288
Περιχαρείς οι δύο πρωθυπουργοί, ο Φούμιο Κισίντα της Ιαπωνίας και στην οθόνη ο Σκοτ Μόρισον της Αυστραλίας, κατά τη διαδικτυακή τελετή υπογραφής | REUTERS/Issei Kato/Pool

Ιστορική αμυντική συμφωνία Αυστραλίας – Ιαπωνίας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 17:06
Περιχαρείς οι δύο πρωθυπουργοί, ο Φούμιο Κισίντα της Ιαπωνίας και στην οθόνη ο Σκοτ Μόρισον της Αυστραλίας, κατά τη διαδικτυακή τελετή υπογραφής
|REUTERS/Issei Kato/Pool

Ιστορική αμυντική συμφωνία Αυστραλίας – Ιαπωνίας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2022, 17:06

Η Ιαπωνία συμφώνησε να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Αυστραλία, υπογράφοντας αμυντική συμφωνία που θα επιτρέψει τις δυνάμεις κάθε μιας από τις δύο χώρες να επιχειρούν και να εκπαιδεύονται στο έδαφος της άλλης.

Τη συμφωνία υπέγραψαν διαδικτυακά οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Σκοτ Μόρισον και Φούμιο Κισίντα, ο οποίος επισήμανε ότι «μόλις λίγες γενιές νωρίτερα» οι δύο χώρες ήταν σε αντίθετα στρατόπεδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και οι δύο πλευρές, Αυστραλία και Ιαπωνία, έκαναν λόγο για ιστορική συμφωνία η οποία, όπως σημειώνουν οι Times, προβλέπει ρητώς ότι οι δύο χώρες θα συνεργάζονται και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού.

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Πρόσβασης (Reciprocal Access Agreement), όπως ονομάζεται, έρχεται την επαύριο της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας (AUKUS) και, όπως εκείνη, αποσκοπεί στον περιορισμό της επιρροής της Κίνας στον Ειρηνικό. Ωστόσο η διαδικασία ήταν μακρά: οκτώ χρόνια κράτησαν οι συνομιλίες που κάλυψαν πληθώρα ζητημάτων όπως τα πρωτόκολλα, τη δικαιοδοσία, αλλά και νομικά ζητήματα. Ενα από αυτά που προβλημάτισαν την Αυστραλία ήταν ότι στην Ιαπωνία εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή. Τελικά συμφώνησαν ότι το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στην άλλη χώρα υπόκειται στους νόμους της δικής του όταν είναι σε υπηρεσία και στης φιλοξενούσας χώρας όταν είναι σε άδεια.

Η αντίδραση του Πεκίνου

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, αντέδρασε στη συμφωνία προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να στοχεύει στα συμφέροντα τρίτης χώρας ούτε να τα υπονομεύει. Εξέφρασε δε την ελπίδα ο Ειρηνικός να γίνει «ωκεανός ειρήνης, όχι τόπος για να σηκώνονται κύματα».

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Αυστραλία ήδη έχουν σχηματίσει την ομάδα Quad (Τετράδα), με τις τέσσερις χώρες να επιθυμούν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...