδρα το Αϊνταχο, σχεδιάζει μια νέα μονάδα δοκιμών ημιαγωγών ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, στην πατρίδα του Μόντι, το Γκουχαράτ.

Οι ΗΠΑ θα διευκολύνουν επίσης τους ειδικευμένους ινδούς εργαζόμενους να αποκτήσουν άδεια εργασίας.

Η Ινδία συμφώνησε ακόμα να συνεργαστεί με τη NASA σε μια κοινή αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2024.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε τον Μόντι με μία τελετή στον Λευκό Οίκο, το πρωί της Πέμπτης, στην οποία παρέστησαν 7.000 καλεσμένοι, ενώ το βράδυ, το ζεύγος Μπάιντεν παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο.

Ο Ναρέντρα Μόντι και ο Τζο Μπάιντεν τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους στο επίσημο δείπνο – REUTERS/Elizabeth Frantz

Ο ινδός πρωθυπουργός επιδιώκει να επεκτείνει τον παγκόσμιο ρόλο της χώρας του, η οποία πλέον είναι η πολυπληθέστερη στον πλανήτη με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τη γειτονική Κίνα.

Μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Μόντι είπε χαρακτηριστικά: «Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στις δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο, την Ινδία και την Αμερική. Πιστεύω ότι η στρατηγική μας συνεργασία είναι σημαντική. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία θα είναι επιτυχής».

Ο Ναρέντρα Μόντι μιλά στο Κογκρέσο – REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Μπάιντεν δέχθηκε πιέσεις από Δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές να συζητήσει με τον Μόντι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Μπαράκ Ομπάμα, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις διακρίσεις και τις διώξεις της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ινδία, μία χώρα με τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού να είναι Ινδουιστές.

Σε μια σπάνια γι’αυτόν συνέντευξη Τύπου, ο Μόντι αρνήθηκε ότι σημειώνονται διακρίσεις σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ινδία. «Ανεξάρτητα από την κάστα, το δόγμα, τη θρησκεία, το φύλο, δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις», είπε ο ινδός πρωθυπουργός.

Επίσης, υποσχέθηκε να εργαστεί για την ειρήνη στην Ουκρανία, λέγοντας: «Από την αρχή των γεγονότων στην Ουκρανία, η Ινδία έχει δώσει έμφαση στην επίλυση των διαφορών, του διαλόγου και της διπλωματίας. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην αποκατάσταση της ειρήνης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...