-
Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης του Γιώργου Αυτιά από τη ΝΔ και η... τυχαία συνάντηση με τον Γιώργο Παπαδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου
Για την περίπτωση του Γιώργου Αυτιά, παρουσιαστή της εκπομπής «Καλημέρα» στον ΣΚΑΪ και (εν αναμονή μέχρι το πρωί της Πέμπτης) υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ, τα έχουμε ξαναπεί: εδώ και εβδομάδες σκηνοθετείτο, άλλοτε επιμελώς και άλλοτε άτσαλα, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με το κυβερνών κόμμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, σε μια διαδικασία που συχνά δημιούργησε αστείες καταστάσεις on air.
Τελευταίο επεισόδιο στο όλο σίριαλ –ο κ. Αυτιάς το έχει πει ότι θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ από τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά τόσο καιρό όλοι έκαναν πως δεν ξέρουν και ο ίδιος κοσμούσε την τηλεόραση με ενημερωτικές εκπομπές τα Σαββατοκύριακα– παίχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, 17 ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση.
Ο κ. Αυτιάς διέβη το κατώφλι του πρωθυπουργικού μεγάρου για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να βγάλει τις πόζες που διανέμονται με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας, όταν αυτή πρέπει να έχει την προσωπική σφραγίδα του προέδρου.
Αλλά καθώς η Τετάρτη ήταν κάτι σαν media day για τον Πρωθυπουργό, την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και ο Γιώργος Παπαδάκης με τη Μαρία Αναστασοπούλου, για να μαγνητοσκοπηθεί η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη που προβλήθηκε από τον ANT1 το πρωί της Πέμπτης.
Υπήρξε λοιπόν ένα… τυχαίο τετ α τετ: ο «μαθητής» (ο κ. Αυτιάς) συνάντησε τον «δάσκαλο» (τον κ. Παπαδάκη), υπό το βλέμμα του κ. Μητσοτάκη και με κάποιους να μαγνητοσκοπούν το όλο σκηνικό, για να το διαρρεύσουν έπειτα στα μέσα ενημέρωσης –βλέπετε, το μιντιακό hype για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή κ. Αυτιά χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση με «γεγονότα».
Την ανακοίνωση του κ. Αυτιά, εξάλλου, προανήγγειλε και η «Καθημερινή» στην καλά ενημερωμένη στήλη «Θεωρείο» του Σταύρου Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος έγραψε στο φύλλο της Πέμπτης:
«Εκτός απροόπτου σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο δημοσιογράφος πέρασε χθες το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη συνάντηση, μεταξύ άλλων, βγήκαν και οι καθιερωμένες φωτογραφίες που θα συνοδεύσουν την ανακοίνωση. Στη διάρκεια της παραμονής του στο νεοκλασικό, μάλιστα, ο Αυτιάς συναντήθηκε με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη ο οποίος βρέθηκε την ίδια ώρα εκεί για τη συνέντευξη που του παραχώρησε ο πρωθυπουργός και μεταδίδεται σήμερα το πρωί».
Υπήρξε άλλωστε και διάλογος μεταξύ των δύο δημοσιογράφων και με τον κ. Μητσοτάκη να παρεμβαίνει:
Γιώργος Αυτιάς: «Τον ευγνωμονώ (τον κ. Παπαδάκη) και το δηλώνω δημόσια. Ευγνωμοσύνη στον άνθρωπο που με πήρε στο χέρι του στην τηλεόραση και με βοήθησε».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν είναι τυχαίο ότι σε έφερα αυτή τη χρονική στιγμή».
Γιώργος Αυτιάς: «Ευχαριστώ θερμά! Σου οφείλω το ευ ζην κατά τους αρχαίους Ελληνες. Εάν συγκεντρωθούμε όσοι ευεργετήσατε, κύριε Παπαδάκη, Γιώργο μου, θα πρέπει να κλείσουμε ένα στάδιο».
Γιώργος Παπαδάκης: «Μπορείς να μου δώσεις από τώρα τη διεύθυνση που θα έχεις στις Βρυξέλλες;».
Γιώργος Αυτιάς: «Αυτά τα αποφασίζει ο Θεός, ο λαός και ο αρχηγός».
[απολαύστε υπεύθυνα]
-
Ο Τσακαλώτος καρφώνει τον Βαρουφάκη για το 2015 και ομολογεί την σκληρή αλήθεια για το Grexit
Τα όσα αποκαλύπτει, μετά θάνατον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ελληνική κρίση, στο βιβλίο «Αναμνήσεις. Η ζωή μου στην πολιτική» (Erinnerungen. Mein Leben in der Politik), απασχολούν ιδιαίτερα τους έλληνες πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές του δράματος.
Μίλησε, ή μάλλον έγραψε στην «Εφ. Συν.», ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο αξέχαστος υπουργός Οικονομικών το εφιαλτικό εκείνο πρώτο εξάμηνο του 2015, ότι ο Σόιμπλε «από τη μία μου δήλωνε ευθαρσώς ότι τα μνημόνια δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Ελλάδα να γίνει βιώσιμη ενώ, παράλληλα, παραδεχόταν ότι το Grexit που πρέσβευε δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα: είχε να κάνει με τη Γαλλία». Μίλησε και ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών της Νέας Αριστεράς, έδωσε συνέντευξη, το βράδυ της Τετάρτης, στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στο Kontra Channel και είπε τα δικά του – απαντήσεις στον Σόιμπλε και στον κ. Βαρουφάκη, αλλά και κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να τα έλεγαν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και πριν από το περιβόητο δημοψήφισμα του 2015, όπου κατά το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το «όχι» δεν συνδεόταν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά ήταν ακριβώς αυτό.
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε τα καλά λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον ίδιο, λέγοντας ότι «η Ελλάδα εκείνη την περίοδο χρειαζόταν σκληρούς πολιτικούς αλλά και σχέδιο και στρατηγική. Η διαφορά μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη, είναι ότι εγώ, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, φτιάξαμε μια στρατηγική. Αυτό νομίζω που εκτίμησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πως όταν συμφωνούσαμε κάτι, αυτό γινόταν. Πιστεύω ότι το κομπλιμέντο αφορούσε το γεγονός ότι προσπάθησα μέσα στο Eurogroup να αλλάξω το κλίμα υπέρ της Ελλάδας».
Ο κ. Τσακαλώτος έκρινε πάντως ότι ο Σόιμπλε «δεν θα έχει καλή υστεροφημία. Έκανε πάρα πολλά λάθη, πολλά από τα οποία έχουν αναγνωριστεί ήδη από τους ίδιους τους Ευρωπαίους, από τον κ. Ντάισελμπλουμ, από την κυρία Μέρκελ, από την κυρία Λαγκάρντ. Έχουν αναγνωρίσει όχι απλώς ότι ήταν λάθος η στρατηγική για την Ελλάδα, αλλά ότι ήταν λάθος για την ίδια την Ευρώπη», σημείωσε, για να εξηγήσει: «Ηταν ευρωπαϊστής, αλλά έκανε το λάθος να πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊστής με λιγότερες χώρες στην ΕΕ. Ηθελε πολιτική εμβάθυνση αλλά όχι με όλες τις χώρες και δεν εννοώ μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Πορτογαλία ή την Ιταλία και δεν είμαι σίγουρος ακόμη και για τη Γαλλία».
Ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις ημέρες που στο τιμόνι της αξέχαστης «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» –πόσο φαιδρό ακούγεται πια όλο αυτό!– βρισκόταν ο κ. Βαρουφάκης.
«Ο κ. Βαρουφάκης» είπε, «πίστευε ότι υπήρχε τρόπος μετά από το δημοψήφισμα να περάσει μια μεγαλύτερη περίοδος χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση για έναν συμβιβασμό». «Όμως» αποκάλυψε ο πρώην υπουργός, «ακόμη και οι επιτροπές που συμβούλευαν τον κ. Βαρουφάκη και εξέταζαν τις δυνατότητες της Ελλάδας να κερδίσει χρόνο, του έλεγαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει». «Γι’ αυτό επιμένω ότι χρειάζονται πολιτικοί που διαπραγματεύονται, αλλά που έχουν και στρατηγική και δεν στήνουν ένα αφήγημα ότι είναι πιο αριστεροί και θα τα καταφέρουν. Ο φόβος στη διαπραγμάτευση υπήρχε αν δεν είχες τα εργαλεία αυτά που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν. Ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε σκεφτεί σε βάθος τι θα σήμαινε να επιμηκύνουμε την περίοδο που δεν θα κάναμε συμβιβασμό» συμπλήρωσε.
Το αληθινά ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι αν δεν γινόταν συμβιβασμός, η Ελλάδα θα είχε βρεθεί εκτός Ευρωζώνης με ολέθρια αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό –κάτι που όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο (αλλά και μετά) απέφευγαν να επισημάνουν, συνομιλώντας μια χαρά και πολύ χαρούμενοι με τους δραχμιστές.
«Είχα ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να βρεθεί ένας συμβιβασμός και να μην καταρρεύσει η χώρα. Αν μας έδιωχναν από το Ευρώ και γινόταν υποτίμηση, θα μειωνόταν το εισόδημα του ελληνικού λαού 24% επιπλέον» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Στο δε ερώτημα αν μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου ’15 ήταν ρεαλιστικό το σενάριο να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ο κ. Τσακαλώτος εξήγηση ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το επεδίωκε. Αν επέμενε σε αυτό, θα ήταν η αρχή του τέλους ολόκληρης της Ευρωζώνης. Αλλά σε μια διαπραγμάτευση δεν έχει σημασία ποια μπορεί να είναι η αλήθεια που πιστεύω εγώ. Σημασία έχει τι πιστεύει ο αντίπαλος. Αυτός λοιπόν ήταν ο στόχος του. Επομένως η δουλειά ενός υπεύθυνου αριστερού που θέλει να κρατήσει τη χώρα, δεν είναι να λέει ότι εγώ είμαι πιο αριστερός. Κι εγώ θα μπορούσα να το κάνω αυτό, αλλά το κόστος δεν θα το πλήρωνα μόνο εγώ, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός».
[απολαύστε υπεύθυνα]
-
Η Γιάννα Αγγελοπούλου λέει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα και ήταν οι φτηνότεροι από το 1932
Σε άλλα νέα και μια που μιλάμε για την ελληνική οικονομία και πώς χρεοκόπησε, να πούμε ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου μίλησε την Τετάρτη στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και είπε το αναμενόμενο: ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, οι Αγώνες της Αθήνας (και της Γιάννας), δεν χρεοκόπησαν τη χώρα –μολονότι η χρονική σύμπτωση είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής: από το 2004, τις τρομακτικές για μια τόσο μικρή χώρα δαπάνες και τη «φούσκα» που προκαλούν τέτοιες διοργανώσεις αν δεν υπάρξει μια πολιτική ηγεσία να επιβάλει αυτοσυγκράτηση, έως το 2009 που ήρθε το φαλιμέντο δεν πέρασαν παρά πέντε χρόνια.
Η κυρία Αγγελοπούλου, πρόεδρος της επιτροπής Διεκδίκησης του «Αθήνα 2004» και έπειτα πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, ήταν πάντως ξεκάθαρη, μίλησε και με στοιχεία: «Επιστρέψαμε στο κράτος 130,6 εκατ. ευρώ πλεόνασμα. Αυτό που δεν γνωρίζετε ήταν ότι σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήταν οι δεύτεροι φθηνότεροι Αγώνες μετά του Λος Αντζελες το 1932», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος των υποδομών και των έργων, η κυρία Αγγελοπούλου επικαλέστηκε το ΙΟΒΕ, το οποίο έκανε έρευνα το 2015 και διαπίστωσε ότι για το διάστημα 2000-10, «δαπανήθηκαν 6,5 δισ. ευρώ για Ολυμπιακά Εργα, ενώ το 2004 μόνο, 2,5% προστέθηκε στο ΑΕΠ. Το κράτος είχε 2,9 δισ. ευρώ έσοδα από φόρους, χωρίς να υπολογίσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό. Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αριθμοί μιλάνε».
«Η Ελλάδα ξαναμπήκε στον χάρτη όταν έκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου προσθέτοντας ότι αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ολοκληρώνονταν στην ώρα τους βασικά έργα υποδομών. «Φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς να είχαν γίνει αυτά τα έργα, ενώ ωφελήθηκε πολύ και η ελληνική οικονομία. Για μένα όμως έχει πιο μεγάλη αξία η εικόνα που απέκτησαν για τη χώρα, Ελληνες και ξένοι. Αυτό δεν έχει εξατμιστεί, όσα και να πέρασε η Ελλάδα», κατέληξε η επικεφαλής του Αθήνα 2004.
Βέβαια, αυτή είναι η ιστορία που θέλει να αφηγείται η κυρία Αγγελοπούλου. Μια άλλη αφήγηση θέλει την Ελλάδα να τίθεται, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2004, σε καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας, και λόγω υπερβάσεων στα έξοδα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Επίσης, μια επίσημη και οριστική αποτίμηση δημόσιου κόστους-οφέλους από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν υπήρξε. Το 2013, στην καρδιά της κρίσης, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε παραδεχτεί στη Βουλή πως πρόκειται για «ένα θέμα που απασχολεί τον ελληνικό λαό και δεν έχει δοθεί ακόμα απάντηση σημαντική, ιδιαίτερα για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων». Και είχε δηλώσει πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό ακαθάριστο κόστος είχε ανέλθει στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ.
Αλλά δεν βαριέσαι, γράφτα…