• Χαντζόπουλος εναντίον Μπαμπινιώτη: Είσαι ένας «Μικρούτσικος» - Είσαι ένας «Πανδοχεύς»

    Η προσπάθεια του Γιώργου Μπαμπινιώτη, καθηγητή Γλωσσολογίας, πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργού Παιδείας, να διασώσει την ελληνική γλώσσα απέναντι στην εισβολή των ξένων όρων που έγινε εντονότερη με την πανδημία (lockdown, delivery, take away κλπ) είναι γνωστή. Και κατασυκοφαντημένη στα social media (συγγνώμη, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης).

     

    Αλλά, πέρα από τη συζήτηση για το αν το delivery είναι καλύτερα να το λέμε στην καθομιλουμένη «τροφοδιανομή», αυτή η προσπάθεια του κ. Μπαμπινιώτη μας προσέφερε και μια σπαρταριστή -και αρκούντως διδακτική- διαμάχη του με τον γελοιογράφο της «Καθημερινής» Δημήτρη Χαντζόπουλου.

     

    Ο οποίος κ. Χαντζόπουλος, παίρνοντας προφανώς ως αφορμή το τελευταίο διαδικτυακό ξέσπασμα του κ. Μπαμπινιώτη για την καθιέρωση του όρου «click away» —«και τώρα “click away”. Καλά να πάθετε…» έγραψε χαιρέκακα στο Facebook— διακωμώδησε σε σκίτσο του για την «Καθημερινή» τον καθηγητή, προτείνοντάς του να αλλάξει το επώνυμό του επί το ελληνικότερο:

     

    «Κι εσύ Γιώργο μου εμμένεις στο ιταλογενές Μπαμπινιώτης, εκ του bambino, ενώ διαθέτουμε εξαίσια ελληνικά ονόματα, όπως Μικρούτσικος και Μωράκης», έγραψε στη λεζάντα το επίμαχο σκίτσο.

    Ακολούθησε η ανταπάντηση του κ. Μπαμπινιώτη προς τον «προικισμένο» όπως τον χαρακτήρισε κ. Χαντζόπουλο, επίσης στο Facebook: «Είσαι “πανδοχεύς”. Ως μεταφραστική απόδοση τού επωνύμου σου αγαπητέ Δημήτρη, αναγόμενου στο τουρκικό «χάνι» [μεταφορά τού τουρκ. han < περσ. hān «οίκημα για διανυκτέρευση – καραβάν-σαράι»], από Χαν[ι]τζόπουλος σε “Ξενιστής” ή “Πανδοχεύς”»

    “Ξενιστής” ή “Πανδοχεύς” ο Δ. ΧαΝτζόπουλος;

    Με ένα χιουμοριστικό σκίτσο του ο προικισμένος γελοιογράφος τής…

    Δημοσιεύτηκε από Γεώργιος Μπαμπινιώτης στις Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

  • Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων νοσταλγεί την Aston Martin και το σπίτι του στο Μπάντεν Μπάντεν

    Γενικά ο Κώστας Μπακογιάννης πρέπει κάτι να κάνει με τους αντιδημάρχους του —κυρίως με αυτά που γράφουν στα social media.

     

    Tη μία η Αλεξία Εβερτ γράφει για κατσαρίδες και τρωκτικά στις πορείες για το Πολυτεχνείο και αντί ο δήμαρχος Αθηναίων να πανηγυρίζει για τη Διπλή Ανάπλαση και που καθαρίζει τα πεζοδρόμια με σαπούνι, όπως λέει, τρέχει να της ζητά την παραίτησή της και να απολογείται στο ΚΚΕ.

     

    Τώρα, αντί ο κόσμος να ασχολείται με τη δράση του Δήμου Αθηναίων που μέσα σε λίγα 24ωρα καθάρισε την πόλη από γκράφιτι και αφίσες, ασχολείται με την ανάρτηση του αντιδημάρχου Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων Νικόλαου Μακρόπουλου.

     

    O οποίος κ. Μακρόπουλος έγινε μέσα σε λίγες ώρες διάσημος στα ελληνικά social media επειδή —ακροβατώντας κάπου μεταξύ ενός Τζέιμς Μποντ της τοπικής αυτοδιοίκησης και μιας Μαρίας Αντουανέτας της πλατείας Κοτζιά— έγραψε στο Facebook πόσο νοσταλγεί το σπίτι του στο Μπάντεν Μπάντεν (Baden Baden) της Γερμανίας και ότι δεν μπορεί να πάει να οδηγήσει εκεί την Aston Martin του που παραμένει άνεργη στο πάρκινγκ του.

    Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Μακρόπουλος με έναν τρόπο υπηρέτησε το χαρτοφυλάκιο του καθώς οι Γερμανοί ξύπνησαν την Κυριακή διερωτώμενοι γιατί έχει γίνει τάση στο Twitter το Baden Baden σε συνδυασμό με μια Aston Martin και ίσως έτσι να ξανασκέφτηκαν μια επενδυσούλα στην Αθήνα που τόσο θλίβει τον νοσταλγικό αντιδήμαρχό της.

  • Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης εναντίον τηλεπαρουσιαστή Κώστα Τσουρού

    Ως γνωστόν ο Αλέξης Γεωργούλης είναι ηθοποιός. Και είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς. Αλλά επειδή η Ναταλία Γερμανού δεν θα κάνει ratings σαββατιάτικα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, καλεί τον κ. Γεωργούλη να μιλήσουν για το πώς παντρεύεται η πολιτική με την υποκριτική, το σελέμπριτι και η Αριστερά και άλλα τέτοια όμορφα.

     

    Η κυρία Γερμανού πέτυχε διάνα. Η παρουσία του κ. Γεωργούλη στην εκπομπή της «Καλύτερα δε γίνεται» στον Alpha, της προσέφερε, αν όχι τηλεθέαση εκείνη τη στιγμή, σίγουρα την είδηση του Σαββατοκύριακου στο αλλόκοτο σύμπαν που υπάρχει ανάμεσα  στην πολιτική ελαφρότητα και στη σοβαροφανή διασημότητα.

     

    Ο κ. Γεωργούλης που σταυρώθηκε από 162.974 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019 και εξελέγη πέμπτος από το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο στην Ευρωβουλή, τσακώθηκε on air με τον συμπαρουσιαστή, της κυρίας Γερμανού, ονόματι Κώστα Τσουρό, με αντικείμενο τις αμοιβές των ευρωβουλευτών.

     

    Αιχμή ήταν μια πρόσφατη δήλωση του κ. Γεωργούλη σε άλλη εκπομπή lifestyle, της Κατερίνας Καινούργιου που τιτλοφορείται «Ευτυχείτε» και προβάλλεται στο Open —είναι και αυτός ένας τρόπος να γεμίζει ο τηλεοπτικός χρόνος με ανακύκλωση δηλώσεων.

     

    «Ποια είναι η δήλωσή μου, ξέρεις;» είπε κάποια στιγμή ο κ. Γεωργούλης στον κ. Τσουρό, ο οποίος του απάντησε «Οτι παίρνεις 25.000 ευρώ». «Όχι δεν είναι αυτή. Είπα ότι τα 25 χιλιάρικα είναι τα έξοδα του γραφείου». Εκεί ξεκίνησε ένα διάλογος μεταξύ των δύο με τις αιχμές να κλιμακώνονται.

     

    Σε ένα σημείο ο κ. Γεωργούλης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, του είπε να βάλει στοίχημα για το τι έχει πει και «αν έχεις λάθος εσύ να χάσεις τη δουλειά σου, να παραιτηθείς». Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι βάζει τη δική του θέση στο στοίχημα, λέγοντας ότι θα παραιτηθεί.

     

    Οταν ο κ. Τσουρός του είπε «αν έχεις μια θέση και είσαι ευρωβουλευτής πρέπει να ξέρεις τι λες», τότε ο κ. Γεωργούλης του απάντησε: «Και εσύ είσαι σε μια θέση, είσαι στον αέρα και δεν ξέρεις τι λες»!

     

    Τα αίματα άναψαν και ο εκνευρισμός και των δυο περιγράφεται από ειδήμονες τέτοιων εκπομπών ως εμφανής, σε βαθμό που να χρειαστεί, λένε, η πυροσβεστική παρέμβαση της κυρίας Γερμανού ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

    Αν έχει κάποιο νόημα, ο κ. Γεωργούλης στην εκπομπή «Ευτυχείτε» είχε πει ότι η αμοιβή του ευρωβουλευτή φτάνει μεν τις 25.000 ευρώ αλλά αυτή αφορά και έξοδα του γραφείου και των συνεργατών του και αν δεν τα έχεις κάνει επιστρέφονται.

  • Ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη - και στον «Τερκενλή»

    Μια ευχάριστη στιγμή σε μια δύσκολη επίσκεψη —στη Θεσσαλονίκη των χιλιάδων κρουσμάτων, των τεσσάρων εβδομάδων lockdown και των πολλών νεκρών (άγνωστος ο ακριβής αριθμος καθώς για κάποιο λόγο ο ΕΟΔΥ δεν δημοσιοποιεί απώλειες ανά περιφερειακή ενότητα, παρά μόνο περιστατικά μολύνσεων)— είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

     

    Ο φακός του επίσημου φωτογράφου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Παπαμήτσου, τον «συνέλαβε» στην επίσκεψη του στο φημισμένο ζαχαροπλαστείο «Τερκενλής», στη συμβολή της οδού Τσιμισκή με την Αριστοτέλους. Ο κ. Μητσοτάκης, με casual ντύσιμο, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους υπευθύνους του καταστήματος, το οποίο είχε επισκεφτεί και τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του Thessaloniki Helexpo Forum.

     

    Βέβαια τότε ήταν μια άλλη Θεσσαλονίκη, χωρίς την επιδημία του κορονοϊού να την έχει μετατρέψει σε πόλη υπό πολιορκία. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι μυρωδιές από τα τσουρέκια παραμένουν ίδιες.

  • Η επιστροφή του Σταθάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Πολάκης

    Οι βυζαντινισμοί και οι μάχες ισορροπιών και επιρροής στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσουν ποτέ καθώς φαίνεται. Τώρα προέκυψε κάτι νέο: η επαναδραστηριοποίηση του Γιώργου Σταθάκη, του οικονομολόγου καθηγητή, πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή, ο οποίος ως τώρα ήταν μια εν υπνώσει δύναμη στην Κουμουνδούρου καθώς δεν είχε καταφέρει να επανεκλεγεί στις εκλογές του 2019.

     

    Την επανεμφάνιση του κ. Σταθάκη αποκάλυψε ο «Μικροπολιτικός» στα «Νέα», ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά για την επανεμφάνιση του καθηγητή στα δρώμενα της Κουμουνδούρου:

     

    «Ο πρώην υπουργός και γνωστός μποέμ τύπος, θα πυκνώσει, μάλιστα, τις εμφανίσεις του προσεχώς για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι πως θα αποτελεί έναν εξ εκείνων που έχουν αναλάβει την αποδόμηση του Σχεδίου Πισσαρίδη. Ο δεύτερος γιατί έχει την κύρια ευθύνη για το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ενόψει του μετέωρου 3ου συνεδρίου. Η επιστροφή Σταθάκη βέβαια έχει και άλλο βάθος: ο ίδιος προστίθεται σε εκείνες τις δυνάμεις του κόμματος που δεν θέλουν αγανακτισμένες πρακτικές, ούτε φωνασκίες. Υπό αυτή την έννοια, πάει στο μυαλό μου ποιοι χαίρονται εσωτερικά με την εκ νέου ενεργοποίησή του (π.χ. 53, τρόικα Βούτση – Φίλη – Σκουρλέτη, ομάδα Γεφυροποιών) και ποιοι όχι. Για το δεύτερο σας αφήνω να μαντέψετε».

     

    Για όσους δυσκολεύονται να μαντέψουν, ο Παύλος Πολάκης είναι αυτός με τον οποίο ο κ. Σταθάκης διαγκωνίζεται για τη μοναδική βουλευτική έδρα που βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Και όσο υπάρχει ο φόβος στον ΣΥΡΙΖΑ για μια ξαφνική προσφυγή στις κάλπες αφού αρχίσει να ανακάμπτει η χώρα, η μάχη για αυτήν την έδρα προβλέπεται αδελφική μεν, αλλά σκληρή.

  • Η Δήμητρα Γαλάνη, το συσσίτιο στο Μεταξουργείο και το lockdown

    Μια ιστορία δονεί τις τελευταίες ώρες τον υπέροχο κόσμο του ελληνικού Facebook. Μια ιστορία που πέρα από το γαργαλιστικό της διάσημης πρωταγωνίστριας, το σκληρό της ανάγκης των συνανθρώπων μας, αποδεικνύει και το πόσο χάος επικρατεί στο δεύτερο lockdown που επέβαλε σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση, καθώς το τι ισχύει και τι όχι, τι επιτρέπεται και τι όχι δεν υπακούει σε γενικούς κανόνες, αλλά στο πώς το αντιλαμβάνεται ο καθένας.

     

    Η πρωταγωνίστρια, άθελά της ή όχι δεν είναι το ζητούμενο, είναι η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη. Μπορεί αυτή η αγαπημένη και τόσο δοτική ερμηνεύτρια να κάλεσε τη (δημοτική) αστυνομία για να διαλύσει ουρά που είχε δημιουργηθεί το πρωί της Πέμπτης για συσσίτιο απόρων στο Μεταξουργείο; Η ίδια η κυρία Γαλάνη το αρνήθηκε. Χρειάστηκε να τοποθετηθεί δημοσίως μετά από μια ανάρτηση του ιδρυτή της πρωτοβουλίας κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος» Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, ο οποίος τη φωτογράφιζε ως υπεύθυνη αυτής της ανάλγητης ή απλώς φοβικής πράξης.

     

    Χωρίς να την κατονομάζει, αλλά δίνοντας στη δημοσιότητα τα αρχικά της (Δ.Γ.), ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας έγραψε ότι μία «ηλικιωμένη τραγουδίστρια αριστερού και καλά ρεπερτορίου με την τζιπάρα της » και «με με ύφος 10 καρδιναλίων» ζήτησε εξηγήσεις από τους εθελοντές του συσσιτίου και έπειτα έφτασε η δημοτική αστυνομία προκειμένου να σταματήσει ο συνωστισμός που είχε δημιουργηθεί σε σημείο όπου μοιραζόταν φαγητό.

     

    Η κυρία Γαλάνη ανέφερε, σε ανάρτησή της στο Facebook, για το περιστατικό:

     

    «Διαβάζοντας όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ώρες στα social media θα ήθελα να τοποθετηθώ για να κλείσει αυτό το θέμα οριστικά και να αποφευχθούν οι παρανοήσεις. Σήμερα το μεσημέρι, βγαίνοντας με το αυτοκίνητο για να πάω στον γιατρό μου, συνάντησα περισσότερα από 80 άτομα συγκεντρωμένα στην γωνία έξω από το σπίτι μου. Άλλοι ήταν σε σειρά και άλλοι ήταν μαζεμένοι σε μικρές παρέες. Ρώτησα μία κοπέλα για το τί συμβαίνει και με ενημέρωσε ότι η ίδια ήταν εθελόντρια και ότι στην απέναντι γωνία γινόταν διανομή συσσιτίου.

     

    »Έκανα την βόλτα του τετραγώνου και διαπίστωσα ότι η ουρά αυτή είχε μεγαλώσει πολύ και γι’αυτό επέστρεψα στο αρχικό σημείο όπου βρήκα μία άλλη εθελόντρια και την ενημέρωσα για αυτό που μόλις είχα δει, ότι δηλαδή επειδή είναι στενός ο δρόμος είχε μαζευτεί πολύς κόσμος και είχε δημιουργηθεί συνωστισμός. Της πρότεινα λοιπόν να τοποθετήσει την ουρά κατά μήκος της Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι μεγαλύτερος και φαρδύτερος δρόμος για να δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη και σωστή ουρά. Μου απάντησε ότι γνώριζε πως αυτό ήταν πρόβλημα και ότι προσπαθούσε να βρει λύση. Της είπα ότι όντως πρέπει να διευθετηθεί το θέμα και έφυγα για το ραντεβού μου. Από εκεί και πέρα εγώ δεν έχω καμία σχέση με οτιδήποτε έχει συμβεί. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας».

     

    Το συμπέρασμα; Αυτό το lockdown σίγουρα δεν είναι όπως το άλλο, για το οποίο ήμασταν υπερήφανοι…

     

  • Ο Βαρουφάκης κήρυξε τον πόλεμο στον Τζεφ Μπέζος

    Στο «Ποντίκι που Βρυχάται», την εξαιρετική βρετανική σάτιρα με τον Πίτερ Σέλερς, ένα μικροσκοπικό και τεχνολικά απαρχαιωμένο βασίλειο της Ευρώπης που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, κηρύσσει πόλεμο κατά των ΗΠΑ, με την ελπίδα της ήττας και επακόλουθο την οικονομική ενίσχυση. Ομως κάτι πάει στραβά.

     

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι φυσικά Πίτερ Σέλερς, αν και το ΜέΡΑ25 μοιάζει με το μικροσκοπικό βασίλειό του. Τέλος πάντων, έχει ενδιαφέρον ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την Black Friday, κήρυξε πόλεμο στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, του βαθύπλουτου Αμερικανού Τζεφ Μπέζος.

     

    Μάλιστα αυτή η σταυροφορία παρουσιάστηκε δεόντως από τον κεντροαριστερό Guardian, ο οποίος συχνά φιλοξενεί άρθρα και θέσεις του κ. Βαρουφάκη. Και ο ίδιος ο πρώην υπουργός, κάνει λόγο για όχι απλά μια εταιρεία ή ένα μονοπώλιο αλλά για «πυλώνα του νέου τεχνο-φεουδαλισμού» (κάτι σαν τεχνοφασισμός, αλλά στο επιχειρείν).

    Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κάλεσε τους καταναλωτές όχι μόνο να μην ψωνίσουν οτιδήποτε από την Amazon αλλά και να μην επισκεφτούν καν τους ιστοτόπους της την Παρασκευή, ημέρα που λόγω της αργίας της Γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες, να έχει μεγάλες εκπτώσεις.

     

    Η ενέργεια του κ. Βαρουφάκη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία συνδικάτα, περιβαλλοντολόγοι, φορολογικές αρχές αλλλα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν εκφράσει ανησυχία και προβληματισμό για τις πρακτικές και την ηγεμονία της Amazon, του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, εν μέσω κλειστών καταστημάτων. Ο δε Μπέζος θησαύρισε χάρη στην πανδημία του κορονοϊού, με την περιουσία του να φτάνει σύμφωνα με το Bloomberg τα 187 δισ. δολάρια.

  • Το νυχτερινό τηλεφώνημα Τσίπρα στην Σακελλαροπουλου

    Ακόμα και οι ευχές έχουν τους κανόνες τους, τα άτυπα πρωτόκολλα.  Παίρνεις τηλέφωνο; Στέλνεις μήνυμα; Και πού; Στο Facebook, στο messenger, στο What’s Up ή με SMS;

     

    Αλλά ακόμα και αν τα τελευταία αποκλείονται –η εορτάζουσα την Τετάρτη Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει μεν λογαριασμούς στα social media αλλά πάει πολύ να της γράψει ένας πολιτικός αρχηγός στον τοίχο της βάζοντας και μια φατσούλα– τι ώρα παίρνεις για να ευχηθείς;

     

    Τη σειρά των τηλεφωνικών ευχών που δέχτηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ονομαστική της εορτή, αποκάλυψε η στήλη «Θεωρείο» του Σταύρου Παπαντωνίου στην «Καθημερινή». Και έχει ενδιαφέρον ότι τελευταίος που τηλεφώνησε στην κυρία Σακελλαροπούλου ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πήρε αργά το βράδυ…

     

    Εγραψε χαρακτηριστικά η έγκυρη στήλη παραπολιτικών για τις ευχές προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας: …«Οπως ήταν φυσικό το τηλέφωνό της πήρε φωτιά, καθώς της ευχήθηκε όλο το πολιτικό σύστημα. Από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά, μέχρι τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Αν αναρωτιέστε για τον Αλέξη Τσίπρα και o τέως πρωθυπουργός την κάλεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης για τις καθιερωμένες ευχές. Νωρίτερα είχε προηγηθεί και ο διευθυντής του Μιχάλης Καλογήρου, αλλά εκεί δεν λογίζεται ως γραφείο Τσίπρα, καθώς η γνωριμία είναι προσωπική».




text
  • Ο Τσίπρας μελετά προτάσεις γαλλικής εταιρείας επικοινωνίας για το rebranding του. Α, πρέπει να έχει προσλάβει μάγους


    28 Μαρτίου 2024, 13:24