• Η φωτογραφία του Πέτρου Παππά με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη μπορεί να σημαίνει πολλά

    Μια φωτογραφία του Πέτρου Παππά, βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ένθερμου Κασσελακικού, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, από το περιθώριο της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε συζητήσεις.

     

    Πρώτον, διότι ήταν η μοναδική με πολιτικό που επέλεξε να βάλει ο κ. Παππάς στη σχετική ανάρτηση που έκανε στην πλατφόρμα X.

     

     

    Δεύτερον, επειδή έχει πει ότι αν δεν επιτρέψουν στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι υποψήφιος για την αρχηγία, δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα θα ανεξαρτητοποιηθεί.

     

    Τρίτον, επειδή ο κ. Παππάς δεν έδωσε μόνο το «παρών» στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, αλλά παρακολούθησε και τη μαθητική παρέλαση που έγινε στην πόλη, την Κυριακή, ενώ αναφώνησε και «χρόνια πολλά, Θεσσαλονίκη μου» το Σάββατο στον Αγιο Δημήτριο –θα περίμενε κανείς να παρευρεθεί στις σχετικές εκδηλώσεις στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά εκείνος προτίμησε τη Θεσσαλονίκη.

     

    Αυτή του η… εισπήδηση στην Α’ Θεσσαλονίκης αναζωπύρωσε τις πληροφορίες ότι ο ίδιος προτίθεται να δοκιμάσει στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια στις επόμενες εκλογές (όπου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει πρόβλημα) και προκάλεσε την αντίδραση του Χρήστου Γιαννούλη, που εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη με τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά είναι αντικασσελακικός).

     

    ΥΓ. Το θέμα της φωτογραφίας με τον κ. Παππά απασχόλησε και τη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης, στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

     

    Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι δεν θα κάνει ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι σέβεται την εσωκομματική διαδικασία στην οποία βρίσκεται το κόμμα του οποίου βουλευτής είναι ο κ. Παππάς.

  • Ελλάδα, η χώρα των ανιστόρητων: Οπαδοί του Ολυμπιακού έγραψαν πανό για την Κύπρο με την κατοχή από το... 1924 έως το 1974

    Τέτοιες μέρες συνηθίζουμε να γελάμε –ή να μελαγχολούμε– με τα κάπως κλισέ ρεπορτάζ, στα οποία νέοι καλούνται να απαντήσουν σε ποιους είπαμε το «Οχι», πότε το είπαμε κ.λπ. και διατυπώνονται διάφορες ανιστόρητες απαντήσεις. Ετυχε αυτό το πρόβλημα να βρει την εικονογράφησή του και τη γενίκευσή του, μάλιστα, διότι εδώ δεν μιλάμε απλώς για έλλειψη ιστορικών γνώσεων αλλά για βασική αδυναμία κατανόησης κειμένου, στον αγώνα που έδωσε την Κυριακή ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό για το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

     

    Εκεί, λοιπόν, αναρτήθηκε από τους οπαδούς του Ολυμπιακού ένα τεράστιο πανό για να μνημονευτεί η τουρκική κατοχή στην Κύπρο. (Συνήθως τα πανό των συγκεκριμένων φιλάθλων είναι πιο απολιτίκ και περισσότερο με θέμα τη «λευτεριά» σε κάποιους καταδικασμένους χούλιγκαν, αλλά καθότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού είναι ο Τούρκος Εργκίν Αταμάν και πρόσφατα είχε αντιδράσει για πανό σχετικά με την Κύπρο, οι Ολυμπιακοί είπαν κι αυτοί να αναβαθμίσουν ποιοτικά τη συγγραφή συνθημάτων και να ασχοληθούν με τη μαρτυρική Μεγαλόνησο.)

     

    Ανήρτησαν, που λέτε, υπερήφανοι οι οπαδοί των ερυθρολεύκων ένα πανό που έγραφε: 50 χρόνια κατοχή, η Κύπρος είναι ελληνική: 1924 – 1974, δεν ξεχνώ».

    Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το θετικό και πολύ σημαντικό είναι ότι το εν λόγω πανό ήταν ορθογραφημένο –και μπράβο σε εκείνους τους οπαδούς του Ολυμπιακού που ανέλαβαν τη σύνταξη και ανάρτησή του, το «Δεν ξεχνώ» είχε και το ωμέγα του και τα όλα του.

     

    Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι εκείνοι που ανέλαβαν να γράψουν το σύνθημα δεν ήξεραν καν για τι πράγμα μιλούσαν. Θα τους είπαν ότι η βόρεια Κύπρος μετρά 50 χρόνια τουρκικής κατοχής και υπολόγισαν μισό αιώνα πίσω από το 1974, φτάνοντας στο 1924.

     

    Μια καλή εξήγηση, βέβαια, θα ήταν ότι οι συγκεκριμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι άτομα με βαθιά γνώση στα περί σχετικότητας του χρόνου και των μελετών του Αλβέρτου Αϊνστάιν, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως ήταν απλώς ένα κραυγαλέο λάθος, υπαγορευμένο από το πολύ το No Politica και την αμάθεια που μαστίζει τη χώρα και ιδίως τις τάξεις των οργανωμένων οπαδών συλλόγων.

     

    Ετσι, αφού εντοπίστηκε το λάθος, το μισό πανό κατέβηκε βιαστικά.

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αταμάν δεν έδειξε να πτοείται ούτε να μπερδεύεται από το ερυθρόλευκο άλμα στον χωροχρόνο και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην άνετη νίκη με 78-71.

  • Η Βόζεμπεργκ είπε ότι η Καρυστιανού είναι «ιδιώτης» και δεν δικαιούται να ελέγχει μια πολιτική προσωπικότητα σαν τον Κώστα Καραμανλή

    Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ –και όχι απλή ευρωβουλευτής, είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του Ευρωκοινοβουλίου, που έχει οριστεί πρόεδρος της Επιτροπής Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού. Είναι επίσης πολύ καλή φίλη του Κώστα Αλ. Καραμανλή – και όχι απλή φίλη: ήταν δίπλα του σε εκείνη την περιβόητη φωτογραφία με το αυτοκίνητο και την πατέντα για να μην φορούν ζώνη ασφαλείας (μετά αυτόν τον κ. Καραμανλή τον έκαναν υπουργό Μεταφορών και Υποδομών και δεν πήγε και τόσο καλά αυτό).

     

    Η κυρία Βόζεμπεργκ, λοιπόν, κάπως τα συνδύασε όλα αυτά. Βγήκε την Τρίτη το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ —στην εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε— και αφού αντάλλαξαν ευχές για την εθνική μας επέτειο και συμφώνησαν ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ήταν μια κατασκευή της εγχώριας αντιπολίτευσης, ασχολήθηκαν με την τραγωδία των Τεμπών.

     

    Στόχος της κριτικής ήταν, όπως αναμενόταν, η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος της τραγωδίας των Τεμπών και αφορμή η πρόσφατη εκτίμησή της πως «δεν αναμένει απόδοση δικαιοσύνης αν δεν δικαστεί ο Κώστας Καραμανλής».

     

    Η κυρία Βόζεμπεργκ αρχικά κατηγόρησε την κυρία Καρυστιανού ότι καθοδηγείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι διασύρει τη χώρα.

     

    «Έρχεται στις Βρυξέλλες και προβαίνει σε καταγγελίες, καθοδηγούμενη από τον κ. (Κώστα) Αρβανίτη, από τον συνάδελφό μου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτή την τακτική και πολιτική ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα πρόσωπα, όχι όλα, και αντιπολιτευτικά έχει εξαγάγει την αντιπολίτευση με αφορμή το κράτος δικαίου», είπε.

     

    Έπειτα, η κυρία Βόζεμπεργκ έκρινε ότι η κυρία Καρυστιανού δεν δικαιούται, εκείνη ως «ιδιώτης» να ελέγχει μια «πολιτική προσωπικότητα», η οποία είναι ο κ. Καραμανλής.

     

    «Δεν θα την κρίνω, της μίλησα με πολύ σεβασμό, ήταν ευπρεπέστατη. Της είπα ότι η προσπάθεια που κάνει το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να συκοφαντείται και να δυσφημίζεται η χώρα. Μου είπε ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη διότι δεν είναι κατηγορούμενος ο Κώστας Καραμανλής. Της είπα ότι “δεν είναι δική σας αρμοδιότητα, ούτε δικαίωμά σας να το λέτε” διότι κανείς δεν έφερε τον Κώστα Καραμανλή ως κατηγορούμενο για αξιόποινες πράξεις. Ούτε μπορεί μία πολιτική προσωπικότητα που έχει αναλάβει αμέσως από την πρώτη στιγμή την πολιτική ευθύνη να ελέγχεται από έναν ιδιώτη».

     

    «Είπα στην κυρία Καρυστιανού γιατί δεν έθεσε το θέμα με το κράτος δικαίου πριν πέντε χρόνια. Υπάρχει σκοπιμότητα, αλλά εγώ δεν θα κάνω μικροπολιτική», προσέθεσε.

     

    Η ευρωβουλευτής της ΝΔ δεν άφησε εκτός κάδρου και τους υπόλοιπους συγγενείς των θυμάτων, κατηγορώντας τους, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αυτοί ευθύνονται για την καθυστέρηση της δίκης για τα Τέμπη.

     

    «Υποτίθεται ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους και όλοι πονάμε γι’ αυτό, έπρεπε να σπεύδουν και να επιθυμούν την απόδοση ευθυνών γρήγορα. Η ΝΔ έφερε τροπολογία ώστε να ξεκινήσει ένα χρόνο μετά την τραγωδία. Αυτό δεν συμβαίνει διότι οι συγγενείς θέλουν να ανευρίσκουν άλλες αιτίες, λένε ότι τα ευρήματα δεν είναι επαρκή και καθυστερούν με δική τους ευθύνη. Δεν θέλουν να κλείσει ο φάκελος. Αλλά το ποιος θα είναι κατηγορούμενος δεν θα το αποφασίσουν οι ιδιώτες, αλλά οι αρχές», είπε η κυρία Βόζεμπεργκ.

     

    Και συνέχισε: «Η δικαιοσύνη είναι έτοιμη να δικάσει, δεν καθυστερεί. Με πρόνοια της κυβέρνησης προχωρούν γρήγορα – επιταχύνθηκε η διαδικασία. Η Πολιτεία θέλει να προχωρήσει η δίκη. Αυτό το εμποδίζουν οι συγγενείς των θυμάτων, που ασκούν το δικαίωμά τους στο ακέραιο και δικαιούνται στο δημόσιο διάλογο να εκφράζουν τις απόψεις τους».

     

    Και κάτι τελευταίο: Η κυρία Βόζεμπεργκ –πρόεδρος της Επιτροπής Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου, θυμίζουμε– δεν θυμόταν πότε έγινε η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών: είπε ότι έγινε Απρίλιο του 2023, ενώ είχε συμβεί τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

     

     

    [απολαύστε υπεύθυνα]




text
  • Άντε, μία και σήμερα για να τελειώνει και αυτή η παρωδία με την Προεδρία της Δημοκρατίας


    14 Ιανουαρίου 2025, 07:03