Στο Κατάρ ήρθε η ώρα των ημιτελικών. Αργεντινή – Κροατία απόψε (13/12 στις 21:00) και Γαλλία – Μαρόκο αύριο βράδυ την ίδια ώρα. Η παρουσία του Μαρόκου και της Κροατίας στο κατώφλι του μεγάλου τελικού της Κυριακής ήταν μάλλον απρόσμενη, όμως και οι τέσσερις ομάδες έχουν να αφηγηθούν ενδιαφέρουσες ιστορίες, που ενδέχεται να μας απασχολήσουν τις επόμενες μέρες στο φινάλε αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Θα είναι αυτή, η κορυφαία στιγμή του Λιονέλ Μέσι; Στα 35 του ο αργεντινός σούπερ-σταρ οδεύει προς το τέλος της μυθικής του καριέρας, στη διάρκεια της οποίας κατέκτησε, μεταξύ άλλων, 11 τίτλους πρωταθλήματος (10 με την Μπαρτσελόνα και έναν με την Παρί), τέσσερα τρόπαια Τσάμπιονς Λιγκ, το Κόπα Αμέρικα του 2021 και επτά «Χρυσές Μπάλες» – τις περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη. Σε αντίθεση, όμως, με τον Πελέ, τον Μαραντόνα και κάποιους ακόμη θρύλους των γηπέδων, δεν έχει κρατήσει στα χέρια του το ιερό δισκοπότηρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Το 2006 στη Γερμανία ήταν μικρός ακόμη. Το 2010 στη Νότιο Αφρική και το 2014 στη Βραζιλία, τον σταμάτησαν οι Γερμανοί. Το 2018 στη Ρωσία, οι Γάλλοι. Ενα ολόκληρο έθνος 46 εκατομμυρίων ανθρώπων περιμένει από εκείνον να φέρει την πολυπόθητη Κούπα στο Μπουένος Αϊρες, όπως είχε κάνει ο Ντιέγκο Μαραντόνα πριν από 36 χρόνια. Και ένα παγκόσμιο πλήθος θαυμαστών του προσεύχεται, ο Μέσι να βιώσει τον μόνο θρίαμβο που δεν έχει γνωρίσει. Να ανταμειφθεί όπως του αξίζει, για τις εκατοντάδες στιγμές μαγείας που μας έχει χαρίσει. Είναι η τελευταία του ευκαιρία. Θα τα καταφέρει;
Θα ολοκληρώσει η Γαλλία το απίθανο «back to back»; Εφόσον κατακτήσει (και) αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα γίνει η πρώτη χώρα μετά το 1962 και τη Βραζιλία του Πελέ, η οποία θα έχει κερδίσει το βαρύτιμο τρόπαιο σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις. Αν το 1962 κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο, το 2022 θα είναι πραγματικός άθλος. Τα 12 τελευταία χρόνια, οι κάτοχοι του τροπαίου (Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία) υπέφεραν στις αμέσως επόμενες διοργανώσεις, και αποκλείστηκαν πρόωρα. Με τη νίκη της επί της Αγγλίας, η Γαλλία έγινε η πρώτη εστεμμένη μετά τη Βραζιλία του 1998, που έφτασε στους ημιτελικούς.
Αν οι «Τρικολόρ» στεφθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές κι εφέτος, ένας 24χρονος ποδοσφαιριστής, ο Κίλιαν Εμπαπέ, θα έχει μιμηθεί τον Πελέ σε ένα ανεπανάληπτο, μέχρι σήμερα, επίτευγμα, κερδίζοντας και δεύτερο Μουντιάλ στη σειρά, ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας του. Πλέον, χωρίς καμία αμφιβολία θα είναι ο κορυφαίος εν’ ενεργεία ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Αυτός που θα γράψει τον επίλογο της εποχής του Ρονάλντο και του Μέσι.
Θα κάνει κι άλλα θαύματα το Μαρόκο; Τα «Λιοντάρια του Ατλαντα» έχουν, ήδη, γράψει ιστορία. Είναι η πρώτη αφρικανική ομάδα -και η πρώτη μουσουλμανική χώρα- που θα εμφανιστεί σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αρχισε να μοντάρεται τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και είχε στη διάθεσή της, μόλις, δυόμισι μήνες για να προετοιμαστεί. Με νέο προπονητή, τον Ουαλίντ Ρεγκραγκί, και κάποιους από τους παίκτες της να έχουν γίνει μέλη της από τις 31 Αυγούστου κι έπειτα. Κατέλαβε την πρώτη θέση του ομίλου, αφήνοντας πίσω της την Κροατία και το Βέλγιο, και στη συνέχεια απέκλεισε την Ισπανία και την Πορτογαλία. Χωρίς, ακόμη, να έχει δεχθεί γκολ. Μόνον ένα αυτογκόλ, στον αγώνα της εναντίον του Καναδά. Εάν αποκλείσει (και) τη Γαλλία, θα έχει διαγράψει την πιο εντυπωσιακή πορεία ever για αουτσάιντερ. Κι αν, στο τέλος, κερδίσει το τρόπαιο, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία των σπορ.
Μπορεί η Κροατία να επαναλάβει τον άθλο του 2018; Εχουν περάσει 24 χρόνια από την τελευταία φορά που νίκησε στην κανονική διάρκεια νοκ-άουτ αγώνα σε τελική φάση Μουντιάλ (3-0 τη Γερμανία το 1998). Οι παρατάσεις και τα πέναλτι είναι… η σπεσιαλιτέ της. Ετσι (στη διαδικασία των πέναλτι) προκρίθηκε κι εφέτος, σε βάρος της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας, που ήταν το γκραν φαβορί του τουρνουά. Το 2018 έφτασε στον τελικό – λίγοι το περίμεναν. Αν τα καταφέρει πάλι, αυτή η μικρή χώρα των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, θα μιλάμε για ένα απίστευτο κατόρθωμα. Που θα πιστωθεί, σε μεγάλο βαθμό, στον 37χρονο μαέστρο της, Λούκα Μόντριτς. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο είχε νικήσει τη σημερινή της αντίπαλο, Αργεντινή, με 3-0 στη φάση των ομίλων. Αν την κερδίσει ξανά, και η Γαλλία επικρατήσει του Μαρόκου, ο τελικός του Κατάρ θα είναι επανάληψη εκείνου της Ρωσίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News