-
Ο καβγάς στο ΠΑΣΟΚ έφτασε μέχρι το ΚΚΣΕ, τον Λαβρέντι Μπέρια και την κρίση στο «Πεντελικόν»
Τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την Τετάρτη, για την αποτίμηση του αποτελέσματος στις ευρωεκλογές θα τα διαβάσατε αλλού στο Protagon –για να μην πολυλογούμε, είναι τόσο πολλή η σοσιαλδημοκρατία στη Χαριλάου Τρικούπη που ακούστηκαν και διάφορα περί Κιμ Γιονγκ-Ουν και Λαβρέντι Μπέρια.
Αλλά εδώ θα σταθούμε σε μια στοιχομυθία που έδειξε ότι τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν ιστορία –το αν έχουν μέλλον θα φανεί.
Στη θυελλώδη λοιπόν αυτή συνεδρίαση τα στελέχη του κόμματος είχαν πάρει θέσεις μάχης απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη –τον οποίο κατηγορούν, μεταξύ άλλων, ότι έχει δημιουργήσει ένα «κλειστό» κόμμα.
Την αρχή έκανε ο Πέτρος Ευθυμίου, πρώην υπουργός και πρόσωπο του εκσυγχρονιστικού-σημιτικού ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απέρριψε όσα άκουσε από τον κ. Ανδρουλάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι» σχολίασε αρχικά.
Και απαντώντας στα όσα είχε πει ο κ. Ανδρουλάκης για «σαλταδόρους και τυχοδιώκτες», υπενθύμισε την κρίση του Πεντελικού, το 1990, επί Ανδρέα Παπανδρέου.
«Οποιος μιμείται τον Ανδρέα κινδυνεύει όχι να γίνει ηγέτης αλλά πολιτικός νάνος», επεσήμανε ο κ. Ευθυμίου για να επικαλεστεί ως τρανταχτή περίπτωση μίμησης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι η τακτική αυτή οδήγησε σε εκμηδενισμό του.
Η αναφορά στο «Πεντελικόν» έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στο πολιτικό μυθιστόρημα του ΠΑΣΟΚ, αυτό το ξενοδοχείο της Κηφισιάς έχει μια ξεχωριστή θέση. Εκεί έγινε, τον Οκτώβριο του 1990, η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία θεωρείται ως ληξιαρχική πράξη γέννησης της εσωκομματικής αμφισβήτησης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει τρεις φορές από τη ΝΔ, ο Ανδρέας ήταν με κλονισμένη υγεία. Τότε, σε εκείνη την ΚΕ, υπήρξε ένα κίνημα αμφισβήτησης των επιθυμιών και εκλεκτών του προέδρου –και ως εκ τούτου του ίδιου του αρχηγού. Μια ομάδα κορυφαίων στελεχών (από τη Μελίνα Μερκούρη και τον Θόδωρο Πάγκαλο ως τον Κώστα Σημίτη) πρότειναν για γραμματέα του κόμματος τον Παρασκευά Αυγερινό. Ωστόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποφασίσει να επιβάλει τον δικό του: πρότεινε τον Ακη Τσοχατζόπουλο και θρυλείται ότι απείλησε πως αν έχανε ο τελευταίος του στην ψηφοφορία, θα έφτιαχνε άλλο κόμμα.
Τελικά και ύστερα από μια κρίσιμη μετατόπιση του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, ο Ακης Τσοχατζόπουλος εξελέγη γραμματέας με 71 ψήφους (τον Αυγερινό ψήφισαν 40).
Ομως έχει και συνέχεια. Εκτός από γραμματέας εξελέγη τότε και Εκτελεστικό Γραφείο. Και τότε πρώτος σε σταυρούς είχε εκλεγεί ο κ. Σημίτης, ο οποίος θα διαδεχόταν τον Ανδρέα το 1996…
-
Αφού πέρασαν οι εκλογές, Καραμανλής και Σαμαράς επιστρέφουν στις ομιλίες
Ενα μικρό πολιτικό θαύμα συνετελέστη καθώς ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, αμφότεροι πρώην Πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται πως ξαναβρήκαν τη μιλιά τους και θα δώσουν ομιλίες την 1η Ιουλίου –στην ίδια μάλιστα εκδήλωση.
Οι δύο πρώην αρχηγοί της ΝΔ έλαμψαν διά της απουσίας τους κατά την προεκλογική περίοδο, όταν το κόμμα έδινε αγώνα για την ευρωκάλπη και για να πείσει τους ψηφοφόρους να μην απέχουν (δεν πήγε καλά αυτό), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δεν είχαν μιλήσει καν στο συνέδριο της παράταξης, της οποίας κάποτε ηγήθηκαν, τον περασμένο Απρίλιο.
(Ο κ. Σαμαράς είχε αρκεστεί σε μια ομιλία στο… 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που μόνο προεκλογική δεν τη λες, καθως είχε ασκήσει κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου.)
Αφού λοιπόν πέρασε η προεκλογική περίοδος, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο παροιμιωδώς άφωνος προκάτοχός του στην προεδρία της ΝΔ, αποφάσισαν να επιστρέψουν στα μικρόφωνα. Θα κάνουν μάλιστα κοινή εμφάνιση!
Οπως έγινε γνωστό ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής θα μιλήσουν σε εκδήλωση που θα γίνει την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο, με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς θα δώσει, στις 8 μ.μ., ομιλία με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι», ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Καραμανλή.