• Η διάλεξη του Αλέξη Τσίπρα στο Χάρβαρντ είχε κάτι το περίεργο

    Για όσους αγωνιούσαν όλες αυτές τις μέρες, να πούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, βουλευτής Α’ Πειραιώς και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πλέον στη Βοστώνη για τις διαλέξεις περί ηγεσίας που τον έχει καλέσει να δώσει το φημισμένο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ –ήδη μάλιστα έδωσε, την Πέμπτη, την πρώτη διάλεξη, αν και στο πρόγραμμα του Minda de Gunzburg Center for European Studies (CES) δεν εντοπίσαμε δεύτερη (αμέλειά τους προφανώς).

     

    Για όσους δε, έχουν την περιέργεια, ο κ. Τσίπρας ανήρτησε στους λογαριασμούς του στα social media τρεις όλες κι όλες φωτογραφίες του από τη διάλεξη, στην οποία είναι ο γνωστός Alexis που όλοι αγαπήσαμε –χαμογελαστός, χωρίς γραβάτα και με ένα συμπίλημα ευχολόγιων για το νέο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ναι, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε σε αυτή του τη διάλεξη «προτάσεις για μια νέα προσέγγιση στα δημοσιονομικά και στην αρχιτεκτονική της ασφάλειας, για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ με φόντο τις γεωπολιτικές ανατροπές», όπως ανέφερε.

     

    Το να πούμε ότι η διάλεξη του κ. Τσίπρα δεν ξεσήκωσε κύματα ενθουσιασμού στην πανεπιστημιακή κοινότητα του Χάρβαρντ δεν είναι και κάτι το πρωτότυπο. Ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος ως γνωστόν επιχειρεί με κάθε τρόπο το πολιτικό του rebranding και προσπαθεί να συστηθεί στο κοινό ως ένας βαλκάνιος statesman, διατύπωσε στο ευάριθμο ακροατήριό του γενικότητες, σαν σε έκθεση ιδεών: είπε ότι θέλει «στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη – όχι μόνο δύναμη αποτροπής, αλλά και ειρήνης και σταθερότητας», ότι προτείνει «αλλαγή στρατηγικής στην Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία» με «ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες αυτές και όχι νατοϊκή» και ότι χρειάζεται «ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών στην ΕΕ» (πολύ ενδιαφέρον αυτό το τελευταίο, για έναν άνθρωπο που πήρε την εξουσία φωνάζοντας «go back μάνταμ Μέρκελ, go back κύριε Σόιμπλε, go back κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης»).

     

    Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι δημοσιοποιήθηκαν λίγες φωτογραφίες που δεν δείχνουν όλη την αίθουσα –κρίμα, γιατί θα βλέπαμε πόσοι πήγαν να τον ακούσουν– και δεν υπήρξε βίντεο –κρίμα, γιατί θα διαπιστώναμε πόσο πολύ έχει ο κ. Τσίπρας βελτιώσει τα αγγλικά του. Και με δεδομένη την όλη θριαμβολογία για αυτήν του την πρόσκληση στο Χάρβαρντ, τη λες και περίεργη αυτήν την προσεκτικά περιορισμένη δημοσιότητα.

    ΥΓ. Το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Τσίπρας επανήλθε με άλλες τρεις φωτογραφίες του από το Χάρβαρντ, νιώθοντας την ανάγκη να σημειώσει πως είχε «ομιλίες, επαφές και συζητήσεις με φοιτητές, καθηγητές και με σημαντικούς επιστήμονες στο Harvard».

  • Ο Κασσελάκης λέει ότι ο Ανδρουλάκης δεν θα επιβιώσει πολιτικά ως το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Αφήνουμε τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, για να περάσουμε στον διάδοχό του, στην ανακάλυψή του, τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ως γνωστόν υπήρξε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για κάποιους μήνες, προτού εκδιωχθεί και πάει να δημιουργήσει το Κίνημα Δημοκρατίας.

     

    Υποαποδίδοντας δημοσκοπικά και χωρίς πια να κάνει γκελ στα πρωινάδικα –που βαρέθηκαν κι αυτά να τον ακολουθούν για να δουν πού κάνει τις βόλτες της η σκυλίτσα του, η Φάρλι– ο κ. Κασσελάκης κάνει αυτές τις μέρες περιοδεία στην περιφέρεια, ή αλλιώς –όπως το έθεσε η ανακοίνωση του ΚΙΔΗ– «συνεχίζει τον διάλογο με την κοινωνία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας».

     

    Από τη Θεσσαλονίκη λοιπόν, ο κ. Κασσελάκης βγήκε στο Mega το πρωί της Παρασκευής και αφού ξεκαθάρισε πως δεν θα μπει σε συζητήσεις για την Κεντροαριστερά, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ξέρουμε αν ο κ. Ανδρουλάκης θα βγάλει το συνέδριό του (που είναι να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες) και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχει πετύχει διορθώνοντας το λάθος», ανέλυσε τις προτάσεις του για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας καθώς παρουσίασε 6+1 «θεμελιώδεις τομές».

     

    Σε αυτές ήταν και η νέα ενεργειακή στρατηγική, με «αξιοποίηση των σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων και διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στη Θράκη», καθώς και απεξάρτηση από φυσικό αέριο και LNG, κ.α».

     

    Και επειδή τα πυρηνικά είναι δύσκολη κουβέντα, επέστρεψε στον πατροπαράδοτο λιγνίτη, λέγοντας: «Το 42% της ενέργειάς μας παράγεται από φυσικό αέριο που εισάγουμε. Αυτό δεν είναι ανθεκτικότητα, αυτό συμβολίζει τους πόρους που δεν έχει ο έλληνας πολίτης. Πρέπει να επανεκκινήσουμε τη μονάδα λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην παράγουμε ενέργεια».




text
  • Πόσο ανυπόφορη θα ήταν η ζωή μας δίχως τα ψέματα;


    1 Απριλίου 2025, 00:50